Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii Viitorului sunt lideri în Liga 1 Gică Hagi - „Cel mai bun lucru pe care l-am făcut e că am investit în tineri”

ro

14 Dec, 2016 00:00 3912 Marime text
Pentru prima oară în istoria sa, FC Viitorul încheie o etapă în Liga 1 pe prima poziţie a clasamentului. Această reuşită a venit în urma victoriei de pe terenul Victoriei Chiajna.

Formaţia pregătită de Gică Hagi a învins în deplasare cu 2-1 Concordia Chiajna, în etapa a 20-a a Ligii 1, în urma golurilor marcate de Romario Benzar (12) şi Florin Purece (70), pentru gazde punctând Marian Cristescu (85). Performanţa constănţenilor de a fi liderii campionatului este cu atât mai remarcabilă cu cât, în meciul de la Chiajna, managerul tehnic al FC Viitorul, Gheorghe Hagi, a utilizat nouă jucători din propria Academie.
 
Alexandru Buzbuchi, Robert Hodorogea, Bogdan Țâru, Romario Benzar, Dragoş Nedelcu, Răzvan Marin, Aurelian Chiţu şi Florin Coman au fost titulari, iar Gabriel Iancu a intrat în joc la pauză. Pe banca de rezerve au mai fost alţi trei jucători crescuţi în Academia Hagi: Arpad Tordai, Alexandru Cicâldău şi Ionuţ Vînă. „Sunt fericit. Îmi place acest loc şi muncim pentru el. E un moment fantastic al nostru. Deşi, conform politicii clubului, formăm echipe şi an de an schimbăm garnitura, am ajuns în aceeaşi poziţie ca anul trecut. Le-am spus jucătorilor că trebuie să ne depăşim. Suntem pe drumul cel bun, în vară şi în iarnă am schimbat foarte mulţi jucători, dar performanţa s-a menţinut la cote înalte. Profităm de momentul nostru, încercăm să rămânem cu picioarele pe pământ. Ne bucurăm acum, iar de mâine o luăm de la capăt”, a spus Gică Hagi.

A creat „soldaţi americani” 

„Regele” crede că investiţia în tineri e cel mai bun lucru pe care l-a făcut. „Sportul e un fenomen social, care are un obiectiv mare, acela de a crea noua generaţie. Trebuie să producem mediul din care să crească jucătorii. Nu trebuie să ne încadrăm negativ şi să dăm în jucători. Acesta e ultimul lucru. Aurul României stă în tineri. Aceştia trebuie să aibă conducători cu o mentalitate foarte bună şi profesori, nu incertitudine. Nu trebuie lăsat ca strada să le facă educaţia. Avem copii plecaţi de mici de acasă şi pe care îi creştem în Academie. Aceştia sunt soldaţi americani. Iubesc fotbalul. Mă mândresc cu ei şi fac totul pentru ei. Vedeţi în teren un Nedelcu, un Marin, un Coman, un Cicâldău, dar sunt şi alţii care stau la uşă, bat cu pumnul în ea şi îşi aşteaptă rândul. Cred că lucrul cel mai bun pe care l-am făcut e că am investit în tineri. Proiectul meu e T-T-T: timp, tineri, talentaţi. O să iasă şi o carte. Lucrurile le faci în timp, cu tineri şi cu talent”, a continuat Hagi.

Alexandru Popovici, al treilea secund 

Cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc este de părere, totuşi, că în fotbalul, dar şi în sportul românesc mai sunt multe de pus la punct. „Haideţi să vorbim de lucrurile care ar trebui făcute. Fotbalul e organizat bine, e finanţat cum trebuie, bugetele sunt? Ce înseamnă legea sportului? Eu o spun, dar mai mult nu pot face”, a arătat Hagi. FC Viitorul traversează un moment bun, iar managerul tehnic speră ca această perioadă să continue. „Avem o creştere importantă de la an la an, dar suntem încă foarte tineri. Şi eu am crescut ca antrenor, gestionez foarte bine meciurile din trei în trei zile. Am şi un staff foarte bun”, a mai spus Gică Hagi. Ultimul sosit în colectivul tehnic al „Regelui”, ca al treilea secund (alături de Cătălin Anghel şi Cristi Sava) este Alexandru Popovici, fost fundaş al FC Farul. 

I-a fost frică de meciul de la Chiajna

FC Viitorul susţine următorul meci joi, la Ovidiu, cu Pandurii Tg. Jiu, în optimile Cupei României, de la ora 17.30. „Ne gândim deja la acest meci, contra unui adversar cu jucători foarte buni, inteligenţi, şi cu un antrenor cu mare experienţă. Trebuie să evoluăm foarte bine ca să ne impunem. Jucătorii trebuie să fie pregătiţi mental pe acest final de campionat. Au fost foarte multe meciuri. Trebuie să recurgă la ultimele energii pe care le au şi să fie conectaţi. Mi-a fost teamă de meciul de la Chiajna, pentru că i-am văzut pe băieţi puţin relaxaţi. Am încercat să-i mobilizez, ca să intre pe teren ca la meciul cu Craiova şi Iaşi. Am arătat asta în prima repriză. După pauză, cred că ne-a influenţat şi terenul, nu am mai jucat de mult pe el. Unii jucători au obosit, iar Chiajna a venit peste noi şi a avut ocazii. Am avut şi noroc în partea secundă”, a spus Hagi.

„Uşor-uşor, va veni şi respectul”

„Regele” a fost întrebat şi dacă FC Viitorul ar putea cuceri titlul în Liga 1. „Lumea vorbeşte de noi şi, uşor-uşor, va veni şi respectul. Ne creăm şi o mentalitate de învingători, de care nu dispuneam. Acum avem şi constanţă şi căpătăm experienţă. Avem o echipă mai bună ca cea de anul trecut. Suntem puternici, nu ne dăm în lături de la luptă, dar suntem şi tehnici. Unde vom ajunge vom vedea. Întâi ne preocupăm să ne calificăm în play-off. În momentul de faţă, trebuie să ne gândim la Tg. Jiu şi la Botoşani”, a punctat managerul tehnic al echipei de pe litoral.
 
Sursa foto: Academia Hagi 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii