Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristi Munteanu, debut memorabil cu Farul Constanța în Divizia A. Atunci, a înfruntat Oțelul, acum e manager general la Galați

ro

26 Nov, 2020 00:00 4420 Marime text
  • Portarul Cristi Munteanu a debutat în Divizia A în luna noiembrie a anului 1992.
  • Goalkeeper-ul a jucat pentru Farul între 1992 și 1997, apărând în acest interval în 100 de partide în prima ligă.
  • În Liga 1, Cristi a evoluat la echipele Farul, Dinamo, FC Naţional, Oţelul Galaţi, CS Otopeni și Astra Ploiești.


S-au împlinit 28 de ani de la debutul în Divizia A al fostului mare portar Cristi Munteanu, sub culorile FC Farul Constanța. „Babicu” a susținut primul său meci în prima ligă în noiembrie 1992, într-o partidă Oțelul Galați - Farul, două dintre echipele care i-au rămas în inimă. La ambele a jucat și li s-a dedicat și în calitate de conducător, în prezent fiind manager general la Oțelul.

În etapa a 14-a a campionatului 1992/1993 al Diviziei A, pe 22 noiembrie 1992, în meciul Oțelul Galați - Farul Constanța 5-0, poarta „marinarilor” era apărată de Cristi Munteanu, aflat la debut. Cu 12 zile înainte, tânărul goalkeeper împlinise 18 ani și era internațional de juniori al României, dar primea convocări și la selecționata de tineret. „Niciodată nu voi uita acel meci, debutul meu în Divizia A. Meciul s-a jucat pe stadionul „Dunărea”, iar, la scorul de 2-0 sau 3-0 pentru Oțelul, țin minte că am rupt bara laterală din stânga mea, cu umărul, în urma unui plonjon. Noi ne bucuram, sperând că vom câștiga la masa verde, cu 3-0, dacă bara nu era reparată în timp util, însă situația s-a rezolvat, iar meciul a continuat. La Farul pe banca tehnică erau Gheorghe Constantin (director tehnic) și Florin Marin (antrenor principal), în timp ce Oțelul era pregătită de Vasile Simionaș”, își amintește „Babicu”.


„Marinar” cinci sezoane la rând

În acea perioadă la Farul portarii erau regretatul Ioan Anton, Vasile Marcel și tânărul Cristi Munteanu, aflat în plină ascensiune. Cum Anton a devenit indisponibil în urma accidentului de mașină în care a fost implicat, tehnicienii echipei i-au dat credit ca titular lui Munteanu. „Eu eram titular la lotul național de juniori, cu Gigi Staicu antrenor, dar eram chemat și la reprezentativa de tineret, deși aveam 17 ani. După ce Anton a avut acel accident, portarii am rămas eu și Vasile Marcel, iar din iarnă a venit și Șara”, arată Cristi Munteanu, care avea să joace cinci sezoane la rând pentru Farul, apărând în acest interval în 100 de partide în prima ligă, după care, în 1997, a urmat transferul la Dinamo.



În fotografia de mai sus este echipa Farului din sezonul 1993/1994: rândul de dus (de la stânga la dreapta) - Gheorghe Constantin (director tehnic), Costin Caraman, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Mihai Barbu, Cristian Munteanu, Gheorghe Nițu, Florin Călin, Gheorghe Barbu, Tiberiu Curt, Constantin Gache (antrenor secund), Florin Marin (antrenor principal); rândul de jos (de la stânga la dreapta) - Vasile Mănăilă, Bănică Oprea, Lavi Hrib, Gheorghe Butoiu, Daniel Ghișan, Gheorghe Ciurea, Cătălin Plăcintă, Stelian Carabaș.

În retur, Farul a câștigat cu 6-3

În ediția 1992/1993 a Diviziei A în dubla dintre Farul și Oțelul a plouat cu goluri, marcându-se nu mai puțin de 14! În tur, a fost 5-0 pentru Oțelul, iar în retur, în etapa a 32-a, pe 9 iunie 1993, Farul s-a impus cu 6-3, partida rămânând în istorie după ce toate cele șase goluri ale gazdelor au fost marcate de atacantul Marian Popa. La finele campionatului (câștigat de Steaua), Farul se clasa pe locul 9, iar Oțelul o poziție mai jos, ambele având 32 de puncte, cu liniile de clasament: Farul - 14 victorii, patru egaluri, 16 înfrângeri, golaveraj 57-66; Oțelul - 13 victorii, șase egaluri, 15 înfrângeri, golaveraj 40-49.





Din fotografia de mai sus, alături de antrenorul Constantin Gache, nu lipsesc fotbaliști precum Petre Grigoraș, Daniel Ghișan, Gică Butoiu, Bănică Oprea, Vasile Mănăilă, Dennis Șerban,  Stelian Carabaș, Ștefan Nanu, Cristian Munteanu, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Marius Zadea, Gheorghe Ciurea, Marius Axinciuc, Cristian Petcu sau Gabriel Toma.
 

Trei meciuri în carieră cu câte cinci goluri încasate


Chiar dacă a primit cinci goluri la debut, „Babicu” nu are cum să nu aibă aproape de suflet acea partidă, ca orice tânăr sportiv care va ține minte toată viață primul meci la seniori ori în prima ligă. În toată cariera sa din Liga 1 din România, care s-a întins pe parcursul a peste 300 de meciuri, Cristi Munteanu are trei partide în care a primit cinci goluri: „Meciul de debut; o partidă pe când eram la Oțelul Galați, contra Stelei (0-5), și un eșec cu 2-5 (după 0-5 la pauză) când jucam la FC Național, într-o confruntare chiar cu Oțelul”, mai spune Cristi Munteanu.
 

Văr cu George Curcă

„Farul și Oțelul sunt două echipe ale mele de suflet”, menționează fostul portar, acum în vârstă de 46 de ani. La clubul constănțean, a activat și ca vicepreședinte, iar în prezent conduce SC Oțelul Galați, care, cu Petre Grigoraș antrenor, ocupă locul doi (la egalitate de puncte cu echipa de pe prima poziție) în seria a doua a Ligii a 3-a. Născut la Isaccea, în judeţul Tulcea, Cristi Munteanu este văr cu un alt fost celebru portar al Farului, George Curcă. În Liga 1, Cristi a evoluat la echipele Farul, Dinamo, FC Naţional, Oţelul Galaţi, CS Otopeni și Astra Ploiești, iar în străinătate la AEK Larnaca.

Sursa foto 1: ZIUA de Constanța


Citește și:

„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)

Astăzi este ziua de naştere a unui fost important fotbalist al Farului

Fostul golgeter al Farului şi al Stelei Cum a ratat Marian Popa Campionatul Mondial din 1990 (galerie foto+video)



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii