Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Boitan, viitor pompier Urma să dea probe la Academia Hagi, dar moartea tatălui, eroul Gabriel Boitan, i-a schimbat destinul (galerie foto)

ro

05 Jul, 2019 00:00 15148 Marime text
Peste două luni, tânărul de 20 de ani Andrei Boitan, din Feteşti, va absolvi Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti. Va fi pompier plin, salvator, asemenea tatălui său, eroul Gabriel Boitan. În urmă cu şase ani, Andrei se pregătea de probe la Academia Hagi, visând la o carieră frumoasă de fotbalist, însă moartea la datorie a tatălui său, care i-a pustiit sufletul, l-a făcut să urmeze un alt drum în viaţă.
 
Pe 11 iulie 2013, Gabriel Boitan, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu“ al judeţului Ialomiţa, a salvat cu preţul vieţii doi oameni. Tragedia l-a făcut pe fiul său, Andrei, să-şi schimbe planurile, decizând să ducă mai departe ce începuse tatăl său, de unde, anterior, tânărul nu avea de gând să devină pompier. Făcea fotbal de şapte ani la Rapid Feteşti şi visa să urce la un alt nivel în sport. Spera să promoveze probele şi să fie admis la Academia Hagi, însă trecerea în nefiinţă a tatălui său, pe care îl admira din toată fiinţa sa pentru curajul şi abnegaţia de care dădea dovadă în misiuni, l-a împiedicat să mai meargă la teste la Academie.
 

S-a stins din viaţă la numai 42 de ani

 
„Sublocotenentul (p.m.) Boitan Gabriel a decedat în data de 11 iulie 2013, la numai 42 de ani, sub greutatea unui mal de pământ care s-a surpat peste el, în timpul unei misiuni de salvare a doi muncitori care săpau la sistemul de canalizare al Municipiului Feteşti. Salvatorul era angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Barbu Catargiu» al judeţului Ialomiţa din anul 2008, era căsătorit şi avea doi copii. A fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent“, se arată într-o descriere „in memoriam“ a tragicului eveniment care a dus la moartea lui Gabriel Boitan, unul dintre eroii Ministerului Afacerilor Interne.
 

„Domnule sublocotenent… tată… Am absolvit!“

 
Tragica poveste de viaţă a lui Andrei Boitan şi decizia sa de a duce mai departe numele Boitan printre pompieri au fost prezentată şi la emisiunea „Destine ca-n filme“ de la TVR 2, iar pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne a fost postat un text emoţionant.
 
„În 2013, Andrei avea 14 ani. Era un tânăr fotbalist care urma să dea probe la Academia de Fotbal «Gheorghe Hagi»! Tatăl lui, pompier militar în oraşul Feteşti, îl încuraja din toată inima şi îi spunea mereu: «- Tu o să ajungi mare! Te rog să mă faci mândru de tine!». Andrei îşi aduce aminte cu exactitate acea dimineaţă de iulie când tatăl lui l-a luat în braţe înainte de a pleca la muncă.
 
După câteva ore, vestea că tatăl lui a salvat doi oameni cu preţul vieţii lui a căzut ca un trăsnet asupra tânărului şi toate visele lui s-au năruit.
«După eveniment, viaţa mi s-a schimbat», povesteşte Andrei, privind fotografia tatălui său… «Eram tare mândru de el. Îmi spunea că, atunci când salvezi, eşti împlinit!». Acum, Andrei este un tânăr elev la Școala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldeşti, urmând ca în două luni să absolve această instituţie de învăţământ.
 
«- Nu am avut niciodată în intenţie să devin pompier, dar am decis că trebuie să continui ce a început tata. Am decis să devin salvator şi vreau să lucrez în unitatea din care el a făcut parte! La absolvire, voi merge acasă să vorbesc cu el şi să-i raportez: «- Domnule sublocotenent… tată… Am absolvit! De azi sunt pompier. Sper că eşti mândru de mine, aşa cum şi eu voi fi mereu mândru de tine!». Andrei, pe noi ne-ai cucerit definitiv. Chiar dacă ai 20 de ani, pentru noi eşti deja un model!
 
P.S. Tatăl lui Andrei, sublocotenentul Gabriel Boitan, şi-a pierdut viaţa după ce a salvat doi oameni care au fost prinşi sub un mal de pământ. Pe timpul operaţiunii, pompierul erou le-a oferit acestora inclusiv masca lui de oxigen. Din păcate sacrificiul acestuia a fost cel suprem“, se arată pe pagina de Facebook a MAI.
 

Tort în formă de maşină de pompieri, la împlinirea vârstei de 20 de ani

 
În afară de fotbal, Andrei a practicat şi Kempo, timp de un an. Acum, nu mai face niciun sport, dedicându-se exclusiv noii sale misiuni de viaţă, aceea de a duce mai departe ştafeta preluată de la tatăl său. Andrei este implicat trup şi suflet, este un elev model şi se bucură de aprecierile tuturor. Staţia de Pompieri Feteşti a acordat şi o diploma de merit „voluntarului ISUJ Ialomiţa Boitan Andrei“, „pentru profesionalismul şi seriozitatea de care a dat dovadă pe timpul desfăşurării activităţii de voluntariat“. Activitatea de pompier e de acum viaţa sa. La împlinirea a 20 de ani, Andrei a primit un tort în formă de maşină de pompieri!
 

Turneu de minifotbal în memoria pompierului erou

 
În memoria lui Gabriel Boitan, an de an de la tragicul eveniment se organizează un turneu de mini-fotbal, de fiecare dată în zilele de dinaintea fatidicei date de 11 iulie, memorialul „Slt. Gabriel Boitan“. Alături de colegii pompierului erou, la turneu participă şi Andrei Boitan.
 
Sursa foto: Facebook (Andrei Boitan)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristi 05 Jul, 2019 06:51 Toată stima și respectul cuvenit, pentru acest tânăr. Sa urmezi o cariera în acest domeniu, este destul de greu. Este nevoie de mult curaj și devotament.