Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antoanela Manac. Medic și sportiv Campioana din Constanța, între triatlon și sala de operație. Din gardă, la antrenament! (galerie foto)

ro

24 Jul, 2021 00:00 4311 Marime text
 

 
  • La 25 de ani, Antoanela Manac e multiplă campioană la triatlon, dar și medic rezident la București.
  • Sportiva constănțeană a fost invitată și la emisiunea „La Măruță“, de la Pro TV.
  • Antoanela a făcut înot 12 ani, iar de la 17 ani a început practicarea triatlonului.
 
Cunoscuta campioană la triatlon din Constanța Antoanela Manac, medaliată de nenumărate de ori cu aur la Campionatul Național și la Campionatul Balcanic, dar cu prezențe pe podium și la alte competiții de top, își împarte viața între sportul de mare performanță și medicină, tânăra de 25 de ani find medic rezident la Spitalul „Colțea“ din București.
 
Invitată la emisiunea „La Măruță“, de la Pro TV, Antoanela i-a dezvăluit realizatorului Cătălin Măruță crâmpeie din viața și din cariera sa, povestea sportivei din Constanța fiind una cu adevărat remarcabilă. „Am fost înotătoare de performanţă, prima mea pasiune a fost înotul. La cinci ani, părinţii m-au dus la cursurile de înot. După o perioadă, am cerut să nu mai merg, fiind aruncată în apă şi speriindu-mă foarte tare de această experienţă încă de la o vârstă fragedă. Iar mai apoi am cerut singură să mă întorc şi aşa am rămas în sportul de performanţă. Am lucrat foarte tare. M-am regăsit în sportul de performanţă şi mi-a plăcut foarte mult să muncesc încă de mică. Am petrecut 12 ani în înot, au fost 12 ani în «clor»“, a început Antoanela. „De aceea e aşa albă, priviţi-o!“, a exclamat Cătălin Măruță, râzând. 

 
„De ce nu aş putea să încerc şi eu?“

 
La 17 ani, Antoanela s-a îndreptat către triatlon, un sport foarte greu, care îngemănează trei discipline, înot, ciclism și alergare. „Pur şi simplu, ieşeam de la un antrenament de înot şi am văzut un anunţ prin care era promovat un concurs de triathlon, cu înot în mare. Şi mi-am spus: «De ce nu aş putea să încerc şi eu?». M-am înscris pur şi simplu, am zis că vreau să fac şi eu asta, mi s-a părut foarte provocator şi în acelaşi timp foarte greu de realizat. Am luat o bicicletă a unui coleg de clasă şi m-am înscris. La început, eram cea mai încrezătoare, dar la ultima probă mi-a fost foarte greu. Prima secțiune era înotul, proba mea forte, nu mi-a fost frică absolut deloc. Era apa foarte rece, s-a înotat cu neopren. Am zis că trebuie să reuşesc, nu am cum să nu. Proba a fost de aproape un kilometru. Deşi am ieşit din apă cu un avans destul de mare, am fost prinsă din urmă la bicicletă, iar la alergare am rămas cu sportiva respectivă până la finiş, dar am câştigat. La bicicletă era off-road, era pentru prima dată când participam aşa, de atunci nu am mai participat foarte mult off-road, ci numai pe şosea. Mi-a fost foarte greu la alergare“, a povestit Antoanela începuturile sale în triatlon. 

 
Medic rezident, cu specializarea chirurgie vasculară

 
Atunci, la 17 ani, a fost un an foarte greu pentru sportiva din Constanța, care trebuia să ia și o decizie privind drumul său în viață. „Aveam bacul, admiterea la facultate, concursuri de înot, începusem și cu triatlonul. A fost o decizie foarte grea. Nu-mi doream să merg la o facultate cu profil sportiv. Am zis să fac o facultate la fel de grea precum sportul pe care îl practic, care să mă provoace și să mă facă să-mi ating limitele. Aveam foarte mulți oameni în jurul meu care apreciau în mod deosebit această meserie și am zis că asta vreau să devin și eu, medic. Sunt medic rezident la Spitalul «Colțea», pe chirurgie generală în acest moment, dar specializarea este chirurgie vasculară. Astăzi (n.r. în ziua emisiunii de la Pro TV), am fost în sala de operație până la ora 11.00, ajutor ce-i drept, nu am operat eu singură, întrucât un medic rezident, fiind la început, nu are această capacitate. Colegii mei, și de la spital, și din facultate au fost foarte primitori, am avut noroc că am intrat într-un asemenea colectiv. Am fost foarte bucuroasă din acest punct de vedere. Mă apreciază foarte mult și sunt uimiți cum pot ieși la alergare după serviciu. Îi mai provoc și pe ei să iasă la o mișcare după orele de lucru“, a precizat Antoanela.  

  
Nicio zi de pauză în săptămână

 
Tânăra a precizat că într-o zi a fost de gardă 24 de ore, după care, în ziua următoare, a efectuat un antrenament de 90 de kilometri cu bicicleta și 2,5 kilometri înot, o sesiune de pregătire normală pentru ea. „După o gardă de 24 de ore, un om normal se duce acasă și doarme, dar eu am zis că n-are rost să pierd ziua, era frumos afară, astfel că am mers pe bicicletă. De regulă, alerg 10 - 12 kilometri într-o zi de pregătire, în funcție de antrenament și de perioada în care sunt. Triatlonul fiind alcătuit din trei discipline sportive, antrenamentele variază foarte mult: o zi alergi, o zi înoți, o zi pedalezi, altă dată le combini, mai merg și la sală. Nu există nicio zi de pauză pe săptămână. Pauză pe an am poate două - trei săptămâni. Maximum“, a menționat sportiva.

 
„Eu cred că voi fi acolo“

 
Antoanela Manac a fost la un pas de calificarea și la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Performera apărea iniţial pe lista oficială a triatloniştilor calificaţi, însă, la numai un weekend distanţă, câteva rezultate complet neprevăzute au schimbat ierarhia World Triathlon, după ce Australia a calificat în total șase sportivi la JO și a dat peste cap tot clasamentul. Astfel că Antoanela a fost prima sub linia calificaților! „Am aflat vestea în Mexic, pe când mă aflam la ultimul concurs de calificare, la care m-am luptat din toate puterile să reuşesc această performanţă. În continuare, pentru Jocurile Olimpice încă nu e timpul pierdut, mai e timp. Momentan, trebuie să-mi fac ordine în gândire și să văd dacă iau această decizie sau nu, de a lupta și pentru calificarea la următoarea ediție a JO, Paris 2024, dar eu cred că voi fi acolo. Federaţia m-a susţinut foarte mult încă de debutul meu în acest sport şi încă o face, iar pentru aceasta îi mulţumesc“, a menționat Antoanela. „O supersportivă și un exemplu de forță, de putere. Dacă tu, la 25 de ani, poți face gărzi 24 de ore din 24, să faci medicină, dar ai timp și să faci sport de performanță, jos pălăria!“, a apreciat-o Cătălin Măruță.

 
Totul ține de psihic

 
Tânăra are în familie foști sportivi, astfel că a avut de la cine să ia exemplu. „Mama nu a făcut sport, dar tata a practicat atletismul, iar sora lui, adică mătușa mea, a fost campioană la un rang înalt. Cu tata nu mai ies la alergat, din păcate nu, acum are burtă. Am spus-o la televizor, o să mă coste!“, a râs Antoanela. Triatlonul apelează la toate resursele fizice și mentale ale sportivului. „Atunci când nu mai poți, trebuie să-ți regăsești motivația proprie și să mergi mai departe. Eu mâ gândesc că, atunci când nu mai pot, nici ceilalți nu mai pot și, dacă eu mai rezist un pic, pot rezista mai mult decât ei. Totul ține de psihic, cu un psihic puternic poți trece peste“, a dezvăluit valoroasa triatlonistă. 
 

A participat și la Miss Boboc

 
Ca să ai succes în sportul de mare performanță, trebuie să faci multe sacrificii, iar Antoanela a fost dispusă la aceasta. „Sportul de înalt nivel cere foarte multe sacrificii, iar, când am ales să fac performanță, mi-am asumat aceste riscuri. Am tăiat de unde s-a putut, iar, atunci când găsesc o pauză, îmi petrec timpul cu prietenii, cu familia. Găsesc timp și pentru mine. Nu pot pleca însă în vacanță foarte mult, fără să-mi car după mine bicicleta sau alt echipament sportiv. Îmi lipsesc și petrecerile, mai ales vara, acum, e greu de tot. Sunt din Constanța, unde vara e mare distracție“, a spus campioana, care, în primul an de facultate, a participat și la Miss Boboc.

 
„Stau bine cu dragostea“

  
La întrebarea „Dar cu dragostea cum stai?“, a lui Cătălin Măruță, Antoanela a răspuns, cu zâmbetul pe buze: „Cu dragostea stau bine, e și medic, și sportiv. Era medic și a devenit sportiv după ce m-a cunoscut. E tot la «Colțea». E în progres, încearcă, își dă silința. Probabil se enervează când vede că eu merg la antrenamente, iar el stă acasă“.


În secțiunea Galerie Foto găsiți mai multe imagini cu Antoanela Manac. Sursa foto: Antoanela Manac (Instagram, Facebook) și captură Youtube (La Măruță)

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Editorial
Puterea de a o lua de la capăt. Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!

 
Antoanela Manac, aur național și debut internațional la Duatlon
„Mă bucur că am reprezentat România în cursa Elitelor“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii