Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A pus la colţ o campioană mondială O halterofilă constănţeană a doborât recordul naţional, cu performanţă de titlu european

ro

14 Jun, 2013 00:00 1924 Marime text
O halterofilă constănţeană de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, Georgiana Dudoglu, a stabilit un record naţional la proba de aruncat - junioare II, cu ocazia calificărilor de la Bistriţa pentru Campionatul Naţional,  competiţie care contează şi pentru Cupa României. Dudoglu a aruncat 78 kg (cu un kilogram mai mult decât vechea performanţă), câştigând categoria 44 kg. La smuls, constănţeanca a realizat 53 kg. „Aceste performanţe ale Georgianei sunt de titlu european. La Campionatul Mondial, unde a ocupat locul şase, a avut rezultate inferioare celor decât acum, 50 kg la smuls şi 76 kg la aruncat, şi nu a fost întrecută în clasament de nicio europeană. La Bistriţa, s-a impus la pas. Nu a avut cu cine să se bată. Nici măcar campioana mondială de junioare II din 2012, Cenghely, de la Bistriţa, nu i-a putut face faţă. Deşi a concurat la o categorie superioară, aceasta a avut la aruncat o greutate mai mică decât cea a fetei noastre - 75 kg”, a declarat antrenorul lui Dudoglu, Angheluş Beşleagă. Recordmana naţională va participa la Campionatul European de junioare II, de la Klaipeda (Lituania), competiţie la care Beşleagă are aşteptări mari de la eleva sa. Întrecerea va începe la 1 septembrie, iar la 1 august Dudoglu va intra în cantonament la Izvorani, alături de alte fete de la Constanţa. La două săptămâni distanţă de Europene, într-o altă ţară baltică, Letonia, vor avea loc Europenele de juniori şi tineret, unde Angheluş Beşleagă speră să o aibă în concurs pe Mariana Dumitrache.    

Şi Bianca Dumitrescu s-a jucat cu haltera

La Bistriţa, a cucerit Cupa României, prin clasarea pe locul întâi la categoria în care a concurat (36 kg), o a doua constănţeancă, Bianca Dumitrescu (CS Farul), care a egalat recordul naţional la smuls (41 kg), iar la aruncat (51 kg) şi la total a fost la două kilograme de record. La categoria 69 kg, Alexandra Dumitrescu (LPS) a fost a treia, realizând recorduri personale la smuls (50 kg) şi aruncat (63 kg, cu trei kilograme mai mult faţă de vechea sa performanţă). Evoluţia Biancăi este de subliniat, în condiţiile în care a fost mai mică la ani decât adversarele sale şi a avut o greutate corporală inferioară (64 kg) limitei categoriei (69 kg). Pe lângă Dudoglu, Bianca Dumitrescu şi Alexandra Dumitrescu, alţi sportivi calificaţi la faza finală, de la Botoşani, sunt Maria Dăineanu (Farul), locul patru la categoria +69 kg, Octavian Neagu sau Gabriel Stănilă (ambii de la LPS, la categ. 56 kg).

A concurat la doar 9 ani

La Bistriţa a evoluat şi un Prâslea de la Farul, Albert Mărgăritescu, de doar 9 ani, care a avut nevoie de derogare pentru a intra în concurs. Puştiul este fiul unui fost halterofil constănţean, Adrian Mărgăritescu, care a reprezentat CS Farul şi a fost şi selecţionat în lotul naţional. Albert a concurat la categoria 45 kg, iar Beşleagă s-a declarat mulţumit de evoluţia sa, în condiţiile în care, atât la smuls, cât şi la aruncat, copilul a realizat recorduri personale (25 kg, respectiv 35 kg). „Albert a venit la sală de la şase ani. La început, doar se juca, însă, cu timpul, a prins frumos tehnica de execuţie. Este prins într-un program al Ministerului Tineretului şi Sportului, care, în mai multe centre din ţară (Arad, Oneşti, Botoşani, Galaţi, Bistriţa şi Constanţa), susţine cu masă şi casă câte cinci copii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani. Programul se va derula din toamnă şi este unul foarte bun, care îşi va arăta roadele peste un an - doi. Pentru a desemna copiii din judeţul Constanţa beneficiari ai acestui program, noi am făcut o selecţie în judeţ între 4 şi 6 iunie”, a mai spus Angheluş Beşleagă, cel care îi pregăteşte pe halterofilii concurenţi  de la Bistriţa alături de Aurel Tătaru şi de Mariana Dumitraşcu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii