Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ani întregi le-a fost „profesor” Tatăl antrenorului Octavian Tileagă, lecții de matematică în cantonamente cu sportivii de la Constanța

ro

05 Dec, 2020 00:00 3644 Marime text
  • Octavian Tileagă este antrenorul sub bagheta căruia Răzvan Florea a cucerit prima (și singura, până acum) medalie olimpică în natația masculină românească.
  • În cantonamentele organizate, de-a lungul a mulți ani, în țară, copiii și-au îmbogățit cunoștințele de matematică de pe urma lecțiilor ținute de Vasile Tileagă.
  • Tatăl antrenorului emerit a fost de formație economist, a predat matematica la un liceu din Oradea, dar a activat și ca actor, plăcându-i arta, în general.
 

Generații întregi de sportivi constănțeni de la natație pregătiți de antrenorul emerit Octavian Tileagă, dar nu numai ei, au beneficiat în cantonamentele de pregătire desfășurate în diferite zone ale țării, pe lângă pregătirea sportivă, și de lecții de matematică!

„Profesor” le-a fost Vasile Tileagă, nimeni altul decât tatăl antrenorului. „La început, unii părinți aveau rețineri în a-i lăsa pe copiii lor în cantonamente, gândind că astfel vor rămâne în urmă cu materia. Am găsit însă soluția, aducându-l în cantonamente pe tata, care predase matematica la un liceu din Oradea, era pensionar și putea veni cu noi. Aceasta în condițiile în care, noi pierzând-o devreme pe mama, el era singur acasă. La început, lucra individualizat, doar cu copiii care aveau unele nelămuriri sau care nu înșeleseseră ceva în legătură cu diferite aspecte din matematică, dar, ulterior, a ținut lecții cu toți sportivii care veneau în cantonament. Auzind aceasta, părinții au fost foarte mulțumiți și nu au mai avut nicio grijă în ce privește matematica”, povestește Octavian Tileagă.
 

„Copiii au ținut foarte mult la tata”

Antrenorul sub bagheta căruia Răzvan Florea a cucerit prima (și singura, până acum) medalie olimpică în natația masculină românească (bronz la 200 m spate la JO Atena 2004) a postat pe Facebook și imagini din două asemenea cantonamente, în care se îmbinau sportul și matematica. Unul a fost cel de la Durău (2 - 8 ianuarie 1984), iar celălalt - cel de la Tușnad (3 - 12 ianuarie 1995). Și dintr-unul și dintr-altul, deși între ele este o distanță de 11 ani, nu au lipsit Vasile Tileagă și ale sale lecții de matematică.

„Copiii au ținut foarte mult la tata. A lucrat cu generații întregi. Nu era strict și nici rigid, știa să și glumească cu ei. Lecțiile de matematică erau foarte frumoase”, arată Octavian Tileagă.
 

Starețul Mănăstirii Durău i-a „adoptat” imediat

„Un cantonament memorabil cu generația «Delfinașilor» născuți 1967-1975, având alături și fetele de la gimnastică ritmică. Câteva zile ne-a fost gazdă chiar Mănăstirea Durău, unde starețul, părintele Guşă, ne-a «adoptat» imediat, legând o strașnica prietenie cu noi”, a postat Octavian Tileagă pe rețeaua de socializare de la stagiul de pregătire de acum 36 de ani al reprezentanților (înotători și gimnaste) de la CSS1 Constanța. Gimnastele făceau parte din grupa de performanță a Gabrielei Berescu, printre ele aflându-se Simona Iliescu, Alice Ștefănescu (fiica lui Dan Ștefănescu, fostul portar al FC Farul) și alte medaliate. În 1995, la Tușnad au participat înotători de la Palatul Copiilor Constanța, născuți între anii 1979 și 1982.
 

A fost și actor

Pe timpul cantonamentului de la Durău, Vasile Tileagă era în vârstă de 65 de ani. El a avut o viață lungă, s-a stins la 90 de ani fără câteva zile. Tată celebrului antrenor a activat ca profesor de matematică, dar avea studii de economist. Vasile Tileagă a fost însă și actor, făcând parte din primul colectiv de actori ai teatrului românesc din Oradea (cam prin anii 1955 - 1956).
 

Știa să cânte la patru instrumente

„Până atunci, Teatrul din Oradea nu a avut secție în limba română. Așa că ministerul a dat dispoziție să se înființeze (în premieră) o trupă de teatru din actori profesioniști sau amatori. Așa a pătruns tata în lumea teatrului, deși el era de formație economist. I-a plăcut arta, în general. Printre altele, știa să cânte la vreo patru instrumente. Când aveam opt - nouă ani, el mi-a fost primul profesor de vioară. Ulterior, când am început să progresez (cam pe la zece ani) m-a dat pe mâna profesioniștilor, la Liceul de Muzică”, povestește Octavian Tileagă, care, în luna octombrie a acestui an, a împlinit 70 de ani.

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)



Citește și:

Supa de broască țestoasă și coloanele de tancuri
Înotătorii de la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, victorii în Berlinul de Est (galerie foto)


Răzvan Florea și Octavian Tileagă, în Brazilia
Școala câștigătoare a Carnavalului de la Rio, lecție de samba pentru înotătorii Cupei Mondiale (galerie foto)


„Idolul meu de-o viață“
Antrenorul emerit Octavian Tileagă, „sosia“ de la Constanța a celebrului înotător Mark Spitz


Precauţii contra urşilor
Înviorare la bustul gol, la -10 grade Celsius, în zăpadă, pentru înotătorii de la Palatul Copiilor Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii