Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusalii 2016 Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii. Ce nu trebuie să faci ca să nu superi ielele

ro

19 Jun, 2016 00:00 8947 Marime text
 

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh. Este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște. Anul acesta prăznuim Rusaliile pe 19 iunie.
 
A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea română „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea sărbătorii de Rusalii este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. 
 
Sărbătoarea Rusaliilor este marcată diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Conform etnografilor, în Dobrogea, Moldova și Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de trei zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de şapte zile, iar în Banat, opt zile.
 
De Rusalii creştinii merg la biserică şi participă la Sfânta Liturghie, slujba în cadrul căreia li se împart frunze de tei sau de nuc sfinţite. Acestea se agaţă la uşi, având menirea de a proteja familia de necazuri.

ÎPS Teodosie va binecuvânta frunzele de nuc

Astăzi, de Pogorârea Sfântului Duh, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. La sfârșitul slujbei, ierarhul Tomisului va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, care simbolizează „limbile de foc” pogorâte peste apostoli.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii

De Rusalii nu se intră în vie şi mai ales nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Conform tradiţiei româneşti, cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinstește cum se cuvine ziua. De asemenea, în ziua de Rusalii nu este bine să te cerți cu alții pentru că vei „fi luat din Rusalii”. Se mai spune că persoanele care dorm în noaptea de Rusalii sub cerul liber vor cădea sub puterea ielelor.
 
Totodată, în Duminica Rusaliilor nu este bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Potrivit tradiţiei, de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu trebuie să culegi plante tămăduitoare.

Obiceiuri de Rusalii

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, ce aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte şapte-opt, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.
 
Un alt obicei specific Rusaliilor, care se întâlnește prin zonele Ardealului, poartă numele de „Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune care se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii. La un moment dat, boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul care urmează.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii