Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aviz amatorilor, nu vă luaţi de ea pe stradă, ştie să se apere foarte bine! Super-luptătoarei din Mangalia nu-i plac filmele cu Bruce Lee (galerie foto)

ro

06 Mar, 2013 21:35 2443 Marime text
Dubla campioană europeană Mihaela Ocolişan este specialistă în artele marţiale, iar anul trecut a fost desemnată cea mai valoroasă sportivă a judeţului

Tânăra face karate şi Kung-Fu de când se ştie. A ajuns la un nivel înalt de măiestrie, iar după titlurile continentale din 2012, vizează şi coroana mondială. A făcut o pauză lungă în pregătire, dar a revenit cu şi mai mare poftă, pentru că artele marţiale nu au vârstă.

Când o vezi, la 1,65 m şi 50 kg - micuţă, subţirică, delicată - n-ai zice că e o super-luptătoare. Are însă ani buni de arte marţiale la activ, de care s-a îndrăgostit iremediabil. Prima dată a păşit în sala de antrenament în anul 1989, la Mangalia. Avea opt ani, iar antrenorul Florin Iordănoaia a ghicit imediat în ea o viitoare campioană. Era plină de energie, avea ambiţie şi nu se dădea în lături de la a-i înfrunta pe băieţi. „Am fost mai băieţoasă”, recunoaşte Mihaela, care a început cu karatele, urmând exemplul fratelui ei mai mare, Cristian. Ulterior, a fost sedusă de Kung-Fu, mai ales de proba „Taolu”. Kung-Fu-ul avea să-i aducă apoi, de-a lungul anilor, cinci titluri naţionale şi două europene, aceasta în condiţiile în care a făcut şi o pauză destul de lungă.

Se vede sportivă şi la 40 de ani

Cum s-a apucat însă de karate, la o vârstă la care, pentru o fată, altele ar fi trebuit să fie atracţiile şi preocupările? Exemplul fratelui ei a precumpănit, dar a ales karatele şi din alt motiv: „Pentru mine, să mă apăr, să ştiu să acţionez într-o situaţie de stradă. Trăim într-o societate nebună, în care trebuie să-ţi porţi singur de grijă”, după cum ea însăşi mărturiseşte. Iar până acum i s-au ivit două asemenea prilejuri, din care a ieşit, normal, cu bine. „Ambele episoade s-au petrecut la Mangalia, de fiecare dată confruntându-mă cu câte un băiat. Eram mai mică. M-am apărat, i-am dezorientat un pic pe adversari, iar apoi am fugit, nu am stat să continui lupta”, povesteşte Mihaela Ocolişan. Campioana nu a fost adusă la karate în schimb de filmele cu Bruce Lee, în mare vogă în România înainte de 1989. „Nu mi-au plăcut niciodată”, dezvăluie Mihaela, care, după zece ani de muncă susţinută, a hotărât să facă o pauză, pentru a se dedica studiilor. Programul de antrenament şi cel al competiţiilor nu se împăcau cu cel al orelor de curs, astfel că, pentru o perioadă, a renunţat la karate. Spiritul de luptătoare nu a părăsit-o însă (în inima sa artele marţiale au locul lor, bine definit), astfel că, după zece ani, a revenit. „Nu mi-a fost deloc greu. Artele marţiale nu au vârstă. Când faci un lucru de mic şi îţi place, îi urmezi chemarea şi la 40 de ani. Noi am avut şi tradiţie în familie, însă eu mă văd practicând acest sport mulţi ani de acum înainte. Dacă, după vârsta senioratului, voi mai putea participa, o voi face cu mare drag”, anunţă tânăra Ocolişan, care, din 2011, este şi arbitră în competiţii. 

Lucrează în sectorul balnear

„Mihaela s-a întors în competiţii după o lungă absenţă şi a reuşit să se impună. Sperăm ca şi în continuare să aibă aceleaşi rezultate de vârf. Este o sportivă căreia îi trebuie un imbold pentru a se mobiliza. Apoi nu dă deloc înapoi, munceşte, rezistă”, spune antrenorul ei, Florin Iordănoaia. În viaţa de zi cu zi, sportiva de 32 de ani lucrează la Saturn, în sectorul balnear. În Kung-Fu, reprezintă Clubul Sportiv „Noua Generaţie” Mangalia, iar la karate - „Marea Neagră” Constanţa. La Naţionale, are cinci medalii de aur la Kung Fu, iar la karate un titlu de vicecampioană. Cele patru locuri întâi de anul trecut au dus la acordarea titlului de cea mai bună practicantă de Kung-Fu a judeţului pe 2012, la categoria de vârstă senioare 18-34 ani. De asemenea, a fost declarată cea mai bună sportivă a CS Noua Generaţie. Victoriile sale de căpătâi le-a obţinut la Campionatul European Deschis de Kung-Fu, de la Sofia, de anul trecut, când a cucerit două medalii de aur, la „Taolu Tradiţional" (senioare) şi la „Taichi Tradiţional" (open senioare). „A  fost o competiţie foarte frumoasă, care mi-a plăcut mult”, spune Mihaela, care, în acest an, şi-a fixat o altă ţintă înaltă: titlul mondial la Kung-Fu, la întrecerea de la Albena (20 iunie).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii