Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A jucat și la Hidrotehnica Constanța S-a stins din viață Viorica Ionică. „Doamna de aur a handbalului românesc“

ro

18 Aug, 2020 00:00 5760 Marime text
 
  • Viorica Ionică deține recordul de selecții sub tricolor, fiind urmată la acest capitol de Luminița Huțupan Dinu.
  • A fost o sportivă de mare valoare, care a avut o contribuție însemnată la rezultatele Hidrotehnicii.
  • În 2010, a devenit membru de onoare al Federației Române de Handbal.
 
Handbalulul românesc este în doliu, după ce a murit, la vârsta de 65 de ani, Viorica Ionică, portarul cu cele mai multe selecții, 237 la echpa națională, pentru care a înscris și un gol.
Născută la Piatra Neamț, Viorica Ionică este portarul care deține recordul de selecții sub tricolor, ea fiind urmată la acest capitol de Luminița Dinu-Huțupan, cu 201 meciuri. Timp de mai mulți ani, Viorica Ionică a fost și căpitan al echipei naționale. Are două tiluri de campioană a României (1973, 1974), iar la Campionatul Mondial din 1975, din URSS, s-a clasat pe locul patru cu echipa României. „A decedat doamna de aur a handbalului românesc, Viorica Ionică“, a anunțat și Federația Română de Handbal.

Multe handbaliste de la Hidro la Națională

Fosta mare handbalistă a evoluat și la Hidrotehnica Constanța. „Perioada de început a echipei Hidrotehnica a însemnat și o intensă activitate a sportivelor constănțene la nivelul loturilor naționale. Astfel, Viorica Ionică a participat, între anii 1976 și 1986, la trei turnee finale ale Campionatelor Mondiale - Grupa A (locul VII, Cehoslovacia 1978; locul VIII, Ungaria 1982; locul V, Olanda 1986) - si la unul în Grupa B (locul III, Germania 1977)“, se arată pe site-ul http://cstomisconstanta.blogspot.com/, unde se mai amintește: „ Trebuie evidențiat faptul că, în perioada 1977-1979, din loturile naționale ale României fac parte o serie de jucătoare de la Hidrotehnica Constanța: Elena Frîncu, Viorica Ionică, Larisa Cazacu, Iuliana Hobincu, Georgeta Lăcusta-Manolescu, Constanța Cotîrla-Iancu, Elena Laza-Popescu, Valentina Sotilă-Moldovan, Violeta Duțu-Radulescu, Liliana Tomescu-Galan“.

I-a fost acordat „Meritul Sportiv Clasa I”

Vicecampioană mondială la handbal, fost director, vreme îndelungată, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța și cea care e considerată cel mai de succes manager de sport din România, Elena Frîncu a deplâns, alături de fostele colege și de antrenorii lor, moartea Vioricăi Ionică și a transmis sincere condoleanțe. „Viorica a fost o sportivă de mare valoare, care a avut o contribuție însemnată la rezultatele Hidrotehnicii“, a spus Elena Frîncu. 
În 1976, Vioricăi Ionică i-a fost acordat „Meritul Sportiv Clasa I”, iar în octombrie 2010, oficialii Federației Române de Handbal i-au înmânat, ca fostă componentă a echipei naționale cu minimum o sută de selecții, o plachetă și o diplomă de excelență, care i-au conferit titlul de membru de onoare al FRH. Înmormântarea are loc marți, 18 august, de la ora 11.00, în comuna Dochia, din județul Neamț. O coroană de flori a fost trimisă și din partea handbalului constănțean. 

În imagine, Viorica Ionică este a doua din stânga în rândul de sus.

Citește și:

Povestea finalei de Cupă La fix doi ani de la cutremurul din 1977, Hidrotehnica Constanța era să producă un „seism“ în handbalul românesc (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii