Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:51 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Are o forţă herculeană, cu care îi concurează pe băieţi Halterofilă constănţeană, pe post de bodyguard (galerie foto)

ro

20 Aug, 2013 00:00 2593 Marime text
O tânără din Poarta Albă este dovada vie că sportivii pot împăca foarte bine şi antrenamentele, şi cartea. Atrasă total de haltere, ea nu neglijează însă nici studiile. A trecut cu brio peste sesiunea specială de Bacalaureat şi a intrat prima la facultate. Cea mai nouă provocare este kinetoterapia

Antrenorul Angheluş Beşleagă, de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa, îi prevede un viitor frumos elevei sale Mariana Dumitrache. Domnişoara va împlini 19 ani luna viitoare şi a cucerit până acum mai multe medalii de aur la junioare şi senioare. Foarte puternică şi cu o conformaţie fizică de adevărată campioană, tânăra jonglează cu sutele de kilograme la haltere şi nu sunt puţini cei care o confundă cu un băiat.

De loc din comuna constănţeană Poarta Albă, Mariana Dumitrache nu şi-a început cariera sportivă cu halterele, ci cu fotbalul feminin. A practicat sportul cu balonul oval la echipa Şantierul Naval Constanţa, sub bagheta regretatului antrenor Ion Zlate, însă chemarea halterelor a fost mai puternică. De la o colegă de echipă de la SNC a aflat că Angheluş Beşleagă este antrenor de haltere, cei doi fiind colegi de navetă, întrucât tehnicianul venea la Constanţa de la Nisipari, satul său natal. De altfel, Mariana i-a spus lui Angheluş că vrea să vină la haltere chiar în timpul unei curse, iar antrenorul a fost de acord. Aşa a început aventura fetei din Poarta Albă în lumea celor puternici, în care s-a integrat de minune. Nu a păcălit niciodată halterele până acum, iar rezultatul sunt medaliile care nu au întârziat să apară. Anul trecut a fost cel mai bun al ei de până acum, cu, printre altele, titluri naţionale la junioare şi senioare, dar şi sezonul de faţă se anunţă promiţător, cu trei medalii de aur, obţinute lejer, de curând, la junioare. Iar pe finalul lunii viitoare, bucuria i-ar putea fi întregită de participarea la Campionatul European de juniori şi tineret de la Tallinn (Estonia), unde speră să meargă.

Face genuflexiuni cu 140 de kilograme

Mariana Dumitrache practică halterele de patru ani şi a fost remarcată la puţin timp după începerea carierei. Astfel că a fost convocată la lotul de junioare II (cadete), de la Galaţi. În acest oraş a avut loc şi concursul în care a obţinut prima sa prezenţă pe podium, bronz la junioare II. Însă pregătirea de la lot nu se ridica nici pe departe la nivelul celei de la club, astfel că Angheluş Beşleagă a decis să o cheme acasă, la Constanţa, întrucât la Galaţi Mariana bătea pasul pe loc. Măsura a fost una înţeleaptă, dovadă că de atunci este într-un continuu progres. „M-am bucurat mult când am auzit-o că vrea să facă haltere. Mariana este mai băieţoasă de fel şi nu se dă în lături de la muncă. Are structură de campioană mondială de junioare. E puternică precum un băiat. Îi trebuie însă mai mult curaj, pentru că forţa nu-i lipseşte, slavă Domnului. Îi place atmosfera de la haltere. Se dedică total antrenamentelor şi cantonamentelor. Este sufletistă, îi ajută mereu pe cei din jur. Sperăm să meargă la Europenele din luna septembrie. Dacă nu va fi însă, la anul sigur va participa la Universiadă ori la Euro”, spune Angheluş Beşleagă. Sportivă musculoasă, Mariana are 1,68 m înălţime şi a urcat în categoria de greutate de la 58 kg la 63 kg. Recordurile sale de competiţie sunt 80 kg la stilul smuls şi 102 kg la aruncat, performanţe stabilite de curând, la Naţionalele de la Arad. În sală, la pregătire, a aruncat 103 kg şi a încercat şi la 110 kg. Forţa sa herculeană îi permite să facă genuflexiuni cu 140 kg, pentru trei repetări, luându-se la întrecere cu băieţii din sală.

„Hai în club!” „Lăsaţi-mă în pace!” „Eşti nebună!”

Caracter puternic, Mariana Dumitrache a reuşit să treacă peste suferinţa pricinuită de decesul tatălui ei, care a afectat-o foarte mult. În condiţiile în care are o situaţie familială dificilă, halterofila e conştientă că sportul şi şcoala sunt cărţile câştigătoare ale vieţii sale, astfel că e hotărâtă să nu le lase din mână cu niciun chip. E bună la haltere, dar e fruntaşă şi la studii. După ce a absolvit LPS „Nicolae Rotaru”, a participat, alături de alţi cinci sportivi constănţeni, la sesiunea specială de Bacalaureat de la Ploieşti, unde a făcut o figură frumoasă. Doar doi dintre constănţeni au promovat Bac-ul, Mariana având media mai mare, 8,18 (una din cele mai mari din concurs), faţă de 6,10 cât a realizat celălalt sportiv, Ionuţ Cosmin Sârbu, de la kaiac-canoe. La Ploieşti, Dumitrache nu a uitat de haltere. Se pregătea de Bac, dar mergea regulat şi la sală, cu gândul la Europene. „Hai în club!”, o îmbiau colegii. „Lăsaţi-mă în pace!”, se arăta categorică Mariana. „Eşti nebună!”, se cruceau aceştia, neînţelegând cum cineva de vârsta lor poate rezista tentaţiilor extrasportive. „Mariana îmbină fără probleme şcoala şi sportul. Îi place foarte mult să facă masaj, de aceea a dat admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (domeniul Kinetoterapie), din cadrul Universităţii Ovidius. A intrat prima, la fără taxă! La probele sportive ale examenului a scos timpi mai buni la alergare şi decât atletele”, povesteşte Beşleagă. După ce va aprofunda acest domeniu, timp de trei ani, Mariana va deveni licenţiată în Kinetoterapie şi Motricitate Specială.

L-a băgat în ceaţă

Nu de puţin ori, au fost reprezentanţi ai sexului masculin care au dat noroc cu Mariana Dumitrache, păcăliţi de înfăţişarea ei mai băieţoasă. Un alt episod amuzant s-a petrecut când tânăra din Poarta Albă l-a însoţit pe antrenorul Angheluş Beşleagă la o firmă la care acesta fusese recomandat pentru un post de bodyguard (tehnicianul are atestat în acest sens). Văzând două persoane forţoase în faţă, reprezentantul firmei a fost băgat în ceaţă. „Dar cine vine bodyguard, până la urmă?”, a îngăimat acesta. „La prima vedere, eu am crezut că o aduceţi pe ea!”, a mai spus bărbatul, când s-a lămurit asupra situaţiei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii