Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:36 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuceriri mai ceva ca ale lui Suleyman Magnificul Trei constănţence s-au înfruptat din tezaurul Turciei (galerie foto)

ro

25 Apr, 2013 00:00 2350 Marime text
Echipele care s-au clasat pe primele trei locuri în Superliga feminină de tenis de masă din Turcia au în componenţă fiice ale Constanţei. În ultima etapă, Ana-Maria Sebe a fost magistrală pentru formaţia sa, care a cucerit medaliile de argint.

Fenerbahce Spor Kulubu, Bursa Buyukşehir Belediyespor şi Kocaeli sunt formaţiile care au încheiat pe primele trei locuri ediţia 2012/2013 a Superligii turce feminine de tenis de masă (primul eşalon valoric). La toate cele trei cluburi joacă sportive din Constanţa, plecate în tenisul de mare performanţă de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”: Eliza Samara (Fenerbahce), Ana-Maria Sebe (Bursa) şi Ildâz Meral Ali (Kocaeli). Aur, argint şi bronz aşadar pentru constănţence, care, în acest ritm, vor face o gaură serioasă în rezervele de metale preţioase ale statului turc.

Cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România ultimilor doi ani, Eliza Samara, care ocupă locul 19 în clasamentul mondial, este folosită de Fenerbahce preponderent în confruntările europene din competiţia ETTU Cup, unde echipa turcă este aproape de a-şi adjudeca al doilea trofeu consecutiv. O forţă a continentului, Fenerbahce a câştigat şi campionatul intern, însă, în ultima etapă, a pierdut, surprinzător, disputa cu formaţia Anei Sebe, succes în urma căruia Bursa Buyukşehir Belediyespor a devenit vicecampioană, într-o întrecere cu 16 echipe. Eliza nu a evoluat în această partidă, însă Ana-Maria a fost om de bază la Bursa, contribuind decisiv, cu două victorii, la succesul cu 4-3 al echipei sale.


Filmul unui meci de vis

Bursa a încheiat turul de campionat pe locul doi, după Fener, iar în retur Ana-Maria a fost prinsă în România cu Naţionalele de seniori şi nu a putut ajunge atunci la Liga din Turcia, astfel că, pe final, în loc să susţină patru confruntări, echipa sa a jucat opt, ca să recupereze (într-o etapă sunt programate patru meciuri, două sâmbăta şi două duminica). Astfel că Bursa a avut într-o singură zi patru partide foarte grele. Cu Elazig Genclik Spor (echipa unei alte constănţence, Irina Hoza), care are şi o chinezoaică în componenţă, Bursa impunându-se cu 4-2; cu Adana (ocupanta locul patru), Ana şi colegele sale câştigând din nou, cu 4-3; cu Kocaeli, pe care o învinseseră în prima parte a Ligii, dar în faţa căreia acum au pierdut cu 1-4, din cauza oboselii (în acea zi, au stat nouă ore în sala de concurs, jucând continuu). În urma acestui eşec, singura şansă a echipei din Bursa pentru a mai prinde locul secund era să o bată în ultimul meci pe Fener. Dată fiind valoarea deosebită a echipei Elizei Samara (care nu a jucat în această partidă), Fenerbahce era favorita certă a întâlnirii. În tur, se impusese cu 4-0, confruntare la care a chemat-o şi pe Eliza, echipa din Istanbul fiind pusă în gardă de faptul că, în stagiunea trecută, avusese probleme cu Bursa. Acum însă Bursa a realizat surpriza, la capătul unui meci strâns şi viu disputat, în care Ana a realizat victoriile de 2-1 şi 3-3. Scorul a evoluat astfel: 1-0 Bursa (Elena Dubkova, din Belarus, a câştigat cu 3-1 la o chinezoaică), 1-1 (Sibel Remzi, jucătoare cu dublă cetăţenie, bulgară şi turcă, a pierdut cu 1-3 la a doua chinezoaică a lui Fener), 2-1 Bursa (Ana-Maria Sebe a învins cu 3-0 o turcoaică), 2-2 (Fener şi-a adjudecat meciul de dublu), 3-2 Fener (Melek Hu a câştigat cu 3-0 la Dubkova), 3-3 (Ana Sebe şi-a ţinut echipa în meci cu un succes extraordinar, 3-0 la cealaltă chinezoaică), 4-3 Bursa (victorie decisivă a bulgăroaicei contra turcoaicei lui Fener). „Nimeni nu se aştepta ca noi să putem bate această echipă, care nu a mai fost învinsă de foarte mulţi ani. După meci, am fost foarte fericite că am realizat o aşa victorie, clasarea pe locul doi, adusă de succes, trecea pe moment în plan secund. Pentru mine a fost o performanţă că am putut scoate două meciuri, a contat extrem de mult”, a declarat Ana-Maria Sebe.  

Au dreptul să joace în ETTU Cup
   
Bursa Buyukşehir Belediyespor s-a clasat pe locul doi şi anul trecut, sezon în care a prins podiumul (locul trei) şi Ana-Maria, care juca la o altă echipă din Bursa. În acest moment, fata antrenoarei Liliana Sebe este la Constanţa, urmând a se întoarce în Turcia pe 3 mai, pentru a participa la ultima competiţie internă a sezonului, Cupa Turciei, care se va desfăşura între 4 şi 7 mai. „Va fi o întrecere dificilă, iar în semifinale este posibil să ne întâlnim din nou cu Fenerbahce”, a arătat Ana. Primele şase clasate în Superligă au dreptul să se înscrie în ETTU Cup, iar din câte se pare oficialii Bursei intenţionează să participe şi în ediţia următoare. Echipa a jucat şi în acest sezon în întrecerea continentală, pierzând în turul doi. „Din câte ştiu eu, clubul vrea să păstreze actuala formulă de echipă şi să ne înscrie în ETTU Cup”, a mai spus Ana-Maria Sebe, al cărei contract cu Bursa se sfârşeşte în luna iunie a acestui an (înţelegerile sunt încheiate pe câte un sezon).

Ti-a placut articolul?

Comentarii