Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Doi copii minunaţi şi discurile lor zburătoare!” Gemenii Alexandru şi Bogdan Marica, din Cernavodă, aur şi argint la Naţionale

ro

06 Apr, 2021 00:00 5237 Marime text
  • Medalii pentru fraţii Marica din Cernavodă, la Campionatele Naţionale de la Arad şi de la Bucureşti.
  • Alexandru şi Bogdan fac sport din septembrie anul trecut şi sunt îndrumaţi în pregătire de campionul Vicenţiu Culea.
  • Gemenii Marica sunt medaliaţi la aruncarea discului, iar Bogdan a urcat pe podium şi la aruncarea greutăţii.


Campionatul Naţional de aruncări lungi la atletism, întrecere rezervată categoriilor de vârstă Under-18, Under-16 şi copii, care s-a disputat la Arad, le-a adus medalii şi fraţilor gemeni Alexandru şi Bogdan Marica, în vârstă de 12 ani, din Cernavodă!

Aceştia au reprezentat la Naţionale ACS Atletic M&M Cosminele şi au concurat la aruncarea discului, în competiţia copiilor 2, ocupând primele două locuri pe podium. Aurul i-a revenit lui Alexandru, iar argintul lui Bogdan. Aşa cum le stă bine unor fraţi gemeni, aceştia sunt nedespărţiţi şi în sport. Unul lângă altul pe podiumul de premiere! Alexandru George a devenit campion naţional cu o aruncare de 27,48 m, iar Bogdan Florentin vicecampion al României cu 23,45 m. Atletul de pe locul trei a aruncat 22,50 m. Concursul de la Arad a fost al doilea din cariera gemenilor Marica, aceştia concurând înainte de Arad, la etapa finală (de la Bucureşti) a Campionatului Naţional de copii 1 şi 2, în proba de aruncare a greutăţii, la copii 2 (care a reunit la start 11 mici competitori). Alexandru (care e mai mare cu cinci minute decât Bogdan) a cucerit medalia de bronz, cu 11,05 m, iar Bogdan s-a clasat pe poziţia a patra, cu 10,93 m.


Îi ajută să-şi îndeplinească visul

Gemenii sunt îndrumaţi în pregătire de atletul veteran din Cernavodă Vicenţiu Culea, multiplu campion naţional şi internaţional în competiţiile masters, acesta bucurându-se pe Facebook după cele două medalii cucerite la Arad: „Doi copii minunaţi şi discurile lor zburătoare! După cum spuneam, drumul către performanţă, spre glorie, trece prin Cernavodă! Felicitări, Alex! Felicitări, Bogdan!”. Vicenţiu Culea anticipase într-o altă postare pe Facebook performanţele de la Arad: „Să le urăm succes şi să se întoarcă cu locurile care sunt trecute pe tricourile lor (n.r. - 1)!”. În timp ce, cu ocazia Naţionalelor de la Bucureşti, mesajul lui „Gile” fusese: „Nu contează unde te antrenezi, contează ceea ce visezi! Eu doar îi ajut să îşi îndeplinească visul. Gemenii Marica Alexandru şi Bogdan, pe drumul către performanţă!”. Nu în ultimul rând, Vicenţiu Culea se arăta optimist în ce-i priveşte pe cei doi şi în septembrie 2020: „Aceşti copii minunaţi vor fi campionii de mâine. Sunt mândru să lucrez cu ei!”.


„Când putem să facem şi noi muşchi?”

Dar cum a început aventura atletică, în probele de aruncări, a gemenilor Marica? Vicenţiu Culea povesteşte că prima dată au făcut cunoştinţă pe când copiii aveau cinci ani! „Îi vedeam mereu plimbându-se în parc cu bicicletele. Într-o bună zi, au venit atunci la mine şi m-au întrebat când poate să facă şi ei muşchi! Le-am zis că pot începe acest sport mai târziu, pe la 11-12 ani. Şi nu au uitat, iar anul trecut, în septembrie, la 11 ani şi ceva, am demarat lucrul. Întâi, a fost o joacă, însă am observat că, încă de la început, Alexandru şi Bogdan, au fost foarte atenţi şi serioşi. După două luni, ziceai că sunt profesionişti, păstrând proporţiile, bineînţeles. Lucrăm în parc, iar ei exersează apoi şi acasă. Muncim, gândim execuţiile. Sunt copii foarte buni. Sperăm să urce cât mai sus”, a declarat Vicenţiu Culea.
 

Băgau discul în sân să-l ţină uscat

Acesta se bucură de perioada extrem de prolifică din perioada de start a carierei gemenilor Marica. Vicenţiu Culea îndrumă la Cernavodă în probele de aruncări mai mulşi copii, iar Alexandru şi Bogdan sunt primii pe care îi înscrie într-un concurs. Iar primele două întreceri la care au participat le-au adus trei medalii. „E o realizare ca, în două săptămâni, să urci de trei ori pe podium la Naţionale. Rar găseşti copii care să facă sport de mici cu atâta pasiune. O semenea probă tehnică, precum aruncările, necesită îndemânare specifică, viziune, iar eu lucrez cu puştii şi pe partea psihologică. La Naţionalele de la Arad, cei doi au vătut pentru prima dată un cerc de concurs şi o plasă, dar s-au decurcat cu brio, deşi în timpul primelor trei aruncări a plouat. Băgau discul în sân să-l ţină uscat! Bogdan a aruncat la încălzire şi 30 de metri, de i-a uimit pe ei din jur! Iar în concurs a avut toate aruncările valabile. Ambii au concurat foarte bine. Sunt extrem de bucuroşi şi de motivaţi”, a mai spus Vicenţiu Culea.
 

„Ce trebuie să fac ca să ajung campion mondial?”

Alexandru şi Bogdan Marica au calităţi fizice pentru acest sport şi, în ciuda vârstei fragede, sunt foarte puternici. „Fac însă preponderent exerciţii cu greutarea corpului, întrucât acesta e în plină creştere acum. Vrem să dezvoltăm întâi explozia şi tehnica. Eu sunt un îndrumător pentru ei şi pentru ceilalţi copii. E pasiune pentru mine. Vreau să fac o şcoală bună de aruncători la Cernavodă. Vreau să las ceva în urma mea. La un moment dat, Alex m-a întrebat ceva ce m-a impresionat: «Ce trebuie să fac ca să ajung campion mondial?». Eu le spun mereu: «Trebuie să vă antrenaţi mai bine ca adversarul». Cei doi au şi la şcoală rezultate deosebite, iar familia îi sprijină foarte mult. Se uită şi pe Youtube la exerciţii de aruncări şi la concursuri”, mai arată Vicenţiu Culea.

În secţiunea Galerie Foto găsiţi mai multe imagini de la cele două concursuri.

Sursa foto: Facebook (Vicenţiu Culea)


Citeşte şi:

Uimitorul Vicenţiu Culea. „Hercule“ veteranul
A concurat la Mondiale şi a luat medalie, deşi nu mai făcuse lupte de 30 de ani! (galerie foto)


Eroic! Vicențiu Culea și Coculeana Oltean
Au concurat la Naționale cu un braț imobilizat și au cucerit aurul!


Atletul Vicenţiu Culea, dublu campion balcanic la veterani. Pe podium a urcat şi Valentin Marius Saioc (galerie foto + document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii