Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitoarea Carolina Chira, despre patriotism Ziua Limbii Române, marcată la Mănăstirea Colilia

ro

12 Aug, 2013 00:00 3292 Marime text
Pe 31 august, În România se va sărbători pentru prima dată Ziua Limbii Române, instituită pin Legea nr.53 /2013. Manifestările se vor desfăşura în mai multe judeţe şi comunităţi române din străinătate, iar spectacolul central va avea loc la Sfinxul de pe Platoul munţilor Bucegi. Manifestările dedicate Limbii române vor consta în expoziţii, concursuri literare, concerte, festival de film românesc. Printre localităţile unde va fi adus un omagiu Limbii române se numără şi Mănăstirea Colilia din judeţul Constanţa,unde va fi oficiată o slujbă specială. Unul dintre organizatorii acestor manifestări este scriitoarea Carolina Chira.
 
„În ceasornicul Domnului se poate citi înfăţişări din viaţa, trecutul, virtutea şi înţelepciunea românilor. Domnul care în ajun de a urca pe tron a stat închis în zidurile unor mănăstiri şi reflectând zile întregi despre trecutul ţării şi a strămoşilor şi-a deschis sufletul în linişte, departe de zgomotul actualităţii. Misiunea Domnului pe pământ era foarte grea, purtau suveranitatea naţională, erau buni creştini şi prea buni patrioţi. Suveranul de acum 132 de ani ca şi acum trebuie să fie un suprem element. Acum 154 de ani, ca şi azi, societatea română era în scădere din cauza mizeriei şi demoralizării, a stingerii meseriilor indigene şi înlocuirea lor cu podoabe străine.

Ţara noastră nu mai e patria, ci un hotel mare, în care un milion de străini din toate colţurile pământului îşi dau randevu. Ne strânge inima cu adevărată durere când pleacă tinerii din România să lucreze în străinătate şi nu se mai întorc acasă decât doar de sărbătorile creştine. Serbarea va pune capăt manifestări româneşti. Vom cânta româneşte? Firmele vor purta denumiri româneşti? Viaţa publică va pune capăt suferinţei reale ale unui popor demn care depinde de FMI? La iarnă, majoritatea populaţiei va găsi surse de unde să-şi plătească preţul ridicat al energiei, benzinei? Nepăsarea pentru binele comun şi pentru soarta limbii române nu a fost mai mare ca acum. Avem în suflet un gol nemilos şi în care simţim nimicnicia. Adevărul să bată la poarta Conştiinţei şi să le aret calea adevăratei Mântuiri”, a scris Carolina Chira. Autoarea a 60 de cărţi a găsit liniştea la Mănăstirea Colilia acum două săptămâni şi şi-a exprimat dorinţa de a rămâne aici pentru totdeauna, pregătindu-se să se tundă în monahism.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cetatea 12 Aug, 2013 14:10 interesant, nu ştiu dacă am dreptate dar pare-mi-se că monahiile (călugăriţele) nu se "tund" ci se "acoperă" în monahism, nu-i aşa?