Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Are o inedită colecţie miniaturală Antrenoarea Clemenţa Garabet a găsit pantoful Cenuşăresei (galerie foto)

ro

20 Feb, 2014 00:00 4224 Marime text
Clemenţa Garabet, antrenoare de gimnastică la Clubul Sportiv Farul Constanţa, este o colecţionară înrăită. Pasiunea sa e să strângă piese miniaturale de încălţăminte, iar de aproape 15 ani colecţia sa a ajuns la peste 300 de exponate. Are pantofiori, cizmuliţe, ghete sau botoşei din întreaga lume. Pe unele le-a primit, pe altele le-a achiziţionat ea.
 
Totul a început de la amenajarea grădiniţei pe care o deţine la Constanţa familia Garabet. Antrenoarea a cumpărat mulţi bocăncei miniaturali, pentru ornarea încăperilor şi a sălilor de clasă. Uşor-uşor, strângerea unor asemenea piese a început să o pasioneze tot mai mult pe antrenoare, iar în prezent a devenit un adevărat hobby. Cu timpul, încălţările în miniatură s-au înmulţit. Clemenţa Garabet este tare mândră de colecţia sa, pe care, acum nouă ani, a mutat-o de la grădiniţă, amenajându-i un spaţiu special. Înainte de colecţionarea obiectelor de încălţăminte însă, Clemenţa începuse cu poşetuţe şi cu obiecte vechi româneşti (războaie de ţesut, fuse, putini de brânză, felinare, lămpi de gaz), însă a renunţat la ele. „Costau mult şi era şi muncă serioasă”, arată antrenoarea, care s-a axat astfel pe încălţăminte.

„Observând aceste obiecte la grădiniţă şi văzând că îmi plac mult, prietenii noştri, gimnaste de-ale mele sau părinţii copiilor au început să aducă şi ei. Fie de ziua mea, fie cu altă ocazie festivă, fie pur şi simplu de plăcerea lor. Treptat, am inclus obiectele într-o colecţie, care are şi piese unicat. Până acum, am strâns ori am primit, din ţară sau din străinătate, mai mult de 300 de exponate. Am şi tablouri cu papuci”, arată antrenoarea, care a amplasat piesele, printre altele, şi în două vitrine de sticlă, dintre care una se învârte, cu lumini.
 
A început „papuciada”
 
De-a lungul anilor, Clemenţa Garabet a strâns pantofiori, cizmuliţe, sandale, opincuţe, bocăncei, botoşei, bascheţi, tenişi, papucei sau saboţei. Are şi cercei cu pantofiori. Obiectele sunt frumos colorate şi din diferite materiale (piele, pânză, ceramică, email, material textil sau chiar plante). Obiectele au diferite forme şi întrebuinţări, dintre cele mai originale (case, scrumiere sau cutii de ţinut creioanele). „Am pornit cu stilul românesc, la care am adăugat treptat piese din întreaga lume. Exponatele aparţin colecţiilor tuturor anotimpurilor. Când merg în străinătate, fie la concursurile de gimnastică, fie cu alte prilejuri, îmi cumpăr câte ceva din fiecare ţară în care ajung. Multe piese le am de la o firmă de design din SUA. Din America îmi trimite şi fiica mea, care este acolo. Am şi din Japonia, Canada, Franţa, Belgia, Olanda, Italia, Ungaria, Bulgaria, Turcia sau Slovacia. Deţin şi pantoful Cenuşăresei sau piese din colecţia Alice în Ţara Minunilor. Ultima oară am luat ceva de la Bratislava. Sunt clientă fidelă a anticariatelor. Am primit în dar piese şi de la fosta gimnastă Luiza Dragomir, care este stabilită în Italia. Soţul meu, Hacic, glumeşte pe seama acestui hobby, pe care l-a etichetat drept «papuciada». Îmi place să mă uit la ele şi să le studiez. Munca aceasta migăloasă mă delectează”, râde Clemenţa Garabet.
 
„Te uiţi la ele cu lupa”
 
Antrenoarea spune că toate piesele din colecţie îi plac, însă cel mai aproape de suflet îi este un pantofior aurit, cu cristale Swarovski, primit de la gimnastele sale. „Mi l-au dăruit când au plecat la lot. «Mi-aţi dat papucii, aţi scăpat de mine», am glumit eu atunci. A fost un nou început în viaţă pentru ele, iar din acest punct de vedere cadoul pe care mi l-au făcut are o semnificaţie sentimentală aparte pentru mine. Am pantofiori şi de la alte gimnaste, iar de la soţii Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, de la Izvorani, am primit un exponat de cristal. Şi colega mea, Olga Didilescu (antrenoare şi arbitră internaţională), îmi aduce curent piese de colecţie. A găsit un anticariat la Bucureşti, dar nu vrea să-mi spună unde, îl ţine secret”, arată Clemenţa Garabet. De ziua sa de naştere, care a fost chiar de Valentine’s Day, antrenoarea s-a ales şi cu o cutiuţă minusculă, de trei centimetri, în care se aflau o limbă de pantof şi două perechi de încălţări (una de damă şi una bărbătească). „Te uiţi la ele cu lupa”, este entuziasmată Clemenţa. Cele mai vechi piese din colecţia sa sunt o gheată, o cizmă şi un pantofior. Primele două le-a achiziţionat de la un anticariat din Sighişoara şi reprezintă încălţări de război nemţeşti. Pantofiorul, care este din email şi reprezintă şi o scrumieră, l-a primit de la o colecţionară armeancă. „Este un obiect tradiţional din această ţară, transmis din generaţie în generaţie şi are peste 100 de ani. De asemenea, am un obiect foarte preţios din SUA, care aparţine unei colecţii speciale, realizată pentru o campanie de luptă contra cancerului la sân”, spune Clemenţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii