Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zilierii nu vor mai plăti contribuţiile sociale obligatorii

ro

18 Nov, 2016 14:58 2332 Marime text
Remunerația brută primită de zilieri va fi scutită de plata contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, publicat de Ministerul de Finanțe.
 
În prezent, Codul fiscal nu prevede că remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri este cuprinsă în categoria veniturilor exceptate de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. În schimb, legea 52/2011 care reglementează activitatea acestora stabilește că remunerația este impozitată cu 16%, fără nicio trimitere la contribuții.
 
Proiectul de modificare a Codului fiscal scutește aceste venituri de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Contribuțiile obligatorii individuale sunt contribuția de asigurări sociale (10,5%), de sănătate (5,5%) și de șomaj (0,5%).
 
Zilierii pot presta munci necalificate în mai multe domenii: agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, comerț cu ridicata a animalelor vii și produselor agricole, săpături arheologice, organizări de târguri și expoziții, publicitate, spectacole, activități în sere, spații verzi, grădini zoologice și parcuri, hoteluri și facilități de cazare (tabere), activități ale bazelor și cluburilor sportive.
 
Fiind considerată ocazională, munca prestată de un zilier nu poate depăși 90 de zile într-un an pentru același beneficiar (angajator), scrie profit.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii