Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şerpi, vulturi, lei, delfini. Statui ce reprezintă animale şi frumuseţea lor în judeţul Constanţa. Unde le putem admira (galerie foto)

ro

22 Feb, 2017 00:00 5302 Marime text
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au simţit nevoia să se exprime prin artă, de la desene rupestre în peşteri vechi, până la adevărate capodopere pictate sau sculptate de mari maeştri ai penelului, ai lutului sau ai bronzului. Constanţa este unul dintre oraşele renumite pentru operele sale de artă, de la celebra statuie din Piaţa Ovidiu care îl înfăţişează pe însuşi Ovidiu, până la comorile ce îşi aşteaptă vizitatorii la Muzeul de Istorie, iubitorii de frumos se pot delecta cu o varietate impresionantă de obiecte de artă.
 
Poate mai puţin cunoscute publicului sunt statuile din întreg judeţul Constanţa care înfăţişează tot felul de animale, mai mult sau mai puţin cunoscute.
 
Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina. Obiectul de artă reprezintă lupoaica despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, gemenii care au întemeiat Roma.
 
Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit Primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie, ca simbol al originii daco-romane a poporului român. Ulterior, copii ale acestei statui au fost oferite altor oraşe din ţară, printre care şi Constanţa. În municipiu, statuia este situată între Parcul Primăriei şi Piaţa Ovidiu. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul de turnare a bronzului.
 
O altă comoară a Constanţei este şarpele Glykon, operă de artă descoperită în primăvara anului 1962, veche de 18 secole. Şarpele încolăcit este sculptat în marmură albă, fiind realizat cu o deosebită măiestrie. Are capul unui miel, plete şi urechi omeneşti, trupul său terminându-se printr-o coadă de leu. Statuia poate fi admirată la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Chiar şi în Cimitirul Central al oraşului putem admira statui care înfăţişează animale, cea mai cunoscută fiind cea a Cocoşului Galic. Statuia, cu o greutate de peste o sută de kilograme, turnată din fontă, se află pe monumentul amplasat pe osuarul soldaţilor francezi căzuţi în războiul Crimeii.
 
De asemenea, în oraşul Constanţa, mai există câteva statui care înfăţişează animale: delfinii, statuie situată la Delfinariu, o focă, situată lângă hotelul Rex, o sirenă şi un delfin lângă hotelul Doina.
 
Şi în judeţ putem admira câteva statui ce reprezintă animale. Păstorul şi măgarul lui Tekir este statuia-emblemă a oraşului Techirghiol, monument creat de artistul Titi Ceară, care spune povestea localităţii Techirghiol, a bătrânului Techir şi a măgarului său, care au ajuns întâmplător pe malul lacului şi s-au vindecat după ce au stat o perioadă în apa cu puteri miraculoase.
 
Şi în oraşul Năvodari există o statuie ce înfăţişează un leu, iar în localitatea Istria există un monument al eroilor, simbolizat de un vultur cu o cruce în cioc.
 
Monumente ale eroilor cu vulturi mai există şi în localităţile Saraiu şi Mircea Vodă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii