Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A băgat spaima în atacatori La poarta Cernavodei stă de pază „Burebista” (video)

ro

16 Apr, 2013 00:00 4508 Marime text
Echipa de fotbal de la Cernavodă este una foarte tânără, majoritatea jucătorilor având între 18 şi 24 de ani. Doar trei fotbalişti sunt trecuţi de 30 de ani, iar unul dintre ei poartă un nume celebru
 
După ce a încheiat pe locul şase sezonul regulat al Ligii a IV-a constănţene de fotbal, CS Cernavodă joacă acum în play-off-ul întrecerii, unde speră la o clasare superioară. Autorităţile locale sunt interesate de echipă şi o sprijină, instituind, printre altele, un sistem de premiere şi oferind indemnizaţii de efort.
 
Antrenorul lui CS Cernavodă, Dănuţ Rizea, pregăteşte o echipă formată numai din jucători locali. Ataşaţi de pământul natal, aceştia îi sunt devotaţi formaţiei, dar au şi o altă calitate: tinereţea. Majoritatea oscilează între 18 şi 24 de ani, notă discordantă făcând trei fotbalişti, care au atins ori au sărit de bariera de 30 de ani: perechea de fundaşi centrali (Iozlenean Memet - 30 de ani şi Vasile Gheorghe - 35 de ani) şi portarul Dobrin Chirilă, care are aproape 38 de ani şi o poreclă celebră, „Burebista”. Goal-keeper-ul de la Cernavodă este asemănat, ca experienţă şi ca longevitate, cu celebrul Costel Câmpeanu (47 de ani), care a jucat la Gloria Bistriţa până la 40 de ani. Cum lui Câmpeanu i se zicea „Burebista”, aşa îi spun colegii şi spectatorii şi lui Dobrin Chirilă, o barieră de multe ori de netrecut pentru adversari. Practic, Dobrin a băgat spaima în „atacatorii” Cernavodei. „La 15 ani, jucam în formaţia mare. Am fost coleg de echipă cu Dănuţ Rizea.

Mă dor genunchii, clavicula, încheieturile, dar nu mă las”, arată Dobrin Chirilă. „Joacă fotbal de o viaţă. Este pasionat şi trăieşte la intensitate maximă meciurile”, spune antrenorul Dănuţ Rizea. Întrucât „bătrânul” a fost suspendat trei etape, antrenorul a acoperit „golul” de moment din poartă cu goal-keeper-ul de la juniori, Alexandru Pantaze (19 ani). Puştiul nu i-a înşelat aşteptările, din contră. „Deşi încă nu are un fizic impresionant, specific acestui post, Alexandru a făcut jocuri foarte bune. M-a impresionat”, a arătat antrenorul. De la juniori provine şi fundaşul stânga, Cosmin Hristu, un fotbalist rapid, care vede bine jocul şi intuieşte fazele. Pe flancul drept (mijlocaş, fundaş) acţionează Marian Meţcher (22 de ani), iar ca mijlocaş central se remarcă Gabriel Vlad (26 de ani). Dănuţ Rizea îl aminteşte şi pe vârful Nicolae Moise (19 ani), „un băiat foarte talentat, care poate face faţă mai sus de Liga a IV-a. Intenţionez să-l duc la un club mai mare”. Surprinzător, golgeterul echipei nu e un atacant sau un jucător de profil ofensiv, ci stoperul Iozlenean Memet, care poartă şi banderola de căpitan. Secretul apetitului său ofensiv? Îl dezvăluie Dănuţ Rizea: „Este redutabil la penalty-uri şi la fazele fixe. Apare foarte bine în careul advers, atunci când beneficiem de asemenea lovituri. Aşa a înscris multe dintre cele aproximativ 20 de goluri ale sale”.
 
„Primarul este foarte interesat de fenomenul fotbalistic”
 
Tinereţea lotului îi dă jocului lui CS Cernavodă un elan deosebit şi ambiţie. În sezonul regulat, echipa s-a situat pe locul şase. Din cele 20 de partide susţinute, a câştigat nouă, cinci le-a terminat la egalitate, iar şase le-a pierdut. A acumulat 32 de puncte (golaveraj 35-30) şi a avut +2 la „adevăr”. Graţie clasării din prima fază a campionatului, CS Cernavodă joacă acum în play-off, unde speră să prindă un loc în primele cinci echipe. „Beneficiem de sprijinul autorităţilor locale. Am purtat câteva discuţii cu primarul Gheorghe Hânsă, iar dânsul s-a arătat foarte interesat de fenomenul fotbalistic, ca şi de sport, în general. Nici nu avea cum să fie altfel, întrucât edilului-şef din Cernavodă îi place fotbalul şi ne-a sprijinit şi în trecut. Promovarea echipei în Divizia C, în sezonul 2005/2006, s-a realizat în mandatul lui Gheorghe Hânsă. Acum, ne-au fost alocaţi bani pentru prime de victorie şi indemnizaţii de efort. A fost instituit un sistem de premiere. Suntem o echipă cu blazon, pe care vrem să-l respectăm. Ideea mişcării de masă, fără performanţă, nu ne surâde, nici nouă, şi nici autorităţii locale. Preşedintele secţiei de fotbal a CS Cernavodă este viceprimarul Suliman Ecrem, iar ca director tehnic la echipă activează Ion Ciortan”, declară Dănuţ Rizea.
 
Mulţumit de echipă
 
În vârstă de 50 de ani, tehnicianul activează de 15 ani ca antrenor la Cernavodă. Este fost fotbalist al echipei locale, dar a jucat, ca mijlocaş la închidere sau ca fundaş central, şi la Mangalia sau Năvodari. „Din punct de vedere tehnico-tactic sunt mulţumit de echipă. În ce priveşte pregătirea, e mult loc de mai bine. Facem doar două antrenamente pe săptămână. E foarte greu aşa, dar sper ca în viitorul apropiat să putem efectua câte o şedinţă pe zi”, mai spune antrenorul.

 În cele două partide din play-off, CS Cernavodă a înregistrat o victorie (2-1 acasă cu Vulturii Cazino) şi o înfrângere (0-2 în deplasare cu ACS Callatis 2012 Mangalia). „Nu puteam emite pretenţii în faţa echipei Callatis 2012. Are un lot foarte valoros. Am pierdut, însă băieţii au interpretat o partitură defensivă destul de bună, remarcată şi de adversari”, a arătat Dănuţ Rizea. În acest moment, echipa din Cernavodă se află pe poziţia a opta în play-off.
 
Sursa foto şi video: axiopolis87oldboys.webs.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • R.G. 21 Apr, 2013 14:31 Felicitari pentru articol. CS Cernavoda merita.