Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protocol de colaborare între CCINA Constanţa şi ANFPSDR, în sprijinul promovării învăţământului dual în mediul de afaceri (galerie foto)

ro

20 Jun, 2019 00:00 3547 Marime text
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România (ANFPSDR) au semnat, ieri, un protocol de colaborare.
 
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România - Ion Gabriel Bratu, directorul CCINA Constanţa - Dănuţ Jugănaru, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar General Constanţa - Gabriela Bucovală, directorii unităţilor de învăţământ, întreprinzători şi manageri ai societăţilor, interesaţi de învăţământul dual, ca soluţie de acoperire, pe termen mediu şi lung, a necesarului de lucrători calificaţi.
 
„În condiţiile în care, în ultimii ani, s-a agravat deficitul de forţă de muncă disponibilă pentru a fi angajată, în ţara noastră, în special în privinţa lucrătorilor calificaţi, am considerat necesară organizarea unei întâlniri de lucru, la Constanţa, în cadrul căreia să dezbate, împreună cu toate categoriile de factori interesaţi, problematica dezvoltării învăţământului profesional în sistem dual în regiunea istorică Dobrogea“, a transmis Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa.
 
La rândul său, Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar General Constanţa, a precizat că astfel de întâlniri de lucru sunt foarte importante, deoarece promovează învăţământul dual, care identifică resursa umană şi promovează oportunităţile pentru mediul de afaceri. „Susţin şcoala profesională, inclusiv învăţământul dual. Această întâlnire este o bucurie pentru mine. Cea mai mare luptă pe care am dus-o a fost să convingem elevii, părinţii şi agenţii economici să aleagă această formă de învăţământ. Pentru anul de învăţământ 2019-2020, la nivelul judeţului Constanţa vom avea şase clase de învăţământ dual, faţă de una, cât este în prezent. Viitorul unui tânăr nu stă pe o foaie de hârtie. În viaţă trebuie să porneşti cu o meserie“, a punctat şefa ISJ Constanţa.
 

Cooperare între ANFPSDR şi CCINA Constanţa

 
Protocolul de colaborare dintre ANFPSDR şi CCINA Constanţa prevede cooperarea celor două instituţii în scopul identificării nevoilor de calificare/formare şi elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.
 
„Acest demers vine în contextul protocolului în domeniul formării şi certificării profesionale, semnat deja între Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România şi Camera de Comerţ şi Industrie a României. CCINA Constanţa se va implica, în continuare, alături de actorii economici judeţeni şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în toate demersurile şi iniţiativele care au ca obiectiv dezvoltarea învăţământului profesional dual din judeţul nostru“, a adăugat Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa.
 
„Semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorităţii Naţionale de a deschide 8 birouri regionale, în parteneriat cu camerele de comerţ şi industrie. Deja am semnat un protocol cu Camera de Comerţ Argeş. Obiectivul principal este acela de a ne apropia de mediul de business, întrucât învăţământul dual se organizează doar la solicitarea agenţilor economici. Biroul regional care se va deschide la Constanţa va acoperi întreaga regiune Dobrogea. Obiectivele imediate sunt apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane şi promovarea oportunităţilor pentru mediul de afaceri. Şi deopotrivă pentru elevi şi părinţi asigurarea că a învăţa o meserie şi a avea la vârsta majoratului un loc de munca bine plătit este o şansă în plus”, a subliniat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, Gabriel Bratu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii