Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Imagini de coşmar În mizeria din fostul bazin de înot din „Badea Cârţan“ se „antrenează“ acum raţele (galerie foto + video)

ro

28 Jun, 2018 00:00 7847 Marime text
În condiţiile în care sala de sport polivalentă plănuită a fi ridicată în Complexul Sportiv „Badea Cârţan“ din Constanţa, prin Compania Naţională de Investiţii, întârzie să pornească pe drumul construcţiei, fostul bazin de înot din zonă, neîngrijit de mult timp, continuă să ofere imagini de coşmar.
 
Ce a fost şi ce a ajuns… Pe vremuri, acolo se pregăteau sportivi, acum sunt numai ruinele fostei piscine şi ale încăperilor adiacente, mizerie şi bălării. Resturi aruncate peste tot. Un adevărat focar de infecţie. Perimetrul odată sportiv e înconjurat de vegetaţie crescută alandala, luxuriantă, prin care ţi-e şi frică să intri, că nu ştii ce găseşti acolo. Pe verdele murdar al „apei“ se plimbă… raţele, iar în ceea ce era odată o tribună, ieri, la ora descinderii noastre la „bazin“, dormita un câine vagabond, indiferent şi plictisit de tot ce-l înconjura.
 

De la dude, la corcoduşe şi mere sălbatice

 
În colţurile fostului bazin cu opt culoare au crescut (ajungând la dimensiuni impresionante) plante de apă, care au atras raţele. Ieri, un grup de cinci astfel de păsări înotau nepăsătoare, de colo-colo, prin mizeria groasă din bazin, printre pet-uri, resturi de cauciucuri, mingi, celuloză, lemne, tuburi de spray şi multe altele. Pe o latură a bazinului cresc corcoduşi şi meri sălbatici, ale căror fructe cad şi pe jos, iar pe cealaltă parte, la „tribună“, un dud bătrân şi impunător a înnegrit dalele de beton cu roadele sale. Resturile de încăperi şi fostele ziduri sunt pline de inscripţii şi graffiti, iar pe jos, din loc în loc, se văd urme de focuri, semn al prezenţei omeneşti, amintită şi de resturile unui telefon mobil.
 
„Am întâlnit o splendidă micro-deltă“
 
Toate acestea au fost constatate, din nou, cu amărăciune, şi de reputatul antrenor de nataţie din Constanţa Octavian Tileagă, care a făcut şi el o vizită la fostul bazin şi a filmat situaţia existentă. „În trecere prin zonă, am făcut o scurtă escală pe la vestigiile romane de la «Foro Badea Cârţano», care în anul 2008 urma sa fie gazda «Jocurilor Mării Negre» la nataţie. Am întâlnit o splendidă micro-deltă, reşedinţa de vară a unei numeroase familii de raţe sălbatice. Prin tufişuri îşi duceau traiul câţiva «cerbi lopătari» fără stăpân, iar stuful stătea să fie recoltat de la o zi la alta. În acest loc, s-a REaprobat totuşi construirea unui viitor Complex Olimpic de Nataţie, care va fi dat în folosinţă cu ocazia sărbătorilor de paştele cailor“, a sintetizat Octavian Tileagă, pe Facebook, cele văzute, cu umorul care-l caracterizează.
 

Forul roman de nataţie

 
„«Forul roman» de nataţie, Badea Cârţan, Constanţa, 26 iunie 2018“, şi-a denumit antrenorul filmuleţul de patru minute şi 48 de secunde, realizat cu această ocazie, în care, spre aducere aminte, a inserat şi imagini vechi de zeci de ani ale bazinului. Cum era şi cum este acum. În 2014, amplasamentul (imobil teren şi construcţie) a fost predat, pe bază de protocol, de Consiliul Local al municipiului Constanţa (în urma unei hotărâri de CL) către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii „CNI“ SA, în vederea şi pe perioada realizării obiectivului de investiţii „bazin de înot olimpic“.
 

Or fi clorinat apa?“

 
Comentariul lui Octavian Tileagă de pe filmuleţ, condimentat din belşug cu ironie, te îndeamnă să faci haz de necaz. „Bazinul olimpic Badea Cârţan! 25 iunie 2018. În 1984, făceam antrenamente aici cu copiii. Cum se poate face pescuit oceanic… Ia uite, raţe sălbatice, ce fericite sunt! Aici erau vestiarele, toaleta cândva. Tribuna oficială. Parcă sunt vestigii romane. Ia uite, fetele (n.r. raţele), sunt la antrenament. Culoarul 1 e ocupat. Puţin zgâriat. De aici le făceam poze, în timpul întoarcerilor şi al starturilor. Aici aveam sala de forţă şi duşurile. Ăstea-s duşurile! Şi cândva sala de forţă. Doamne! Avantajul e că acum ai fructe gratuit. Zarzăre şi mere sălbatice cât cuprinde. Dar or fi clorinat apa oare? Ia să vedem, poarta de intrare mai există? Toaleta mai există? Probabil sunt «clienţi» care dorm aici. Care poartă? Aici era poarta de intrare. Asta a fost. Aşteptăm cu interes noul complex olimpic, aprobat în 2008“, spune Octavian Tileagă.
 

„Sunt în stare deplorabilă sau au rămas doar amintiri“

 
Postarea cu imaginile din „Badea Cârţan“, de pe Facebook, a antrenorului a atras şi multe comentarii, în care nostalgia, amărăciunea şi revolta se împart în porţii egale. „În anii '80 aici se făceau antrenamente. Ca şi Cazinoul, soarta bazinului după aproape 30 ani de democraţie este... aceasta. Mulţumesc, dom' profesor Tileagă, pentru lecţia de istorie a înotului constănţean. Probabil că, în multe alte oraşe, săli, bazine de înot, stadioane, centre de recuperare, spitale, staţiuni balneare sunt în stare deplorabilă sau au rămas doar amintiri“, a scris cineva. „Realitatea tristă a sportului constănţean! Vă invităm la stadionul Farul, face parte din aceeaşi categorie, din păcate!“, a punctat şi antrenoarea de atletism Carmen Botea.
 
 

„Dezastru!“

 
„Sigur nu sunteţi la Cernobâl? Acest bazin arată exact ca întreg sportul românesc de după Revoluţie! Dezastru! Săli de sport compatibile cu cultivarea ciupercilor, bazine pe care le numeri pe degete, degradate şi deprimante, stadioane neîngrijite, competiţii plictisitoare şi neatrăgătoare, cu alte cuvinte, doar bifate. Performanţele care vor mai veni vor fi minuni realizate prin munca comună a unor părinţi şi antrenori «nebuni». Hai România!“, a postat altcineva.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

Obiective realizate de CNI Administraţia Mazăre promite un bazin de înot fără broaşte şi o sală olimpică de 5.000 de locuri

Parcare etajată în zona Cazinoului, o nouă stradă și bazin olimpic Radu Mazăre dezvăluie planurile pentru Constanța în 2015

Mai multe societăţi se „bat“ pentru sala de sport polivalentă din Constanţa. La mijloc - peste 61 de milioane de lei (document)​


CNI pregăteşte licitaţia! Câţi bani a alocat Guvernul şi cine va superviza proiectul sălii polivalente
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii