Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alături de alţi doi constănţeni Salvatorul de vieţi omeneşti pleacă în misiune în Franţa

ro

21 Mar, 2013 00:00 1697 Marime text
Campionatul European de rugby rezervat echipelor Under-18, care începe în Franţa, are trei constănţeni participanţi: doi jucători şi un arbitru. Competiţia este găzduită de oraşul Grenoble, între 22 şi 30 martie, România făcând parte din Divizia A, alături de Belgia, Germania, Spania, Rusia, Suedia, Cehia şi Polonia. Tricolorii debutează sâmbătă, 23 martie, de la ora 15.00, contra Rusiei.
 
Lotul României pleacă spre Franţa în această dimineaţă, la ora 06.00, pe calea aerului (via Istanbul). Antrenorii Naţionalei au selecţionat pentru această competiţie şi doi jucători de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa, Sabin Strătilă şi Dumitru Papaiane. De asemenea, la competiţie a fost delegat şi un arbitru constănţean, Robert Andrei Diaconescu, singurul din România care va fi prezent la CE. Diaconescu face deplasarea tot astăzi, dar separat de lot, cu o cursă aeriană care părăseşte România la ora 07.00.
 
Este la a şasea motocicletă
 

„Sunt pregătit foarte bine pentru acest Campionat European, atât fizic, cât şi sub aspect practic. Delegarea primită mă onorează”, a declarat Robert, care, marţi, a arbitrat partida amicală RCJ Farul Constanţa - Ştiinţa Petroşani 46-10, un ultim antrenament înaintea Europenelor. În vârstă de 30 de ani, arbitrul constănţean are categoria maximă pe plan intern şi a acumulat destulă experienţă în meciurile internaţionale, în urma partidelor, nu puţine, la care a fost delegat (meciuri inter-ţări, turnee sau dispute de campionat). Robert este născut în Bucureşti, iar înainte de a veni la Constanţa (în urma căsătoriei) a lucrat în capitală la descarcerare, iar apoi, timp de aproximativ două luni, a fost paramedic pe motocicleta SMURD (plutonier), calitate din care a salvat numeroase vieţi omeneşti. Marile sale pasiuni sunt motocicletele şi maşinile, iar de curând şi-a achiziţionat un motor „Yamaha” (al şaselea pe care îl are până acum), de 850 de centimetri cubi şi 100 de cai putere. „Am optat pentru o motocicletă mai de stradă, nu de viteză, pentru că nu mai am 25 de ani. Am dorit una pe care să o folosesc zi de zi la deplasare. O să mă duc şi la meciuri cu ea”, a declarat Robert Andrei.
 
Cei trei fraţi rugbyşti din Topraisar
 
Cei doi tineri rugbyşti fac parte din grupa de la LPS pregătită de Dumitru „Ghiocel” Bucur, Virgil Năstase şi Adrian Pllotschi. Sabin Strătilă este din Topraisar şi mai are trei fraţi, doi dintre ei (Cristi şi Viorel) făcând de asemenea rugby. Cristi (component al LPS-ului) este chiar internaţional Under-17, iar Viorel, mezinul, doar ce s-a apucat de sportul cu balonul oval, în urma unei selecţii întreprinse de Adrian Pllotschi la Topraisar. „Aştept de la cei doi băieţi ai noştri să joace foarte bine în Franţa, pentru că valoare au. Dacă însă rezultatele nu vor fi cele scontate, înseamnă că e doar vina antrenorilor de la lot, care nu şi-a făcut datoria. Normal ar fi ca, întrucât am dat doi jucători lotului naţional, Federaţia să trimită LPS-ului ceva materiale de antrenament şi chiar bani”, a declarat Dumitru Bucur. Strătilă evoluează ca aripă sau fundaş, posturi pe are poate juca la fel de bine. Are viteză, îndemânare, judecă momentul fazei şi nu se pierde sub presiune. Este un rugbyst celebral, care le dă încredere coechipierilor şi antrenorilor. Dumitru Papaiane este tulcean, născut la Baia. La echipa de club evoluează uvertură, însă la lot este folosit centru, un post pe care Naţionala este deficitară. Papaiane are şut bun şi procentaje pozitive la transformare. Îi place să se bage la bătaie, la luptă, şi să placheze. „Strătilă şi Papaiane sunt doi rugbyşti care au muncit şi şi-au văzut de treabă, iar rezultatele se văd. Amândoi sunt foarte serioşi. Şi-au dorit mult să reuşească la Naţională, conştientizând că sub tricolor li se deschid alte orizonturi. Sperăm să facă o figură frumoasă la Europene”, a punctat Adrian Pllotschi, tehnician care consideră că sistemul de desfăşurare al competiţiei nu este cel mai nimerit. „Ar fi trebuit ca în grupe să se joace fiecare cu fiecare. Aşa, primul meci e decisiv, iar dacă îl pierzi, intri în turneul 5-8, indiferent de ce rezultate înregistrezi în continuare. România va juca partida cu Rusia cu sabia deasupra capului, sub o presiune enormă. Va fi un meci pe viaţă şi pe moarte”, este de părere Pllotschi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii