Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani şi pentru echipa de handbal CJC a aprobat cele 2,1 milioane de lei pentru FC Farul din sezonul următor (video)

ro

23 Apr, 2015 00:00 2981 Marime text
În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Constanţa, s-a aprobat repartizarea sumei de 2,1 milioane de lei din bugetul judeţului Constanţa pe anul 2015 pentru susţinerea activităţii sportive a Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa, în vederea pregătirii şi participării în sezonul competiţional 2015/2016. 
 
În raportul la proiectul de hotărâre se menţionează că cererea de finanţare formulată de Farul vizează atât campionatul 2014/2015, cât şi sezonul 2015/2016, însă, având în vedere prevederile articolului 18-1, alineatul (2) din Legea 69/2000, finanţarea nerambursabilă, în condiţiile Legii 69, se poate realiza exclusiv pentru anul competiţional 2015/2016. „Prevederile prezentului articol se aplică începând cu anul competiţional următor intrării în vigoare a prezentei legi“, se arată în raport. Preşedintele executiv al FC Farul, Auraş Braşoveanu, a spus că, până când vor veni aceşti bani, oficialii clubului caută alte soluţii de asigurare a finanţării.
 
„În ce priveşte finanţarea clubului Farul, lucrurile sunt foarte explicite. Noi am trecut şi în preambulul hotărârii actele normative care trebuie avute în vedere în adoptarea acestei hotărâri: Legea sportului numărul 69/2000 cu modificările şi completările ulterioare, care s-au făcut prin ordonanţa numărul 58 din noiembrie 2014, prin ordonanţa 2 din 13 martie 2015, prin Legea numărul 64 din 31 martie 2015. Atribuirea sumei s-a făcut în baza acestor acte normative, urmând să se semneze contractul de finanţare exact în condiţiile legii şi numai dacă clubul respectă absolut toate criteriile pe care le-am citit astăzi (n.r. ieri) în timpul şedinţei, ca să nu mai fie loc de interpretare şi să nu mai depindă de X sau de Y finanţarea, din moment ce s-a aprobat o hotărâre de Consiliu Judeţean“, a declarat Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, care a condus şedinţa de ieri.

Pentru ce se pot repartiza sume de la buget

În raportul la proiectul de hotărâre, se specifică: „Prin adresa numărul 1246/23.02.2015, înregistrată la Consiliul Judeţean Constanţa cu numărul 7839/15.04.2015, Club Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa depune o cerere de finanţare nerambursabilă în baza legii Educaţiei Fizice şi Sportului numărul 69/2000, modificate prin OG numărul 58/2014 cu privire la stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea unor acte normative, coroborate cu Legea numărul 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general. Urmare a modificărilor succesive ale Legii numărul 69/2000, respectiv OUG numărul 58/2014, OUG numărul 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri, Legea numărul 64/2015 pentru aprobarea OUG numărul 58/2014, articolul 18-1 are următorul conţinut: 1. Prin hotărâre a consiliului local / consiliului judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru: a) finanţarea activităţilor instituţiilor cu specific sportiv din subordinea sa; b) finanţarea activităţilor sportive de interes naţional, altele decât cele de interes general, ale cluburilor sportive şi asociaţiilor sportive participante în competiţiile sportive naţionale şi internaţionale, exclusiv în baza contractelor de finanţare a programelor sportive, încheiate conform prevederilor articolului 69. Activităţile sportive de interes naţional sunt acţiunile de selecţie, pregătire şi participare în competiţii incluse în sportul de performanţă; c) premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive internaţionale oficiale; 2. Prevederile prezentului articol se aplică începând cu anul competiţional următor intrării în vigoare a prezentei legi”.

Auraş Braşoveanu - „Jucătorii trebuie să arate că au valoare“

Toţi cei 34 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa de ieri au votat proiectul de hotărâre privitor la FC Farul. „Este o veste bună. În primul rând, prin această asociere creşte credibilitatea clubului. De acum înainte, toţi, de la primul până la ultimul, trebuie să fim mai responsabili, conştientizând că ne-am asumat o răspundere. Banii vor veni la începutul lunii iunie 2015 şi vor fi pentru sezonul următor, pentru că aşa e impunerea legală. Până atunci, căutăm soluţii de finanţare. Jucătorii îşi vor primi drepturile după cum va merita fiecare. Este important că acum avem siguranţa zilei de mâine. Jucătorii trebuie să demonstreze în cele trei etape rămase că nesiguranţa de până acum i-a dus la acele evoluţii şi rezultate nefericite. Până la finele play-off-ului Ligii a II-a, băieţii trebuie să arate că merită aceste investiţii, trebuie să răsplătească încrederea care le-a fost acordată şi să îşi dovedească valoarea, astfel încât să putem colabora şi în continuare. Nu va fi nimeni dat afară dacă va arăta că merită să joace la Farul. Sigur, vor mai fi aduşi jucători, dar pentru completarea lotului, pentru că suferim din punct de vedere numeric“, a declarat Auraş Braşoveanu.

Retrogradarea întrerupe finanţarea?

Întrebat dacă o eventuală retrogradare a echipei poate duce la stoparea finanţării de la CJC, preşedintele Farului a negat. „Eu zic că nu. Nu s-a luat în calcul aşa ceva, nu am discutat. Nu concepem să retrogradăm, nu se va întâmpla asta“, a arătat Auraş Braşoveanu. Vestea finanţării, însă din sezonul viitor, nu a picat bine în sânul lotului de jucători. „Mă doare capul, sunt distrus. Ne-am făcut speranţe. Nu mai avem cu ce pleca acasă, mulţi şi-au amanetat bunuri. Nu mai sunt bun de nimic. Să mai aşteptăm două luni? Ni s-a promis ceva. Intrăm pe teren şi vrem, dar nu mai putem“, a spus un fotbalist.

Expunere de motive

În expunerea de motive la proiectul de hotărâre se menţionează că, prin cererea de finanţare, Farul a solicitat alocarea unei sume pentru „valorificarea aptitudinilor sportivilor, într-un sistem organizat de selecţie, pregătire şi competiţie, astfel încât judeţul Constanţa să fie reprezentat în Campionatul Naţional Liga a 2-a şi în sezonul 2015/2016, sezon în care echipa de seniori să ocupe una dintre primele şase poziţii ale clasamentului final; susţinerea strategiei de dezvoltare, promovare şi organizare a activităţii sportive în judeţul Constanţa; organizarea de acţiuni sportive periodice sau ocazionale pentru promovarea fotbalului în cadrul comunităţii; formarea şi promovarea vârfurilor valorice identificate la nivel judeţean şi regional; atragerea mediului de afaceri în menţinerea şi dezvoltarea proiectului; promovarea ideii de viaţă şi sănătate prin practicarea ramurii sportive de fotbal, indiferent de vârstă; asigurarea continuităţii carierei de fotbalist profesionist prin promovarea tinerilor de perspectivă la echipa fanion; activităţi de promovare a fotbalului în şcoli. Obiectivele urmărite de CS FC Farul Constanţa sunt: sezon competiţional 2014/2015 - menţinerea în Liga a 2-a; sezon 2015/2016 - clasarea pe una dintre primele şase poziţii ale clasamentului final“.

700.000 de lei pentru echipa de handbal

Cristinel Dragomir a mai spus că, pe lângă FC Farul, la finanţare va intra şi echipa de handbal feminin CSU Neptun Constanţa. „Astăzi (n.r. ieri), am aprobat Farul, dar este şi echipa de handbal fete. Conducerea clubului a optat pentru alocarea fondurilor pe Legea 350. Nu ne este interzis să alocăm pe această lege. Prin urmare, s-a dat anunţul în Monitorul Oficial pentru alocarea sumei de 700.000 de lei pentru susţinerea handbalului de performanţă feminin la nivelul judeţului Constanţa. Echipa CSU Neptun nu este în litigiu cu CJC, ci fosta formaţie, club privat. CSU Neptun e club public. E o grupare nouă, pe care o putem finanţa“, a arătat Cristinel Dragomir.
 
Sursa video: Facebook (FC Farul Constanţa 1920)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii