Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tensiuni Religia islamică, motiv de scandal între două instituţii din Constanţa

ro

14 Feb, 2014 00:00 4472 Marime text
Din anul şcolar 2014-2015 orele de religie islamică nu se vor mai preda în şcolile constănţene, iar orele de limba turcă vor fi înjumătăţite.
 
Comunitatea musulmană din Constanţa este supărată pe acestă decizie a Inspectoratului Şcolar, motiv pentru care săptămâna viitoare, mai exact marţi, Consulul General al Republicii Turce în Constanţa Ali Bozçalışkan, Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, peşedintele UDTR - Osman Fedbi se vor întâlni cu inspectorul şcolar general Răducu Popescu. Fiind întrebat despre această situaţie, inspectorul şcolar general Răducu Popescu, a declarat următoarele: „Nu există personal calificat la niciun nivel de învăţământ. Orele de religie ale altor culte se realizează în comunitate. Efectivele la clase sunt sub efectivele prevăzute de legea Educaţiei. De asemenea, religia islamică nu este prevăzută în Centralizator, conform OMEN 3128/2013”. La rândul său, Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din România, a refuzat să facă declaraţii precizând că „aşteaptă întâlnirea de săptămâna viitoare”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Codrut 17 Feb, 2014 21:16 ungurii cer distrugerea Romaniei si au universitati iar tatarii care sunt cea mai loiala si anticomunista etnie sunt persecutati???
  • Un cetatean roman de etnie tatara. 16 Feb, 2014 02:54 In primul rand tatarii si turcii sunt recunoscuti ca etnie minoritara in Dobrogea... de aceea si in Parlamentul Romaniei exista cate un reprezentant... romanii nu sunt recunoscuti(din cate stiu) ca minoritari in Turcia (asta ca sa raspund celui ce intreba de predarea religiei ortodoxe in Turcia - probabil se preda dar nu in scoala). Mi s-a predat religia islamica si lb. turca in clasa primara si in gimnaziu (religia era obligatorie iar turca optionala) si mi-a prins foarte bine. De atata timp se predau aceste materii in scolile constantene si nimeni nu a avut de suferit de pe urma acestor cursuri, ba dimpotriva. Ceea ce ma deranjeaza in Romania este ca mereu cand vine cineva nou vrea "sa se remarce prin schimbari" dar din pacate, daca aceasta schimbare va avea loc, Raducu Popescu va iesi in evidenta negativ. Unii iau decizii fara sa isi dea seama ce fac. Cand profesorii cauta ore cat mai multe, el afirma ca nu sunt destule cadre pregatite sa predea aceste materii. Si ne intrebam, sau se intreaba unii oameni cu scaun la cap, de ce societatea o ia la vale, pentru ca tot ei iau decizii ce influenteaza negativ tinerii din ziua de azi, care ulterior se plang la maturitate ca nu ii angajeaza nimeni. Aici fac referire la cunoasterea limbii turce, care este un atuu, Constanta fiind un oras in care investitiile facute de patronii turci nu sunt deloc de neglijat, ba mai mult relatiile Turcia-Romania pot avea un impact pozitiv daca se cunoaste limba turca de tinerii nostri. Sunt placut surprins oridecateori ma duc in Istanbul, sa observ cum oamenii de acolo cunosc (doar la nivel de incepator) limba romana... ne-ar prinde si noua bine sa cunoastem lb. turca... iar in ceea ce priveste religia... are si ea un rol important in dezvoltarea tinerilor. In aceasta tara, numita Romania, se iau oare decizii dupa ureche ? Cu siguranta DA, atat timp cat suntem condusi de oameni pusi in diverse posturi, politic. Mi-ar fi rusine sa ocup un astfel de post. Atentie, nu o luati in nume personal cei ce va simtiti vizati. In mormant (si ala de 2 mp pe 2 mp) nu iei nicio avere... traiti-va viata linistiti, luati decizii intelepte si lasati comunitatea turco-tatara in pace. Ati auzit de islamici, de musulmani? Probabil pana acum am venit cu gand de pace... asa vrem sa venim si de acum incolo...stimabililor. Deschideti ochii bine si nu mai modificati legi / reguli dupa care se ghideaza societatea de ani buni, mai ales pe cele care aduc
  • E 15 Feb, 2014 19:28 Asa se intampla in Romania cand sunt pusi pe posturi importante politic. Ca raspuns asa cum crestinii platesc taxe si impozite asa si noi musulmanii platim aceleasi impozite. Din moment ce contribuim in egala masura avem aceleasi drepturi in fata legii, adica sa ne invatam limba si sa ne manifestam credinta ca toti cetatenii acestei tari.
  • c.d. 15 Feb, 2014 08:43 O intrebare de bun simt: nu trebuie sa fie relatii de reciprocitate? In scolile din Turcia se invata,cumva,religia ortodoxa si limba romana?
  • Tatar 15 Feb, 2014 08:24 Eu atâta spun ptr cei care au ceva cu tatarii daka ne suparati dobrogea o sa fie un butoi cu pulbere așa ca linistitiva
  • trt 15 Feb, 2014 06:56 cultura religioasa trebuie facuta acasa nu in scoala. popii sa traiasaca din contributia benevola nu dela bugetul statului
  • diner 15 Feb, 2014 00:34 Argus sa Untdelemn de la bunica,sau cum te-o chema,Noi nu vrem autonomie,nu am avut zeci de ani de zile probleme de comunicare sau socializare cu romanii si nici invers. in Tr se preda religia ortodoxa si sunt si multe biserici,dar dc tu nu ai trecut granita. Ca esti tu gicacontra este altceva. Ptr cultura ta generala stii ca la M.Ciuc sunt clase speciale de limba romana?
  • un musulman 14 Feb, 2014 16:33 sunt de etnie tatara dar sunt cetatean roman.imi iubesc tara ptr ca aici m-am nascut si aici suntem de sute de ani.Dobrogea este o zona unde trieste un mozaic de etnii fara nici o problema.Nu inteleg cu ce l-a deranjat pe Raducu Popescu predarea limbii turce si religia Islamica
  • Antiglobal 14 Feb, 2014 14:20 trebuie sa fie predata religia musulmana in scoli asa a fost de sute de ani si asas va fii de acum inainte. cei care au scris inaintea mea dovedesc ca sunt inculti , rasisti si xenofobi. care este problema ca se aude glasul imamului care cheam lumea la rugaciune . asa cum suportam clopotele asa va trebui sa toleram si chemarea musulmana la rugaciune. in Turcia nu sunt atatia romani sa se organizeze scoli in limba romana pe cand in Dobrogea pana acum 200 de ani turcii si tatarii erau majoritari. mai puneti mana pe o carte de istorie si cititi .
  • fara nume 14 Feb, 2014 14:09 In scolile din Turcia nu ar avea de ce sa se invete limba romana si religia ortodoxa pentru ca acolo nu este o comunitate mare de romani....dar avand in vedere ca in judetul Constanta sunt destul de multi musulmani mi se pare normal ca si scolile sa predea aceste materii....acest fapt este valabil numai in Constanta ca doar nu sunt obligati copiii din Sibiu sa participe la cursuri de turca acolo nefiind populatie de aceasta etnie
  • un tatar 14 Feb, 2014 14:06 o decizie gresita, religia si limba sunt importante pt tatari... @ X : nu exagera ca nu se aude asa de tare. @ argus : Tatarii nu au treaba cu Turcia, Dobrogea este patria noastra, bunicii mei su murit in al 2 lea Razboi Mondial pt Romania Eu sunt tatar si ii doresc copilului meu o educatie sanatoasa, nu mai suntem in comunism .
  • argus 14 Feb, 2014 09:44 O intrebare de bun simt: nu trebuie sa fie relatii de reciprocitate? In scolile din Turcia se invata,cumva,religia ortodoxa si limba romana?
  • X 13 Feb, 2014 23:19 Dar cu zgomotul produs de amplificatoarele geamurilor ce facem?Suntem de acord cu religia musulmană dar sa se audă doar vocea fara mijloace audio.Se aude Primăria Constanta?