Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campioane şi peste mări şi ţări Turcia a prins în mrejele sale stelele tenisului constănţean (galerie foto)

ro

30 Jan, 2013 22:11 3076 Marime text

tenis.jpgJucătoarele care le-au adus în ultimii ani glorie şi titluri Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru", Constanţei şi României, încântă acum peste hotare

Cum nici pe plan local şi nici în ţară nu s-au găsit posibilităţile financiare ca aceste nestemate să fie păstrate în vitrina României, toate au plecat în străinătate. Patru joacă în Turcia, trei în Spania şi două în Franţa.

Cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Europa, Eliza Samara, aflată pe locul 14 mondial, evoluează pe malurile Bosforului, la Fenerbahce Spor Kulübü, campioana Turciei. Sportiva de 23 de ani se antrenează însă la Constanţa, iar la Istanbul merge doar la meciurile din întrecerea europeană ETTU Cup, unde, în acest sezon, Fener întâlneşte Metz TT în sferturi (3-2 pentru echipa franceză în tur). În campionat, Eliza nu a fost folosită anul trecut, dar în acest sezon a evoluat într-o partidă, considerată mai importantă. Înainte de a se transfera în Turcia, campioana a jucat în Italia, la ASTT San Donatese, între 2008 şi 2010. La Fenerbahce este de trei ani şi a cucerit ETTU Cup. După partida României cu Germania, de la Buzău, de marţi seară, Eliza pleacă astăzi în Turcia pentru returul cu Metz. „Sper să întoarcem rezultatul, cu atât mai mult cu cât vom beneficia şi de sprijinul suporterilor noştri, care sunt fanatici. Am început prost anul, atât în ETTU Cup, cât şi la Naţională, dar sper ca în continuare rezultatele să fie pozitive. Cu Germania nu m-am putut pregăti prea bine, având probleme cu spatele", a spus Eliza, absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.

Şi jucătoare, şi antrenoare

tenis.jpgÎn Turcia, joacă şi Ana-Maria Sebe (21 de ani), dar şi Irina Hoza (23 de ani) şi Meral Yildiz Ali (25 de ani). De ce s-au îndreptat fetele în număr mai mare spre întrecerea din ţara Semilunei? Explică Ana Sebe: „E mai bine decât în alte campionate din Europa, atât financiar, cât şi în ce priveşte restul condiţiilor. Salariul este bun, iar meciurile de un nivel mai ridicat decât în România. Iniţial, eu am vrut să joc în Franţa, însă trebuia să stau acolo şi să suport toate cheltuielile legate de şedere, situaţie în care rămâneam cu bani puţini din ce primeam. Astfel că am ales Turcia şi sunt mulţumită. Oamenii sunt foarte OK. Interesul din jurul acestui sport şi mediatizarea care i se face ating cote înalte, nu ca în România. Bursa este a doua mea casă. Un nou început în viaţa mea". Ana-Maria joacă de două sezoane în Turcia, la Bursa. Clubul său actual este Bursa Buyukşehir Belediyespor, cu care a început (cu dreptul) returul, după ce s-a clasat pe locul doi în tur. Înainte de această grupare, Ana a jucat la Bursa Il Ozel Idaresi Spor Kulubu Dernegi, cu care a ocupat locul trei în campionat şi doi în Cupa Turciei. Echipa s-a desfiinţat însă, astfel că tânără constănţeancă s-a transferat la cealaltă echipă a oraşului. În ţară, Ana (studentă în anul trei la „Educaţie Fizică", la Craiova, care are secţie de tenis de masă) reprezintă şi CS Farul Constanţa, la individual.

Irina Hoza este în Turcia şi jucătoare, şi antrenoare. E legitimată la clubul din Superligă Elazig Genclik şi pregăteşte o grupă de fetiţe la Yalova Buyukşehir Belediyespor. Anul trecut, a jucat şi la Izmit. Irina este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius" din Constanţa, specializarea engleză - germană, iar între 2010 şi 2011 a fost cu o bursă în Germania. O altă fostă jucătoare de la LPS, Meral Yildiz Ali (1,74 m / 58 kg), este şi ea în Turcia, însă de mulţi ani, fiind selecţionată şi în formaţia naţională a acestei ţări. Doi ani a fost colegă cu Eliza Samara la Fenerbahce. Yildiz este de trei ori campioană a Turciei, câştigătoare a Jocurilor Balcanice şi finalistă a ETTU Cup. A mai câştigat Cupa şi Supercupa Turciei.

S-a realizat la Cartagena

Grupul sportivelor din Spania este format din Iulia Necula, Cristina Hârâci şi Ioana Ghemeş, toate evoluând în prima ligă. În vârstă de 26 de ani, Iulia are multe sezoane la activ în Peninsula Iberică, la clubul UCAM Cartagena (din regiunea Murcia), cu care a câştigat tot ce se putea câştiga: campionatul (de mai multe ori), Cupa Spaniei, campionatul universitar şi ETTU Cup. În Spania, urmează şi o facultate, fiind în ultimul an la „Management în Turism Internaţional", după ce în ţară a terminat „Educaţie Fizică". Iuliei îi merge foarte bine pe toate planurile în Spania. De curând, împreună cu prietenul ei, jucătorul spaniol de tenis de masă Jesus Cantero, Iulia a achiziţionat o vilă (cu piscină), într-o staţiune de pe litoralul Mării Mediterane, în apropiere de Cartagena. Înainte de UCAM, constănţeanca a mai jucat în străinătate la 3B Berlin Tisch-tennis (Germania) şi Montpellier (Franţa). Cristina Hârâci joacă la Club Atletico San Sebastian, iar Ioana Ghemeş la Club Deportivo Valladolid Tenis de Mesa - Collosa Tenis de Mesa. Cristina este anul doi la „Educaţie Fizică", la Craiova, iar Ioana a terminat la „Ovidius" ASE-ul, în 2011, după care a plecat în Spania.

În liga a doua din Franţa

Alte două constănţence joacă în Franţa. Alexandra Chirametli este componentă a unei formaţii de ligă secundă, din oraşul Joue-Les-Tours (regiunea Centre). Sportiva se află de trei ani în Hexagon, iar în primele două sezoane a evoluat în prima divizie. Este absolventă a Facultăţii de Sport de la „Ovidius". În Franţa (de un an) este şi Andreea Mămăligă, la echipa Mulhouse Tennis de Table (liga a 2-a). A absolvit „Educaţie Fizică" la Constanţa, iar acum este în anul întâi la ASE, în Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii