Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost botezat după celebrul atacant olandez Golgheterul Marco Enciu este Van Basten al Farului (galerie foto)

ro

26 Sep, 2014 00:00 4659 Marime text
Una dintre achiziţiile FC Farul din această vară, atacantul timişorean Marco Enciu, dovedeşte o eficacitate de invidiat. În cinci meciuri oficiale (patru de campionat şi unul de Cupa României), vârful de 26 de ani a înscris de trei ori, a oferit o pasă decisivă şi a scos un penalty. Tatăl jucătorului are de ce să fie mândru. I-a pus prenumele după celebrul atacant olandez Van Basten, iar fiul său înscrie din toate poziţiile.
 
Sosit la Constanţa cu doar câteva zile înaintea primei partide din Liga a II-a susţinută de „marinari“, acasă, cu Rapid CFR Suceava, Marco Enciu a avut parte de un debut memorabil la Farul. La puţin minute după ce a intrat pe teren, în repriza a doua, a înscris golul prin care gazdele au egalat! „Nici eu nu mă aşteptam să intru şi să marchez, şi la 1-0 pentru Suceava, un scor totuşi contra cursului jocului. Un gol la debut este foarte important pentru un atacant. Îi oferă moral pentru jocurile următoare, dar le dă încredere şi colegilor. Personal, sunt mulţumit de ce am realizat până acum, dar tind la mai mult, pentru că ştiu că pot mai mult“, a spus Marco Enciu.

 Marco Enciu - „Vrem să putem merge prin oraş cu capul sus“


 În campionat, acesta a punctat (şi acasă, şi în deplasare) în disputele Farului cu Rapid CFR Suceava, SC Bacău şi FC Voluntari, iar în partida cu Academica Piteşti (în care a jucat puţin, părăsind terenul accidentat) i-a pasat decisiv lui Ochia. În confruntarea de Cupă cu Săgeata Năvodari a scos penalty-ul din care acelaşi Ochia egala. „Îmi doresc să joc cât mai bine, meci de meci, şi să înscriu cât mai mult. Trebuie să dăm uitării impresia nefavorabilă lăsată de echipă anul trecut, astfel încât să putem merge prin oraş cu capul sus, fără să ne fie ruşine“, a arătat Marco, un atacant de 26 de ani, înalt de 1,88 m.

 Cum explică „Van Basten“ eşecul usturător cu FC Voluntari


 Mâine, Farul întâlneşte Gloria Buzău pe teren propriu, în etapa a cincea a Ligii a II-a, iar golgheterul Farului nu concepe ca „marinarii“ să nu obţină prima victorie, după trei egaluri şi un eşec usturător (1-5 în fieful lui FC Voluntari) înregistrate în precedentele patru runde. „Nu ne gândim la alt rezultat decât victoria. Consider că la Voluntari a fost un accident. Veneam după o serie de meciuri în care ratasem nemeritat cele trei puncte (arbitrii având un rol important), astfel că ne doream mult să batem. În acest sens, am încercat să surprindem cu o altă tactică, dar nu ne-a ieşit. Am avut totuşi şi momente favorabile, pe care nu le-am putut fructifica. Am punctat pentru 1-2, iar apoi am dominat-o 20 de minute pe FC Voluntari, având o bară şi câteva şuturi pe poartă. După pauză, am primit însă rapid un gol şi am cedat psihic. Nu am mai avut forţa să revenim. Sperăm să ne revanşăm însă cu Gloria Buzău“, a mai spus Marco Enciu.

 Enciu a fost antrenat la Reşiţa de Marian Pană


 Fotbalistul este născut la Timişoara, pe 26 ianuarie 1988, şi a început fotbalul la zece ani, la CFR Timişoara. Junioratul şi l-a derulat la această echipă şi la Auto Timişoara, după care a evoluat la formaţii precum Hexe Jebel Timişoara, CS Tim Giroc (ambele de Liga a III-a), CFR Timişoara, ACU Timişoara (Liga a II-a), ACS Recaş (cu care a promovat în Liga a II-a), Poli Timişoara (cu care a acces în Liga I) şi Metalul Reşiţa (Liga a II-a), aceasta fiind ultima sa echipă înaintea Farului. La Metalul, a fost antrenat de Marian Pană, iar când acesta a venit la Constanţa, în această vară, Marco a dat curs chemării tehnicianului, iar până acum se dovedeşte un atacant extrem de inspirat şi eficient, de care „marinarii“ duceau lipsă. Marco îşi face meseria ca atacant, dând goluri, dar e şi prezent în joc, făcând risipă de energie şi, graţie fizicului său, bătându-se ca un leu cu fundaşii adverşi. Rolul care i s-a rezervat la Farul, acela de vârf împins, îl prinde de minune. „Este postul în care eu dau cel mai bun randament. În ultimii doi ani, am fost folosit mai retras. La Farul joc, în sfârşit, ce-mi place cel mai mult“, spune Marco Enciu.

 De ce poartă Marco numărul 21 pe tricou la Farul


 Fotbalistul şi-a umplut de mândrie părinţii cu realizările sale fotbalistice. Tatăl său se poate felicita că i-a pus prenumele Marco, după atacantul olandez Marco Van Basten, un jucător în vogă atunci când s-a născut unicul moştenitor al familiei Enciu. „Tatăl meu, Dorin, a fost junior la CFR Timişoara şi a ajuns apoi până la Divizia C, la Constructorul Timişoara. Îi plăcea mult de Van Basten, la finele anilor ’80, şi a ţinut morţiş să aibă şi el un Marco în familie“, dezvăluie golgheterul „marinarilor“, care poartă numărul 21 pe tricou la Farul. „Aş fi vrut 9, numărul clasic al vârfului de careu, dar mai era disponibil doar 21“, precizează jucătorul, care, în cantonamente, îl are coleg de cameră pe fundaşul stânga Szalkai, cu care se cunoaşte de la Poli Timişoara. La alte echipe, a avut 9, dar şi 7. Marco s-a acomodat la Constanţa, „un oraş frumos“, aducându-şi alături de el şi iubita.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii