Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atletul cu glezne „de căprioară“ Răzvan Grecu, din Constanţa, s-a apropiat de recordul naţional al lui Marian Oprea (galerie foto)

ro

10 Feb, 2016 00:00 4791 Marime text


Tânărul atlet constănţean Răzvan Grecu a realizat un rezultat deosebit la prima etapă a Campionatului Naţional, câştigând proba de triplusalt cu aproape un metru mai mult faţă de al doilea clasat

Răzvan Grecu, sportiv cu dublă legitimare, CSS1 - Farul Constanţa, s-a impus detaşat la etapa inaugurală a Campionatului Naţional de sală, de la Bucureşti, realizând 15,63 m la triplusalt juniori 2. Al doilea clasat, un atlet de aceeaşi vârstă cu Răzvan, a sărit 14,74 m, deci diferenţa dintre cei doi a fost enormă.
 
Constănţeanul şi-a îmbunătăţit cu această ocazie recordul personal de sală (cu 85 de centimetri), apropiindu-se de recordul naţional de juniori 2, stabilit acum 16 ani de celebrul Marian Oprea! În plus, cu 15,63 m, Răzvan a îndeplinit baremul de participare la Campionatul Mondial de juniori 1.
 
Răzvan Grecu este pregătit în prezent de Daniel Cojocaru, care spune că atletul de 16 ani are o rată de progres extraordinară. „Ca şi anul trecut, a început sezonul bulversându-ne pe toţi, pe mine şi pe antrenoarea federală, Lenuţa Dragomir, care e fosta sa antrenoare, cu care a început şi care l-a crescut. El este junior 2 ultimul an şi a îndeplinit baremul pentru Campionatul Mondial la categoria superioară de vârstă, juniori 1. Eu nu aveam însă ca obiectiv aceste Mondiale, ci mă interesau în mod deosebit în acest an Europenele de juniori 2 în aer liber, de la Tbilisi (14 - 17 iulie).
 

Performanţa de 15,63 m e la 27 de centimetri de recordul naţional de sală la juniori 2 (15,90 m), care nu e al oricui, ci al lui Marian Oprea (n.r. vicecampion olimpic, campion european şi mondial de juniori, multiplu medaliat mondial şi european de seniori)“, arată Daniel Cojocaru.

 În concurs, se schimbă radical

Performanţa din capitală e cu atât mai însemnată cu cât Răzvan nu a putut lucra tehnic înaintea concursului, iar etapa de Naţionale a fost primul său concurs din 2016. „Nu mă aşteptam să sară aşa de mult. Şi anul trecut a fost o surpriză foarte plăcută. Are o rată de progres extraordinară, ţinând cont că încă nu suntem la intensitate maximă cu pregătirea, privind în perspectivă, nu neapărat la ce facem la această oră. În primul rând, e meritul copilului. Este un sportiv talentat. E o plăcere să lucrezi cu nişte copii deosebiţi, cu care poţi face performanţă. Este încă un puşti, dar are o calitate enormă: se schimbă radical în concurs. În momentul în care intră pe pistă şi în întrecere, se transformă într-o «bestie». Este altceva, de nerecunoscut. Răutate, concentrare, mobilizare. Tot ce ai nevoie ca să faci performanţă. Degeaba eşti talentat şi munceşti, dacă nu ai şi chestia aceasta de concurs“, mai spune Daniel Cojocaru.

A întrecut aşteptările

Răzvan Grecu este campion naţional, iar în 2015 la triplusalt (în aer liber) a cucerit argintul la Festivalul European al Tineretului European, de la Tbilisi (Georgia), cu 15,03 m, şi aurul la Campionatul Balcanic de juniori 1, de la Piteşti, cu 15,36 m (nou record personal). La Balcaniadă, s-a confruntat cu sportivi mai mari ca el cu doi - trei ani. De asemenea, anul trecut, a participat şi la Campionatul Mondial de juniori 2, de la Cali (Columbia). Recordul său personal de sală la triplusalt era 14,78 m.
 

„În acest an, eu îi fixasem ca obiectiv 15,60 m, performanţă pe care să o atingă în perioada Campionatului European de juniori 2. El sărise în ultimul an de juniori 3 14,17 m, iar la FOTE 2015 îi pusesem obiectivul undeva la 14,50 m, în ideea de a veni în primii cinci în preliminarii, iar eventual, în ziua concursului, să prindă şi o medalie. A sărit însă 15,03 m, cucerind argintul, dar tot anul trecut a avut 15,36 m la Balcaniada de juniori 1, unde s-a impus“, mai spune Daniel Cojocaru.


Mama sa a fost antrenată de Elena Frîncu la handbal           

Răzvan Grecu este elev al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa. Dintre materii, îi place foarte mult matematica. Familia Grecu are doi băieţi (Robert şi Răzvan), dar numai Răzvan face sport, tânărul moştenind-o din acest punct de vedere pe mama sa, Melania, care a jucat handbal, iar prima sa antrenoare a fost Elena Frîncu (vicecampioană mondială, fostul director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa). Au urmat apoi şi alţi tehnicieni, precum Codruţ Hanganu, Dumitru Muşi sau Lucian Râşniţă.

Născut pe 23 decembrie 1999, în anul în care Marian Oprea stabilea recordul naţional de juniori 2 la triplusalt, Răzvan (1,83 m înălţime, 70 kg greutate) e membru al lotului naţional de juniori 2 şi bursier olimpic.
„Îţi doresc să fii sănătos, să-ţi îndeplineşti visurile şi să ajungi acolo sus, în vârf! Este un drum greu, anevoios, dar să nu-ţi pierzi nicodată speranţa. Să fii un om bun, drept, puternic şi ambiţios! Sunt mândră că sunt mama ta, mamă de campion! Te iubesc”, a fost mesajul mamei lui Răzvan, adresat acestuia, în urmă cu aproape două luni, atunci când atletul a împlinit 16 ani. 

„E bun, are «arcuri»“

„Când era mai mic, a sărit şi lungime, dar acum ne axăm pe triplu, pentru că asta e proba sa, n-are rost să ne risipim deocamdată. Are o elasticitate în gleznă foarte bună. Are «arcuri», pe româneşte. Noi avem o vorbă aşa, între antrenori, «acesta e bun, are arcuri». Deşi nu pare la prima vedere, este şi puternic. Sunt alţii la categoria lui de vârstă care te impresionează când îi vezi. Dacă stăm să mergem pe statistici şi dacă va sări tot aşa sau chiar mai bine la următorul concurs (seniori şi tineret), care e peste două săptămâni, cu rezultatul de acum bate tineretul“, mai spune Daniel Cojocaru.

Recordul lui Daniel Cojocaru face 22 de ani

Antrenorul lui Răzvan spune că nu e o întâmplare că atletul a fost descoperit.

„Lenuţa Dragomir e dublă campioană mondială de juniori 2, la triplusalt şi lungime. E un lucru extraordinar să ai ochiul format şi să vezi într-un copil ceva, ca şi în Cristina Bujin, Cristina Toma sau în alte atlete şi atleţi. Sunt premise ca Răzvan să aibă o carieră frumoasă. În primul an de juniori 3, sărise 12,48 m, iar în anul următor, a progresat la 14,17 m. Asta este vârsta, iar progresele sunt destul de mari“, arată Daniel Cojocaru, al cărui record naţional la 100 m (10,21 s) va împlini, pe 17 iunie, 22 de ani de când e în vigoare. „Recordurile sunt făcute să fie bătute, dar al meu a rezistat până acum“, arată fostul campion.

Poate obţine o medalie la Europene

Antrenoarea care l-a selecţionat şi l-a crescut pe Răzvan Grecu, Lenuţa Dragomir, povesteşte cum l-a adus pe acesta la atletism, la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa. „L-am descoperit în clasa a 2-a. Învăţa la Şcoala numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica“, în aceeaşi clasă cu băiatul meu. Ducându-mă după el la şcoală să-l iau, l-am remarcat pe Răzvan. Corespundea de mic profilului de triplusaltist. Statură, conformaţie, glezne de «cangur», de «căprioară». Am văzut posibilitatea pe termen lung de a fi un bun triplusaltist. Începând cu categoria de vârstă juniori 3, a fost foarte bine, a început să câştige medalii la triplusalt. Cel mai important pentru mine e să reuşească să ajungă la seniori. Are atuuri în mână. Provine dintr-o familie foarte bună, care iubeşte sportul şi-l îndrumă, şi e un copil în care s-au păstrat aşi în mânecă în pregătirea lui, cum spunem noi, adică nu s-a forţat pregătirea. El trebuie să se concentreze în acest an pe Campionatul European de juniori II, întrucât poate obţine o medalie. Eu l-am direcţionat pe recordul lui Marian Oprea, i-am zis «Dacă vrei să îmi arăţi că eşti profesionist, încearcă să baţi acest record»“, spune Lenuţa Dragomir, care, din septembrie 2014, activează ca antrenor federal la Federaţia Română de Atletism.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Costara Cristiana 11 Feb, 2016 07:19 Felicitări!