Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:04 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campionat Naţional de junioare, cu două echipe constănţene la start La Horia, oina îşi face loc şi în rândul fetelor

ro

08 Jun, 2013 00:00 2326 Marime text
Două echipe feminine din judeţul Constanţa, CS Spicu Horia şi CS Laguna Constanţa, participă la Campionatul Naţional de junioare de la Mioveni, care se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie. Atât Spicu, cât şi Laguna sunt înscrise în competiţia de junioare I. La această categorie de vârstă, alături de cele două s-au mai înscris CSM Progresul Băileşti şi CS Biruinţa Gherăeşti (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani), meciurile jucându-se pe 16 iunie, între orele 09.00 şi 12.00.
Echipa feminină Spicu Horia este una recent înfiinţată. Practic, are trei zile de viaţă! Primarul comunei, Gigel Sava, împreună cu cei implicaţi în fenomenul sportiv, au dat anunţ la şcoală, iar 15 fete s-au prezentat, dornice să facă oină. Întrecerea de la Mioveni va fi prima lor competiţie oficială, iar primarul Gigel Sava, care este şi preşedintele clubului sportiv local, Spicu Horia, se arată încrezător că evoluţia fetelor va fi una reuşită. „După aproape 100 de ani, avem iar o competiţie feminină de oină. Iniţiativa celor de la Mioveni este una lăudabilă. În condiţiile în care organizatorii suportă cazarea şi masa tuturor echipelor participante, nebun să fii să nu participi! Echipa noastră este înfiinţată de câteva zile, dar fetele acumulează rapid. Le pregătim mai mulţi, învăţătorul Florea Pisică, eu, alţi responsabili sportivi, dar şi băieţii de la oină dau sfaturi la antrenamente. La Mioveni, participăm cu un lot creat cu zece zile înaintea competiţiei, dar s-ar putea ca fetele să facă o figură frumoasă. Am văzut dăruire şi perseverenţă din partea lor”, a declarat Gigel Sava. Primarul comunei Horia este oficial al Federaţiei Române de Oină, conducând Comisia de Baze Sportive şi Logistică şi activând ca membru în Comisia de Disciplină. 
„Practicarea oinei de către fete se pare că este un pariu deja câştigat, această nouă provocare find îmbrăţişată de tot mai multe reprezentante ale sexului frumos. Dovadă stă numărul mare de echipe care s-au înscris la Naţionalele de junioare I, II şi III de la Mioveni. Nu mai puţin de 12 structuri sportive se vor afla în luptă pentru a intra în posesia medaliilor care le vor aduce aminte, peste timp, de prezenţa la  această ediţie istorică. Mai presus de toate însă, vom avea un câştigător, oina, care va avea o nouă lume, cea a oinei feminine”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre. Astăzi şi mâine, pe litoral este programată o şedinţă a Biroului Federal al FRO, în care se va discuta şi despre competiţia de la Mioveni.

Veşti bune dinspre echipa de fotbal

În momentul de faţă, comuna Horia nu mai are echipă de fotbal, dar se pare că, în această vară, situaţia se va schimba, iar, din sezonul 2013/2014, în Liga a V-a va evolua din nou reprezentanta localităţii din nord-vestul judeţului Constanţa. Pe lângă oină şi fotbal, la Horia se face şi handbal feminin (antrenor - Floricel Geodoiu), până acum derulându-se patru ediţii ale „Cupei Speranţelor”. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii