Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri În Vinerea Mare, coborâm în mormânt împreună cu Hristos, pentru a învia împreună cu El

ro

29 Apr, 2016 00:00 4096 Marime text


Vinerea Mare este zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Tradiţia spune că în Vinerea Mare nu se face treabă în casă, iar cei foarte credincioşi ţin post negru. Există credinţa că cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul.
 
În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele patimi ale Mântuitorului. Din Scriptură aflăm că, după ce Hristos a fost biciuit, Pilat l-a trimis spre locul răstignirii, purtându-şi crucea. În momentul în care Iisus şi-a dat duhul, s-au arătat o serie de semne miraculoase: catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat şi multe trupuri ale celor adormiţi au înviat. De teamă ca trupurile celor osândiţi să nu rămână pe cruce şi a doua zi, când se prăznuia Paştele, iudeii au cerut permisiunea lui Pilat să se zdrobească fluierele picioarelor osândiţilor şi apoi să fie coborâţi de pe cruce. Se folosea acest procedeu spre a grăbi moartea celor răstigniţi.
 
După ce primesc acordul de la Pilat, ostaşii zdrobesc fluierele picioarelor celor doi tâlhari, deoarece aceştia încă nu muriseră. Când au venit însă la Hristos, au constatat că El murise, şi atunci nu I-au mai zdrobit oasele. Spre a se convinge că Hristos a murit cu adevărat, un ostaş i-a împuns coasta cu suliţa şi îndată au ţâşnit sânge şi apă.
 
Iosif din Arimateea şi Nicodim au luat trupul lui Hristos de pe cruce, l-au uns cu uleiuri aromate şi l-au înfăşurat într-un giulgiu. Pe cap i-au pus  maramă, împlinind astfel întru totul datina iudaică a înmormântării. Iudeii vor pecetlui piatra mormântului, în nădejdea ca uitarea să-L acopere definitiv pe Cel ce zăcea acolo. Dar ei nu vor putea opri astfel nici coborârea la iad şi nici învierea lui lisus, urmată de răspândirea noii credinţe. Mormântul lui Hristos rămâne gol.  Acest mormânt ne vesteşte că şi mormintele noastre vor rămâne goale.

Zi aliturgică

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei sfinte liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf, retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Seara se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoţii ajutaţi de credincioşi simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
 
Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masă cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire. Fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapa morţii se realizează în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

În Vinerea Mare se ţine post negru

În această zi, este bine să ţineţi post negru, adică să nu mâncaţi şi să nu beţi apă până după terminarea slujbei. Oficierea acesteia începe spre seară, în jurul orei 18.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se cântă Prohodul. Credincioşii trebuie să aibă la ei cartea cu Prohodul, pe care, de altfel, o pot lua şi din biserică. Se înconjoară biserica apoi cu Sfântul Epitaf şi cu crucea.

Superstiţii în Vinerea Mare

O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli. Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Femeile nu umplu borş, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. În anumite regiuni, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori în zorii acestei zile, pentru ca dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. În Vinerea Patimilor, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier ca să nu te mai loveşti tot anul.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare se evită lucrările agricole. Cei care lucrează în sectorul agricol trebuie să evite a merge pe câmp şi a semăna sau a efectua alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. De asemenea, nu se sacrifică păsări sau animale. Dacă vreţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne în ziua Învierii, e bine să faceţi acest lucru mai din timp, să nu aşteptaţi până vineri.
În Vinerea Mare nu trebuie să spălăm: fie că e vorba de spălatul manual al hainelor, fie de simpla punere a hainelor în maşina de spălat. De asemenea, nu se coase şi nu se face curăţenie. Nu se merge la frizer în această zi. Superstiţioşii evită să se tundă în Vinerea Mare, fiindcă se tem că le va muri cineva din familie. Totuşi, sunt regiuni din România, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer în această zi.

ÎPS Teodosie va oficia slujba vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală

În Vinerea Patimilor, la 29 aprilie, de la ora 10.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia, la catedrală, slujba vecerniei, în timpul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar și așezarea acestuia pe o masă special pregătită în mijlocul bisericii. Apoi, de la ora 17.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Deniei Prohodului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii