Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiunea de toamnă a Bacului la Constanţa Rezultate deplorabile, profesori sancţionaţi şi elevi prinşi pe picior greşit (galerie foto)

ro

03 Sep, 2013 00:00 2193 Marime text
Rezultatele examenelor de bacalaureat din ultimii ani sunt dezamăgitoare: elevi care pică pe capete, profesori care iau mită, candidaţi care copiază, chiar şi sub supravegherea camerelor video. Ieri, candidaţii care au susţinut examenele de bacalaureat în sesiunea de toamnă au aflat şi rezultatele muncii lor timp de 12 ani. Şi de data asta, dezamăgirea a fost mare: din 2.905 (83.77%) doar 356 au fost declaraţi „promovaţi”. Restul au picat iarăşi examenele de maturitate. 

La nivelul judeţului Constanţa, 12,25% (356) dintre candidaţii la Bacalaureat au obţinut medii de promovare. Contestaţiile au putut fi depuse ieri, 02.09.2013, în intervalul orar 12.00 - 16.00, în centrele de examen. Soluţionarea contestaţiilor este programată în zilele de 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice joi, 5 septembrie. Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care  îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut toate probele de evaluare a competenţelor, toate probele scrise prevăzute  în metodologie, obţinând cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se rotunjeşte la 6.00. Potrivit datelor Inspectoratului Judeţean Şcolar Constanţa, niciun candidat nu a reuit să obţină o medie mai mare decât 9. Unul singur are o medie cuprinsă între 8 şi 8,99. Alţi 47de candidaţi au medii cuprinse între 7 şi 7,99, iar 308 – între 6 şi 6,9. La polul opus se află elevii care au picat „cu brio” şi examenele din cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Astfel, 59 de candidaţi au medii cuprinse între 1 şi 5, alţi 375 – medii cuprinse între 5 şi 5,99.

Două clase eliminate din examen

Sesiunea de bacalaureat 2013 nu a trecut fără incidente la Constanţa. Aici, două clase de elevi de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa (13 candidaţi), respectiv de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari (16 candidaţi) au fost eliminate din proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat, desfăşurată pe 27 august. Decizia a fost luat după ce Comisia de Bacalaureat a urmărit imaginile video şi a constatat că tinerii au copiat „pe rupte”. La aceşti elevi se mai adaugă alţi cinci de la Colegiul Economic Mangalia, care s-au inspirat din copiuţe la proba de limba română, care s-a desfăşurat luni, 26 august. În total, 34 de elevi constănţeni nu au dreptul să mai susţină examenele de Bacalaureat timp de două sesiuni consecutive, aşa cum prevede Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor. De asemenea, 6 supraveghetori s-au ales cu dosare penale. Inspectorul şcolar general Răducu Popescu a declarat că va propune ca profesorii vinovaţi să fie eliminaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar, dacă cadrul legal va permite acest lucru. Reamintim că rata de promovabilitate a primei sesiuni a examenului de bacalaureat a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea contestaţiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii