Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acum 30 de ani, era înfiinţat Clubul Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”. Gruparea de practicanţi, formată în 1983, la Mangalia (document)

ro

23 Jan, 2020 00:00 3939 Marime text

Vineri, 24 ianuarie, se împlinesc 30 de ani de când a fost constituit Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”, iar cu ocazia acestui eveniment, la Casa Tineretului din Mangalia, se va desfăşura, de la ora 11.00, o şedinţă festivă, la care au fost invitate mai multe persoane, sportivii şi părinţii acestora.


Şedinţa de înfiinţare a Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră” s-a desfăşurat pe 24 ianuarie 1990, la aceeaşi Casă a Tineretului din Mangalia. La acea adunare au participat sportivii antrenaţi de un grup de practicanţi de arte marţiale, condus de Vasile Ovidiu Ploşniţă, Florin Iordănoaia, Sever Sîngeorsanu şi Daniel Ogrinjea.

 

Unde se pregăteau


Gruparea de practicanţi s-a format în anul 1983, odată cu sosirea la Mangalia, în urma terminării facultăţii, a lui Vasile Ovidiu Ploşniţă, ofiţer inginer în Marina Militară. Alături de acesta s-au aflat şi s-au antrenat Adrian Ogrinjea, Emil Ogrinjea, Daniel Ogrinjea, Sever Sîngeorsanu, Anca Vlădescu (Maximenco), Adriana Fechete şi mulţi alţii. La grupare au mai aderat Vasile Tusluc (în 1987) şi Florin Iordănoaia (în 1988). Antrenamentele s-au desfăşurat în sala de gimnastică de la Casa Tineretului, la sala de sport de la o unitate militară de pregătire a personalului, la Liceul Industrial nr. 1 („Ion Bănescu” în prezent) şi pe insula din portul Mangalia.


La patru zile după înfiinţarea Federaţiei
Pe 20 ianuarie 1990, la Bucureşti s-a înfiinţat Federaţia Română de Arte Marţiale. La şedinţa de constituire au participat Vasile Ovidiu Ploşniţă şi Florin Iordănoaia, ca membri fondatori. La patru zile după acea şedinţă, s-a organizat şedinţa de înfiinţare a Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”. La adunare, alături de cei patru iniţiatori, au participat ing. Alexandru Dumitru Radu (preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Mangalia), prof. Doru Cioată (membru al CFSN Mangalia), Irina Todaşcă (director al Casei Tineretului Mangalia), sportivii şi părinţii celor care se antrenau în acel moment. În funcţiile de conducere au fost aleşi: Vasile Ovidiu Ploşniţă - preşedinte, Florin Iordănoaia - vicepreşedinte, Sever Sîngeorsanu - secretar general, Daniel Ogrinjea - secretar adjunct şi dr. Constantin Catană - medic.



Adresa către CFSN


După şedinţa de constituire, au fost depuse documentele la federaţie şi, timp de un an, clubul a funcţionat ca filială a federaţiei. În vederea afilierii la Federaţia Română de Arte Marţiale, cei de la „Marea Neagră“ au trimis o adresă către Consiliul Frontului Salvării Naţionale al oraşului Mangalia, în care se menţionează:
„Noi, membrii Clubului de Arte Marţiale „Marea Neagră“ din Mangalia, cu sediul la Casa Tineretului, constituit în şedinţa publică la data de 24.01.1990, vă informăm:
  • La şedinţă au participat din partea Consiliului Frontului Salvării Naţionale: dl. Ing. Radu Alexandru, dl. Prof. Cioată Doru
  • Clubul nostru este un club independent, cu următoarea conducere: preşedinte - lt. maj. Ing. Ploşniţă Vasile (UM 02132); vicepreşedinte - lt. Iordănoaia Florin (UM 02017); secretar - Sîngeorsanu Sever; secretar adjunct - Daniel Ogrinjea; medic - dr. Constantin Catană.
  • Vă solicităm sprijinul în vederea afilierii la Federaţia Română de Arte Marţiale, cu sediul în Bucureşti, str. Vasile Conta nr. 16.


Faţă de cele prezentate, vă rugăm dispuneţi“. CFSN Mangalia se declara de acord cu înfiinţarea clubului.


Înfiinţarea Ligii de Arte Marţiale „Marea Neagră


„În luna septembrie 1990, Florin Iordănoaia s-a separat de cei trei colegi instructori şi a format alte grupe de sportivi, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti. În luna aprilie 1991, s-a organizat o nouă Adunare Generală pentru înfiinţarea Ligii de Arte Marţiale «Marea Neagră», care, în luna mai 1991, a obţinut personalitatea juridică, având sediul în Mangalia“, se arată într-un comunicat al CS Marea Neagră.


Transformare în Clubul Sportiv „Marea Neagră”
Potrivit sursei citate, la înfiinţare, LAM „Marea Neagră” a avut trei filiale, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti, cu câte două secţii în cadrul fiecărei filiale, Karate şi Wushu Kung-Fu. În anul 2000, conform prevederilor noii legi a sportului, LAM „Marea Neagră” s-a reorganizat şi s-a transformat în Clubul Sportiv „Marea Neagră”, cu sediul juridic în Constanţa. Până în anul 1997, clubul a fost afiliat la Federaţia Română de Arte Marţiale, iar din 1998, secţia de Karate a fost afiliată la Federaţia Română de Karate (Modern). Din anul 2004, secţia de Wushu Kung-Fu a fost retrasă de la FRAM, iar în 2012, secţia de Kung-Fu a fost afiliată la Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact.
 

Pe podium în ţară şi în străinătate


Actuala conducere a clubului este formată din: Florin Iordănoaia - preşedinte, Mihai Cîju - prim-vicepreşedinte, Dumitru Varsami - vicepreşedinte Karate, Gheorghe Istrate - vicepreşedinte Kung-Fu, Laurenţiu Radu Iorguş - vicepreşedinte organizare, Mihaela Laura Ocolişan - secretar general, Tudor Bocai - secretar adjunct, Adrian Stîlpeanu - director secţia de Ju-Jitsu „Hakko-Ryu”. „De-a lungul celor 30 de ani, în sălile de sport ale clubului s-au antrenat mii de copii, tineri şi adulţi. Mulţi au participat la concursurile de Karate, Wushu şi Kung-Fu, obţinînd sute de titluri de campioni naţionali, vicecampioni şi medalii de bronz. De asemenea, mulţi sportivi ai clubului au fost selecţionaţi în loturile naţionale şi au obţinut titluri de campioni balcanici, europeni şi mondiali, la Karate şi la Kung-Fu, alături de multe medalii de argint şi de bronz“, a menţionat Shifu Florin Iordănoaia (7 Duan Kung-Fu).


Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook (Florin Iordănoaia)


Citeşte şi:

Cine au fost cei mai buni sportivi la Kung-Fu din judeţul Constanţa pe anul 2019

Aplicaţie militară în judeţul Constanţa Florin Iordănoaia, demonstraţie de karate în faţa mareşalului Viktor Kulikov (galerie foto)

25 de ani de viaţă Florin Iordănoaia - „Clubul Sportiv «Marea Neagră» a devenit un brand în artele marţiale din România“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii