Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de memorii, prezentate de Arimex Comexim 2000 SRL Majorarea alocaţiei de hrană pentru pacienţi, pasată între ministere (documente)

ro

08 Mar, 2016 00:00 3696 Marime text
La sfârşitul anului trecut, societatea Arimex Comexim 2000 SRL, care prestează servicii de preparare şi livrare hrană pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, reprezentată de Petre Preda, i-a adresat ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, un memoriu referitor la alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi.
 
„Începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a crescut de la 10,30 de lei cu TVA la 16,50 de lei cu TVA, deci cu peste 60%. Tot din 2015, cu peste 50%, respectiv de la 11 lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA, a crescut şi nivelul alocaţiei de hrană a persoanelor internate în căminele pentru persoane vârstnice. Prin aceeaşi hotărâre, tot din 2015, cu 50% a crescut şi nivelul alocaţiei din cantinele sociale, de la 6 lei cu TVA, la 12 lei cu TVA. La fel şi norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor, începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 de lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale, de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.
 
Alocaţia de hrană pentru persoanele aflate în arest, conform Normei 16, este de 17,24 de lei cu TVA, conform Normei 17, este de 17,74 de lei cu TVA, dar aceştia beneficiază şi de un supliment de hrană, în valoare de 10,73 de lei cu TVA, care se acordă la sărbătorile legale. Media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns, în anul 2014, la 32,109 lei, prin completare, pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în folosinţă terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine, iar producţia obţinută este destinată integral consumului intern. Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor.
 
Suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost şi este şi acum 10 lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România“, a precizat Petre Preda, în memoriul trimis ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministerul Sănătăţii aruncă vina pe Ministerul Finanţelor Publice

„Actualele alocaţii de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, nivelul acestora situându-se între 7 şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Anexa actului normativ care cuprinde nivelul alocaţiilor pentru bolnavi a fost detaliată pe tipuri de boli, în funcţie de necesarul caloric specific fiecărei afecţiuni. Încă din anul 2011, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ pentru actualizarea nivelului acestor alocaţii, proiect respins sistematic de către Ministerul Finanţelor Publice, ultima oară în data de 23.03.2015“, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

S-a adresat şi Ministerului Finanţelor Publice 

După ce a primit răspunsul Ministerului Sănătăţii, Petre Preda s-a adresat şi ministrului Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu. În memoriu, Petre Preda a ţinut să precizeze că alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială, pentru cele destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, pentru cei internaţi în căminele pentru persoane vârstnice, pentru militari şi poliţişti şi pentru persoanele aflate în detenţie au fost majorate.
 
„Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, care cuprinde o alocaţie de 6,42 de lei/zi fără TVA, din care numai o pâine costă mai bine de 1 leu. De diferenţă, adică de 5,42 de lei, trebuie să primească mic dejun, supliment, prânz şi cină. De ce nu a majorat Guvernul României şi alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitale? Hrana pacienţilor este pregătită cu alte alimente, cu utilităţi, combustibili şi cu forţă de muncă mai ieftine? Din anul 2008, la conducerea Ministerului Sănătăţii s-au schimbat 11 miniştri. Societatea noastră a adresat memorii fiecărui ministru al Sănătăţii, solicitând să se implice în realizarea unui act reparator în ceea ce priveşte ajustarea valorii alocaţiei de hrană. Din nefericire, niciunul nu a făcut nimic în acest sens. Fiecare a răspuns că a înaintat Ministerului de Finanţe proiecte de hotărâre de Guvern care să remedieze această situaţie, dar, de fiecare dată, Ministerul de Finanţe nu a avizat aceste proiecte.
 
La finele anului trecut, ne-am adresat şi actualului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, arătând că Guvernul este discriminatoriu în ceea ce priveşte alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu ne-a răspuns, prin Adresa nr. 74920/11.12.2015, că Ministerul de Finanţe a respins sistematic toate proiectele de acte normative care să actualizeze nivelul alocaţiilor de hrană. Sperăm să analizaţi cu obiectivitate cele semnalate şi să găsiţi soluţii reparatorii pentru a îndrepta cât mai urgent această situaţie“, se arată în memoriul înaintat de Petre Preda ministrului Finanţelor Publice.

Reacţia Ministerului Finanţelor Publice

„Alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, stabilită potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 429/2008, nu a mai fost majorată din luna mai 2008. Precizăm că finanţarea cheltuielilor aferente se face din bugetele unităţilor sanitare publice (spitale), indiferent de reţeaua în care funcţionează acestea. Potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele publice sunt instituţii finanţate integral din venituri proprii obţinute în principal din contracte cu casele de asigurări de sănătate.
 
În vederea majorării cuantumului alocaţiei, Ministerul Sănătăţii a iniţiat mai multe proiecte de hotărâre de Guvern, înaintate spre aviz Ministerului Finanţelor Publice, care au fost restituite cu observaţii ce vizau în principal ca în nota de fundamentare să se prezinte în detaliu calculul influenţelor financiare, respectiv numărul mediu de bolnavi internaţi şi numărul de zile de spitalizare/bolnav internat, pentru fiecare categorie de persoane, precum şi sursele de finanţare din care urmează a se suporta creşterea cheltuielilor. Totodată, nivelul alocaţiei de hrană propus de Ministerul Sănătăţii era mult superior ratei inflaţiei pe perioada analizată. Având în vedere cele prezentate, considerăm că o nouă iniţiativă a Ministerului Sănătăţii de indexare a alocaţiilor de hrană în unităţile sanitare publice ar trebui să aibă în vedere cel mult acoperirea creşterii preţurilor de consum la produsele alimentare din perioada 2008 şi până în prezent şi, totodată, trebuie să fie însoţită de fundamentările necesare stabilirii impactului financiar“, se menţionează în răspunsul semnat de ministrul Finanţelor Publice.
 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, la secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza răspunsul Ministerului Sănătăţii, al Ministerului Finanţelor Publice, precum şi memoriul trimis de SC Arimex Comexim 200 SRL către Ministerul Finanţelor Publice.

Citeşte şi

Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii