Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Florescu a preluat şefia Comisiei Judeţene de Arbitri „Bilă neagră pentru «grevişti»“

ro

10 Jul, 2014 00:00 4392 Marime text
După ce a fost ales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Constanţa, Lucian Cîrjă a anunţat că va schimba şeful Comisiei de Arbitri, ocupată până atunci de asistentul FIFA Aurel Oniţa. Opţiunea sa a fost Cătălin Florescu (42 de ani), observator judeţean şi fost arbitru în lotul naţional, care s-a mai aflat în fruntea Comisiei, pentru scurt timp însă, în urmă cu jumătate de an.

„Cătălin Florescu a acceptat propunerea mea. Acum îl aştept să prezinte componenţa Comisiei de Arbitri, care va fi validată de Comitetul Executiv al AJF. Nu pot spune, în acest moment, dacă vor interveni modificări şi la alte comisii ale AJF. Nu m-am gândit încă, pentru că stringentă era problema arbitrajului. Urmează să discutăm şi celelalte probleme“, a declarat Lucian Cîrjă. „Am fost informat telefonic de schimbările de la Comisia de Arbitri. Deocamdată, n-am primit nimic scris. În privinţa rezultatului scrutinului de la AJF, a fost alegerea echipelor. Sunt convins că e cea mai bună variantă pentru formaţii. A venit o echipă tânără, în care am încredere că va face treabă bună. L-am felicitat pe Lucian Cîrjă şi i-am urat succes”, a spus şi Aurel Oniţa, care mai are de arbitrat până la finele anului 2014, după care se va retrage din această activitate, atingând limita de vârstă (pe 19 octombrie va împlini 45 de ani).

Doar Dumitru Momescu a fost menţinut

„Mi-am alcătuit deja echipa, dar o vom anunţa după ce va fi validată în Comitetul Executiv. Din precedenta Comisie nu va mai face parte nimeni, cu excepţia lui Dumitru Momescu, cel care va fi în continuare secretar. Vor apărea însă nume cunoscute din lumea arbitrajului constănţean, unii dintre ei activând în anii trecuţi în Comisie“, a declarat Cătălin Florescu. Din câte se pare, din noua structură nu vor lipsi oficiali precum Iulian Giuran sau Cosmin Stoian. Cătălin Florescu a mai fost preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri, fiind învestit la finele lunii noiembrie a anului trecut, dar nu a stat în funcţie decât o lună, întrucât, potrivit deciziei nr. 9/10.01.2014 semnată de preşedintele AJF de atunci, Vasile Mihu, Aurel Oniţa a fost repus în drepturi, după ce fusese demis pe 22 octombrie 2013.

„Nu ei sunt numărul 1 în fotbal“

Revenit la cârma Comisiei, Cătălin Florescu a declarat că principalul său obiectiv este instaurarea unui climat de linişte în arbitrajul constănţean, care să ducă la creşterea valorică a „cavalerilor“. Florescu promite transparenţă totală şi spune că arbitrii care au boicotat, în două rânduri, meciurile de fotbal din judeţ, nu vor avea de suferit, dar nu se vor mai bucura de acelaşi capital de încredere din partea sa. „În primul rând, vreau linişte în arbitraj, fără greve sau alte asemenea manifestări de protest. Au fost animozităţi, dar trebuie să le dăm uitării. Voi avea o discuţie cu arbitrii, atât în plen, cât şi separat, cu cei de lot. Obiectivul nostru e să creştem arbitrii, dar acest lucru nu se poate face cu atitudini de genul «nu vrem să mergem în cutare loc». Aşa ceva nu va mai fi. În plus, tot ce vom face va fi transparent. Orice decizie va apărea pe site. Vom avea deschidere totală faţă de cluburi. Nu arbitrii sunt numărul 1 în fotbal, ci jucătorii au calitatea de actori principali. Aici trebuie umblat puţin. Când unii dintre «cavaleri» vor înţelege acest lucru, se vor schimba multe. Trebuie să strângem rândurile. Vreau aproape de mine lotul divizionar, astfel încât să fim permanent conectaţi la Comisia Centrală. În privinţa arbitrilor care au făcut grevă, nu se pune problema că vor dispărea însă, da, vor avea o bilă neagră, pentru că, după acest episod, nu mai poţi avea încredere totală în ei. Important este să arbitreze. Jocul nu trebuie să se deruleze fără arbitri. Au fost situaţii incredibile, în care au arbitrat antrenorii echipelor“, a arătat Cătălin Florescu.

Şi-a rupt piciorul pe terenul de fotbal

Noul şef al arbitrilor constănţeni va împlini 43 de ani luna aceasta, pe 25 iulie. Este din Techirghiol şi a absolvit Facultatea de Inginerie a Construcţiilor Hidrotehnice la Universitatea „Ovidius“, la fel ca Lucian Cîrjă. Cei doi au terminat şi şcoala de arbitri în acelaşi an, 1992. „Am jucat şi fotbal, dar puţin, la juniorii lui CFR Constanţa, ca fundaş central. Când să fac pasul la echipa mare, care evolua în Liga a IV-a, m-am ales cu o accidentare gravă, rupându-mi piciorul, astfel că am fost nevoit să mă retrag, la doar 18 ani. Am promovat în lotul C de arbitraj în 1998, iar în 2002, am acces în lotul B, unde am oficiat nouă ani. Am ajuns şi în lotul naţional, dar am fost delegat doar ca rezervă la meciurile de Liga I, prinzând din această postură peste 20 de partide“, a spus Cătălin Florescu. Acesta este căsătorit cu Ana-Maria (profesor de limba franceză la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“ din Techirghiol şi fost director al instituţiei de învăţământ), iar cei doi au un băieţel, Mihai Radu, în vârstă de patru ani şi jumătate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii