Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coculeana Oltean şi Cleopatra Walder Grigore. Acum şi atunci Campioane în atletism. Fotografie repetată după 45 de ani! (galerie foto)

ro

07 Feb, 2019 00:00 5209 Marime text
Prietenia dintre Coculeana Oltean (în prezent profesor - antrenor la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Constanţa) şi Cleopatra Walder Grigore este celebră în atletismul românesc. După mulţi ani, cele două campioane s-au reîntâlnit de curând la Bucureşti şi au făcut o fotografie într-o ipostază similară cu una din 1974!
 
Născută la Piatra Neamţ, în urmă cu 62 de ani, Coculeana (pe numele de fată Bucătaru) a urmat cursurile Liceului 2 „Mihai Eminescu“ din Iaşi, acolo unde a fost colegă cu Cleopatra Farcaş, viitoarea Walder Grigore. Cele două sunt legate de o strânsă prietenie şi din atletism şi, deşi trecerea anilor le-a despărţit drumurile şi destinele, au ţinut legătura şi au rămas aceleaşi bune prietene ca în tinereţe. În urmă cu câteva zile, la etapa întâi a Campionatului Naţional de juniori 2 şi 3, din capitală, cele două s-au revăzut, după 29 de ani. Emoţionant!
 

Coculeana, ghid pentru Cleopatra

 
„Cleopatra este de mai mulţi ani în SUA, iar acum a venit în România - şi va sta mai mult, vreo trei luni - întrucât a născut fata ei. Ne-am reîntâlnit cu ocazia concursului şi ne-am bucurat enorm. Alături de soţul meu, Ioan, am îndrumat sportivii de la CSS1 Constanţa la concurs, dar eu am efectuat şi un antrenament, în perspectiva finalei de la masters, la care voi participa peste două săptămâni, la Bucureşti. A fost o revedere foarte plăcută, Cleopatra a venit şi la masă cu noi. Am fost ca un ghid pentru ea, că nu prea mai cunoştea pe nimeni, doar după nume“, a povestit Coculeana Oltean.
 

Întâlnirea din Mamaia

 
Cele două bune prietene s-au fotografiat în sala de concurs, iar Cleopatra a postat pe Facebook, în oglindă cu imaginea actuală, o imagine alături de Coca, de acum 45 de ani. Acum şi atunci. „Acea poză este din 1974, e făcută la Centrul Olimpic «23 August» din Bucureşti. Eram la lotul naţional de junioare, dar şi în lotul olimpic de perspectivă. Eram prietene bune şi am rămas la fel şi acum. Eram colege de cameră în cantonamente şi în deplasări. Eu stăteam la liceu în internat, ea nu, fiind din Iaşi, dar avea casa lângă internat, astfel că ne vizitam mereu. În plus, Cleopatra venea şi la Piatra, că avea un unchi acolo. Ea a plecat ulterior în SUA, iar acum, profitând de faptul că este în ţară, a venit să mă vadă. Şi-a revăzut colegii. Ne vom mai întâlni în perioada următoare. Cred că de prin 1990 nu ne mai văzuserăm, avea fata mică atunci. A fost o vizită fulger în ţară, ne-am întâlnit prin Mamaia. A mai venit şi la Iaşi, iar în ultimii ani, şi la întâlnirea de 40 de ani de la terminarea liceului. Am fost şi eu, dar mai înainte cu doi ani, cu atât sunt mai mare ca ea“, a menţionat Coculeana Oltean.
 

„Două doamne ale atletismului românesc“

 
Cele două fotografii alăturate şi amintirea vremurilor de aur de acum 45 de ani au cules multe comentarii pe reţeaua de socializare din partea prietenilor. „Foarte frumos!”, „Superbă poză!”, „Arc peste timp, impresionant!”, „Frumos este că aţi rămas prietene după 45 de ani! Şi sunteţi într-o sală de sport!”, „Două doamne ale atletismului românesc! Unde eraţi voi, era clar o medalie pe podium!”, „Ce vremuri şi ce amintiri frumoase!”, „Vă îmbrăţişez pe amândouă cu mult drag, faceţi parte din istoria atletismului juvenil a anilor 71 - 74!“, „Este una dintre cele mai semnificative fotografii din viaţa mea! Voi sunteţi un model exponenţial a ceea ce înseamnă prietenia adevărată!”, „Aveţi exact aceeaşi alură!”, „Dragele şi frumoasele mele colege!”, „Minunate poze, momente de neuitat, pline de iubire!”, „Superbe fete!” sau „Vă îmbrăţişez cu drag pe amândouă!”, au fost câteva dintre mesaje. „Parcă a fost ieri. Sufletele noastre au rămas la fel“, a răspuns Cleopatra, care a postat pe reţeaua de socializare, vizavi de colajul foto: „După 45 de ani… Neschimbate… Avem aceeaşi atitudine!”.
 

Căsătorită cu un fost voleibalist

 
În tinereţe, Coculeana concura de regulă la 100 m garduri, la pentatlon şi heptatlon, fiind campioană naţională, campioană balcanică şi deţinătoare de recorduri. A ocupat locul trei la Cupa Europei, locul şase la Campionatul Mondial Universitar şi a participat la Campionatul European de juniori. Cleopatra participa la săritura în înălţime şi are record şi la pentatlon, A fost campioană naţională la junioare, dar şi campioană balcanică. Cleopatra este căsătorită cu Doru Grigore, fost voleibalist (a jucat şi la Constanţa).
 

Ea, din Piatra Neamţ. El, din Târnăveni

 
Coculeana Bucătaru a venit la Constanţa în anul 1978, pentru studiile universitare. La facultate l-a cunoscut pe Ioan Oltean, viitorul soţ. Acesta este din Târnăveni (judeţul Mureş) şi a avut şi el o carieră bogată ca atlet. Concura la 110 m garduri sau 50 m garduri şi e de 14 ori campion naţional, recordman naţional, campion balcanic, participant la Europene şi Mondiale. Coculeana şi Ioan s-au căsătorit în 1981 şi s-au stabilit la Constanţa. Au doi băieţi (Alexandru şi Ionuţ Andrei) şi se bucură de nepoţi. Fiii soţilor Oltean au ieşit şi ei campioni la atletism, iar Alexandru a concurat, cu rezultate deosebite, şi la bob, şi la biatlon. Coculeana pregăteşte sportivi la CSS1 Constanţa de cinci ani, după ce nouă ani a activat la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanţa, iar apoi a fost profesor de educaţie fizică la mai multe licee teoretice din municipiu. Ioan Oltean este la CSS1 Constanţa din 2000, până atunci antrenând la CSS Medgidia.
 

Pe podium şi la masters

 
Spiritul competiţional este încă dezvoltat la soţii Olteau, care continuă să concureze cu succes în competiţiile masters. Spre exemplu, în vara anului trecut, la Campionatul Naţional în aer liber rezervat atleţilor veterani, întrecere organizată la Bucureşti de Comisia Atleţilor Masters din cadrul Federaţiei Române de Atletism, atât Ioan, cât şi Coculeana au evoluat în câte două probe, reprezentând clubul Politehnica Iaşi. La categoria de vârstă F60, Coculeana a evoluat la aruncarea greutăţii şi la 800 m, ieşind de fiecare dată campioană naţională, cu 9,66 m, respectiv 3:18.08. Ioan a participat la M60, la disc şi greutate, probe pe care le-a încheiat pe locul patru, cu 23,36 m, respectiv 8,96 m.
 
Sursa foto: Facebook (Coculeana Oltean)
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii