Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul pelerinaj într-o comună constănţeană ÎPS Teodosie, corişti de la Iaşi, fanfara RAJA, la procesiunea de la Saraiu (galerie foto)

ro

15 Oct, 2012 01:00 4872 Marime text
saraiu_-_saraiu.jpgCopii în straie populare, părinţi, bunici cu toţii au participat sâmbătă la procesiunea închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitorul comunei Saraiu. Primarul localităţii, Dorinela Irimia, viceprimarul Ionelia Ştefania Şerban şi consilierii locali au fost alături de comunitate la acest eveniment important. Deşi în timpul procesiunii a început să plouă, semn că au fost ascultate rugăciunile clerului, nimeni nu a părăsit pelerinajul condus de ÎPS Teodosie. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui cor special, venind la Saraiu coriştii Arhiepiscopiei de la Iaşi.

Cu mic, cu mare, la ora 13.00, localnicii şi cetăţeni din zonele învecinate pentru care autoritatea locală a pus la dispoziţie transport gratuit, s-au adunat în faţa Primăriei Saraiu unde au descoperit o ambianţa cu totul nouă, de sărbătoare. Drumul din faţa clădirii instituţiei publice a fost pavat, iar pe marginea sa au fost montante impresionate ghivece cu flori, în vecinătatea autorităţii locale fiind amenajate bănci pentru odihnă. În curtea primăriei a fost de asemenea construit un foişor. Acelaşi peisaj sublim i-a încântat pe oameni şi vizavi de sediul primăriei, parcul din faţa Căminului Cultural fiind la rândul său de nerecunoscut. Şi aici au fost plantate flori, montate bănci şi amenajate foişoare, la iniţiativa primarului Dorinela Irimia. De asemenea, în parcul de la cămin se ridica semeţ un monument dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, monument ce a fost dezvelit şi sfinţit sâmbătă în urma procesiunii închinate Cuvioasei Parascheva.

Procesiunea s-a desfăşurat pe parcursul a patru ore

Din faţa Primăriei şi a Căminului Cultural pe care primarul Dorinela Irimia şi-a dorit ca localnicii să le regăsească până-n sărbătoarea Sfintei Parascheva într-o ambianţă plăcută, s-a pornit la ora 13.00 spre biserica din Saraiu cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Enoriaşii au urmat soborul de preoţi condus de Arhiepiscopul Tomisului, iar biserica a devenit în câteva minute neîncăpătoare. Cu mic, cu mare oamenii s-au închinat la Sfintele Moaşte, iar după o scurtă slujbă în care ÎPS Teodosie s-a rugat pentru sănătatea tuturor celor prezenţi şi pentru venirea polii mult necesară rodului pământului s-a plecat în procesiune pe străzile comunei cu Sfintele Moaşte, Icoana Domnului Iisus Hristos, Icoana Maicii Domnului şi Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva. Procesiunea a fost deschisă de fanfara militară căreia i s-au alăturat şi membri ai fanfarei RAJA. Ansamblul muzical a intonat Imnul României şi Imnul Uniunii Europene, el fiind urmat de cler, oficialităţi şi localnici. Fanfara a cântat pe tot parcursul pelerinajului care a durat patru ore. A urmat apoi sfinţirea troiţei ridicată de doi localnici pe drumul ce duce spre Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi a monumentului închinat erorilor căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale. Monumentul a fost gândit şi conceput de primarul Dorinela Irimia şi a fost construit cu forţe independente. La dezvelirea monumentului a avut loc un moment deosebit, emoţionat deopotrivă, ÎPS Teodosie i-a înmânat primăriţei o diplomă de excelenţă şi o insignă, acelaşi gest fiind realizat concomitent şi de şefa autorităţii locale, Dorinela Irimia.

„Nu am mai făcut pelerinaj în comune"

Arhiepiscopul Tomisului a apreciat că localitatea Saraiu a început să fie gospodărită într-un mod special, mărturisind că este pentru prima dată când se organizează un astfel de pelerinaj într-o comună, până acum procesiuni având loc doar în oraşele din judeţ. „Nu am mai făcut pelerinaj în comune, ci numai în oraşe de aceea ne vom opri în două-trei locuri până vom ajunge la troiţă să facem rugăciuni de ploaie, de sănătate, de pace. (...) Să pornim un model frumos din această comună, să facem o familie împreună cu primarul comunei şi cu preoţii din comună aşa să ne ajute Dumnezeu", le-a transmis credincioşilor ÎPS Teodosie, înainte de a porni în procesiune. De la primarul Dorinela Irimia am aflat cum a fost posibilă organizarea unui pelerinaj la Saraiu. Şefa autorităţii locale susţine că la preluarea mandatului, în vară, a fost să-i ceară binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, iar la scurt timp, după ce Consiliul Local i-a aprobat ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să devină ocrotitoarea comunei, primăriţa s-a înscris în audienţă la Arhiepiscopul Tomisului pentru a-i cere sfinţirea troiţei din localitate. Primăriţa îşi aminteşte că, deşi bugetul local nu-i permitea, a îndrăznit să-i solicite Înaltpreasfinţitului Teodosie şi organizarea unui pelerinaj la Saraiu. Fapt care s-a şi împlinit.

saraiu_-_saraiu_2.jpg

Duminică localnicii au petrecut cu Irina Loghin şi Mirabela Dauer

Dacă sâmbătă localnicii din Saraiu şi-au arătat dragostea pe care o poartă pentru Sfânta Parascheva, duminică, după slujba de la biserică, de la ora 13.00, ei au petrecut alături de artişti consacraţi precum Irina Loghin, Mirabela Dauer, Nicu Paleru, Nelu Vlad, Gelu Voicu şi taraful „Lăutarii din Teleorman", Steliana Sima, Şogăriţele, Raoul. Spectacolul s-a încheiat la ora 20.00 cu un impresionat foc de artificii. La eveniment au participat aproximativ 4.000 de localnici. Localnicii au fost cinstiţi aşa cum se cuvine la vreme de sărbătoare, fiind invitaţi de autoritatea locală la o masă frăţească. De asemenea, în vecinătatea Primăriei, a fost amenajat pentru copii un parc de distracţii cu tobogane gonflabile şi carusele. Nu au fost uitaţi nici vârstnicii comunei. În acest sens, duminică a avut loc premierea celor şase veterani de război din comună pentru participarea lor la cele două războaie şi au fost sărbătorite trei cupluri care, în 14 octombrie, au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Pe lângă diplome, sărbătoriţii au primit premii în bani în cuantum de 500 lei fiecare.

Menţionăm că dispus în Parcul central, recent reamenajat, monumentul închinat eroilor, este placat cu marmură neagră şi are inscripţionate numele celor 95 morţi sau dispăruţi în primul şi cel de al doilea război mondial.

Au depus coroane de flori reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Saraiu, ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi ai partidelor politice. În încheierea ceremonialului elevii Şcolii din Saraiu au prezentat un scurt program de cântece şi poezii patriotice. Un rol important în desfăşurarea acestor evenimente l-au avut membrii Fanfarei Statului Major al Forţelor Navale, avându-l în frunte pe lt. col. Cornel Ignat, care au asigurat un fundalul sonor de o foarte bună calitate pentru toate evenimentele zilei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii