Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Diana Andreea Catană este pasionată de chimie, fizică şi spaţiu

ro

19 Apr, 2012 02:11 4341 Marime text
elev.jpgPasionată de fizică, biologie şi chimie, îndrăgostită de spaţiul cosmic, pe care vrea să-l colonizeze, aceasta este Diana Andreea Catană, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân".

Recent, Diana, alături de colegii săi de la Centrul de Cercetare a Elevilor de la Colegiul „Mircea cel Bătrân", coordonat de profesorul Ion Băraru, a câştigat premiul III pentru proiectul Hestia, la concursul „Sacrament Design", organizat de NASA Ames Space Settlement Design Contest 2012. „A fost o experienţă solicitantă, care a presupus multă muncă", ne-a spus Diana Catană. Pentru ea, concursurile organizate de NASA au devenit deja o tradiţie. Anul trecut, Diana şi echipa din care a făcut parte şi-au adjudecat premiul II la concursul de proiectare a unei staţii spaţiale. „Drumul spre ştiinţă a fost deschis mai întâi prin concursuri la matematică, precum „Arhimede", „Cangurul", „Lumina Math", la care am obţinut numeroase premii. După acestea a urmat descifrarea tainelor fizicii, chimiei şi biologiei.

 elev1.jpg

Pas cu pas, au venit şi rezultatele, calificări la etapele naţionale ale olimpiadelor de fizică şi de chimie", a declarat Diana Andreea. Primele premii importante au venit în clasa a VII-a, când Diana a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică şi premiul al III-lea la Concursul Naţional de Chimie „Raluca Ripan", urmat de premiul al III-lea la etapa naţionala a Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori, concurs care vizează cunoştinţele acumulate pe parcursul claselor a VII-a, a VIII-a şi a IX-a la fizică, biologie şi chimie. „Obţinerea premiului III la acest important concurs mi-a asigurat un loc în lotul naţional lărgit al României pentru faza internaţională a concursului", ne-a mai povestit Diana. Anul acesta, Diana a obţinut premiul I la etapele judeţene ale olimpiadelor de fizică, de chimie şi de biologie. „Din păcate, ca urmare a suprapunerii fazelor naţionale ale acestor olimpiade, am fost nevoită să merg doar la Olimpiada de Fizica, unde am obţinut medalia de bronz din partea Societăţii Române de Fizică", a mai adăugat eleva. Diana susţine că fără ajutorul îndrumătorilor ei nu ar fi reuşit să câştige atât de multe distincţii. „Aceste rezultate le-am obţinut sub îndrumarea atentă a profesorilor Ion Băraru, Monica Dumitru şi Liliana Timofte", a ţinut să adauge Diana. O altă pasiune a adolescentei este baletul, pe care l-a practicat timp de patru ani. Desper viitorul său, Diana Andreea ne-a mărturisit că vrea să lucreze în domeniul ingineriei genetice sau chiar la NASA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii