Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rugăciuni la Allah pentru preşedintele Traian Băsescu (galerie foto)

ro

30 Jul, 2012 01:29 2268 Marime text
zemine.jpgZeminee Bectemir, o bătrână tătăroaică din Constanţa, în vârstă de 83 de ani, este cel mai înfocat susţinător al lui Traian Băsescu

Duminică, de ziua Referendumului, bătrâna s-a trezit cu mult înainte de a se ivi zorile, s-a spălat pe mâini şi pe faţă şi apoi s-a aşezat comod pe scăunel. A dezvelit cu mare grijă Coranul şi a început să citească rugăciuni pentru Traian Băsescu.

Până la ora 10.00 s-a rugat lui Allah ca Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, dar şi pentru sănătatea lui. Apoi, a urmărit la televizor cum decurge votarea.

Prezentă la toate mitingurile

Bătrâna tătăroaică este cunoscută publicului de la mitingurile lui Traian Băsescu. La ultima întâlnire de la Bucureşti, preşedintele suspendat a invitat-o pe bătrâna care a fost prezentă la toate mitingurile sale de susţinere să urce pe scenă. „Este o tătăroaică din Mihail Kogălniceanu, Zeminee. Fiicele mele se jucau la ea în curte", a explicat Traian Băsescu.

Sacrificiul bătrânei este cu atât mai de admirat cu cât musulmanii se află în perioada postului. Până nu a apus soarele, bătrâna nu a mâncat şi nici nu a băut apă. Nu a luat, prin urmare, nicio pastilă, deşi la vârsta ei are nevoie de tratament.

Preşedintele suspendat i-a înmânat bătrânei „flacăra democraţiei" şi s-a aplecat să o îmbrăţişeze. Bătrâna l-a sărutat cu dragoste pe obraji, aşa cum face de 40 de ani, de când îl cunoaşte.

Patru amazoane

În gospodăria ei din Mihail Kogălniceanu, Ioana şi Elena, fetele preşedintelui, îşi petreceau vacanţele când erau mici. Bătrâna le aştepta cu baclavale şi cu alte bunătăţuri turceşti, după care fetele lui Băsescu erau înnebunite. Aici mâncau, aici se jucau şi aici au învăţat să iubească pădurea. „Venea bărbatul meu şi le lua la pădure şi ele se certau care să ţină hăţurile", îşi aminteşte bătrâna.

Nepoatele ei, Ghionul şi Ferda, sunt de vârste apropiate cu fetele preşedintelui, Ioana şi Elena. S-au cunoscut în cartierul Tomis III din Constanţa. Locuiau la acelaşi bloc de pe strada Zorelelor. După ce fetele s-au împrietenit, a venit rândul părinţilor să se împrietenească şi să meargă împreună la petreceri. „Fetele s-au plăcut şi apoi şi taţii s-au plăcut!", glumeşte Baiazid, fiul bătrânei şi unchiul lui Ghionul şi al Ferdei.

Fetele erau atât de apropiate încât toate patru dormeau în acelaşi pat. „Le spălam la prânz şi apoi le puneam să doarmă", ne povesteşte bătrâna.

De multe ori, când Băsescu venea după fete, se lăsa cu un miel la proţap. Petrecerile continuau între familii.

Flori de la Maria

Acesta este şi motivul pentru care bătrâna de 83 de ani a mers şi de data asta la Bucureşti, ca să-l susţină pe cel pe care l-a considerat ca un fiu toată viaţa. „Vreau să vă spun că preşedintele nu a ştiut că venim. Când ne-am apropiat de Bucureşti am sunat-o pe Maria şi am întrebat-o în glumă dacă au rezervat locuri pentru 15 «tătăroaice furioase». Şi la miting ne-a văzut Maria, care i-a aruncat mamei un buchet de trandafiri. Când Băsescu terminase ce avea de spus, Maria probabil că i-a spus de noi şi atunci el a văzut-o pe mama mea. Mama a crezut prima dată că doar o să-i întindă mâna, însă el a luat-o pe scenă", a povestit Baiazid cum a decurs întâlnirea cu Traian Băsescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii