Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragediile care au îndoliat învăţământul constănţean! Copii, nu vă vom uita niciodată! (galerie foto)

ro

13 Jun, 2016 00:00 17679 Marime text


Moartea fulgerătoare a unor elevi din Constanţa a şocat multă lume. Sandra Paraschivescu Vrejoiu, Akan Mujdaba, Barbu Elvin Daniel sunt trei tineri constănţeni care au urcat prea devreme la cer, lăsând în urmă multă durere şi suferinţă, dar şi multe semne de întrebare. Anul de învăţământ 2015-2016 a fost marcat de tragedii în urma cărora trei elevi constănţeni şi-au pierdut viaţa, elevi care şi acum sunt deplânşi de familie, prieteni, colegi şi cadre didactice.
 
La începutul lunii mai, Sandra Paraschivescu Vrejoiu, în vârstă de 18 ani, elevă a Colegiului Naţional „Constantin Brătescu“, a fost, se pare, răpusă de un virus. În localitatea Lanurile, judeţul Constanţa, acolo unde a copilărit Sandra, încă se plânge. Familia este distrusă de cumplitul eveniment, cu atât mai mult cu cât apropiaţii fetei nu ştiau ca aceasta să fi suferit de vreo boală.
 
Mesajele de condoleanţe postate pe Facebook în legătură cu această tragedie sunt încărcate de durere. „Dumnezeu să te ierte, Sandra, îmi pare foarte rău că tu, o fată cu un viitor superb în faţă, ai păţit aşa ceva, sper să îţi fie bine acolo sus, să le dea Dumnezeu putere părinţilor tăi să reuşească să treacă prin această durere cumplită. Nici nu ştiu ce cuvinte sa folosesc, am rămas fără vorbe“, „Nu pot să realizez nici acum... prea tânără. Dumnezeu să o odihnească! Nu te vom uita niciodată!“, „Dumnezeu să te odihnească în pace, Sandra!“, „Nu te vom uita niciodată, scumpa noastră!“, „Dumnezeu să te odihnească în pace, Săndruţa! Copil cu chip de înger, copil minunat şi plin de respect, un copil care avea atâtea ţeluri în viaţă. Nu te vom uita niciodată, înger frumos“, „Ce este viaţa??? De la o banală răceală... Dumnezeu să o odihnească în pace!“, „Doamne, ajută-ne să putem să mai culegem lacrimi pentru Săndruţa! Au secat toate izvoarele şi întreaga comunitate s-a transformat în stană de piatră“, „Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet drag“, „Încă nu realizez că acest lucru s-a întâmplat. Vad postări peste tot şi refuz să cred că nu mai eşti... Că ai plecat aşa devreme dintre noi. Mereu vei rămâne în sufletul nostru“,   
„Din păcate, această fată minunată avea tot viitorul în faţă, însă, deodată, totul a dispărut... Un suflet atât de tânăr s-a dus, s-a dus departe de această lume, lăsând în urma ei lacrimi şi durere. Odihneşte-te în pace, Sandra!“

Olimpic al Liceului Internaţional de Informatică, ucis de tren

În luna februarie, Akan Mujdaba, olimpic la Fizică, a decedat într-un accident feroviar. Băiatul a fost călcat de tren în localitatea Valu lui Traian, unde locuia cu familia. Akan Mujdaba era în clasa a 12-a la Liceul de Informatică din Constanţa şi a murit în urma unui teribil accident petrecut pe calea ferată, el fiind lovit de două trenuri care circulau din sensuri opuse. Martorii spun că liceanul asculta muzică la caşti şi nu ar fi auzit zgomotul trenurilor.
 
În vârstă de 17 ani, Akan Mujdaba era multiplu medaliat la Fizică şi multiplu premiant la concursurile naţionale. „Akan Mujdaba era unul dintre liceenii valoroşi ai Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, numărându-se printre olimpicii la Fizică. Tocmai de aceea, conducerea acestei instituţii de învăţământ a decis să se implice şi să fie alături de familia greu încercată. Vom face tot ce putem să-i sprijinim!“, declara, după tragedie, Mustafa Bedir, directorul Liceului Internaţional de Informatică.
 
Akan a fost un elev model. A obţinut zeci de premii importante la concursurile naţionale de fizică. În anul şcolar 2012-2013, şi-a adjudecat premiul II cu medalie de argint la Concursul Internaţional IYIPO, Georgia, cu proiectul de informatică „Hungry cat - animation based learning environment“. În anul şcolar 2013-2014, a reuşit să câştige premiul II la Olimpiada Judeţeană de Fizică, calificarea la etapa naţională, medalia de bronz din partea Societăţii Române de Fizică la Olimpiada Naţională de Fizică, premiul I la Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice ale Elevilor - etapa regională - Informatică.
 
A urmat anul şcolar 2014-2015, cu premiul I la Olimpiada Judeţeană de Fizică, calificarea la etapa naţională, menţiune de onoare din partea Societăţii Române de Fizică la Olimpiada Naţională de Fizică, Premiul „Procopiu“ la Concursul Naţional „Ştefan Procopiu“, Fizică Interactivă, categoria „Tehnici de laborator“.
 
„Cine îmi va mai da mie nopţi pe care le voi pierde gândindu-mă la probleme de logică? Cine mă va speria cu privire la materia de liceu ce are să vină? Mereu îmi spuneai că îţi trăieşti viaţa la maximum, că îţi place să rişti. Ai lăsat în urmă o familie şi o mulţime de tovarăşi care îţi duc dorul. Îmi vei lipsi, Akan, maestre. Să nu uiţi să îl căpăceşti pe Watt pentru ideea lui briliantă, dacă îl vezi“, „RIP, prietene, ne-ai abandonat la o vârstă atât de fragedă. Nu ştiu cu ce să încep… Îmi erai ca un frate, ai fost o persoană de treabă şi un om foarte zâmbitor. Astăzi s-a întâmplat un mare accident... Trebuia tu să mergi pe şinele de tren, DE CEEE? Sper ca Dumnezeu să te vegheze sau Allah, cum e la tine. O să îţi duc dorul, fratele meu, Akan Mujdaba, nu o să te uităm niciodată...“, 
„Allah rahmet eylesin! Un om cu o inteligenţă aparte. Olimpic la fizică, dar nu numai. Ai plecat prea devreme. Ţi-ai lăsat familia şi prietenii în urmă şi ai plecat de pe acest pământ mult prea repede. Noi ne vom ruga pentru tine, pentru odihnă ta veşnică! Sincere condoleanţe familiei! Cu bine, Akan Mujdaba!“, „Azi am pierdut un dansator... Azi am pierdut un prieten... Azi am pierdut un frate! Allah Rahmet Eylesın! Catkan Yerı Cennet Bolsın!“, „Nu o să te uităm niciodată, Akan Mujdaba. Primul Moş Crăciun al fetei mele ai fost tu. Dumnezeu să te aibă în pază, suflet drag“, au comentat prietenii tânărului pe Facebook.

Tragedie la indigo, în Valu lui Traian 

La diferenţă de numai o lună, un alt elev de 16 ani a murit lovit de tren, la Valu lui Traian. Adolescentul a auzit garnitura, însă a vrut să le demonstreze colegilor care îl însoţeau cât este de curajos şi s-a agăţat de locomotivă. Totul s-a terminat tragic. Elvin Daniel Barbu provenea dintr-o familie săracă şi era cel mai mic dintre cei 11 fraţi. Medicii sosiţi la locul tragediei nu au mai putut face nimic pentru băiat, constatând decesul. Deşi ar fi trebuit să fie la liceu, adolescentul era în clasa a VI-a, după ce a rămas repetent ani la rând. Vecinii spun însă că era un copil cuminte.

Elevă premiantă, moartă la doar 13 ani

O elevă de 13 ani, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, a murit, în luna martie a anului 2014, după ce, timp de mai multe zile, a acuzat dureri în piept. Fata a fost consultată de un medic de familie, care i-a prescris câteva medicamente, dar acestea nu au ajutat-o să se vindece. La aflarea veştii că Flavia Melina Zăhărneanu nu mai este, colegii ei au fost distruşi. Când au ajuns la şcoală, au aranjat pe banca în care stătea Melina un mic altar, pe care au aprins lumânări şi au aşezat flori, în memoria fetei. Majoritatea elevilor din clasa a VII-a aveau lumânări în mâini şi nu-şi puteau controla hohotele de plâns. Când au aflat ce s-a întâmplat, câţiva părinţi ai colegilor Melinei au ajuns la unitatea de învăţământ, pentru a le fi alături copiilor, dar conducerea unităţii de învăţământ a considerat mai potrivit ca ei să discute cu psihologul şcolii, pentru a putea face faţă mai bine acestei veşti teribile.
 
Se pare că fata ar fi răcit şi ar fi cerut să fie dusă la medic, dar nu a fost consultată de niciun specialist, ci de un medic de familie, care i-a recomandat câteva medicamente. Starea ei nu s-a îmbunătăţit însă, din contră, fata începând să acuze şi dureri în piept.

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii