Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare mare. Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, azi, Floriile Monseniorul Ieronim Iacob – „Suntem uniţi în rugăciune, chiar şi de la distanţă“

ro

05 Apr, 2020 10:35 4612 Marime text


Azi, credincioșii catolici din lumea întreagă celebrează Duminica Floriilor. Pentru biserica Romano Catolică, Duminica Floriilor coincide, în fiecare an, cu Ziua Tineretului.

Credincioșii catolici sunt rugați să nu vină la biserici și să urmărească prin live stream Slujba de Florii transmisă de la Vatican.  Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30) – cuvinte adresate Sfintei Fecioare Maria de către îngerul Gabriel la Bunavestire.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.
De obicei de Florii, credincioşii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie, măslin şi palmier pe care le pun la geamuri, uşi şi porţi, pentru a fi protejaţi de rele. Tot în Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică și curăță mormintele strămoșilor, agățând de cruci rămurele de salcie.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului. Duminica viitoare, pe 12 aprilie, aceștia vor sărbători Paștele.
 

„Biserica fost goală, dar i-am simţit pe toţi credincioşii aproape de noi.  Tristeţea momentului s-a întâlnit cu tristeţea sfintei Liturghii, pentru că azi se citeşte pomenirea lui Isus, după Matei. Biserica a fost goală, dar, altădată, ar fi fost plină până la refuz. La împărtăşanie, azi, doar o singură persoană s-a apopiat de mine. Este pentru prima data, în cariera mea de preot, de peste 35 de ani, când la slujba de Florii împărăşesc doar o singură persoană. Este o suferinţă pentru noi preoţii, dar îl rugăm pe Mântuitor să facă să înceteze această epidemie ca să putem deschide uşile, să putem cânta împreună, să venim la biserică. Cerem iertare lui Dumnezeu pentru momentele de mândrie, când am crezut că totul se învârte în jurul nostru. Suntem uniţi în rugăciune, chiar şi de la distanţă“, a declarat pentru, cotidianul ZIUA de Constanţa, monseniorul Ieronim Iacob.


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii