Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pachetul de bază şi pachetul minimal de servicii Noutăţi în noul contract-cadru pe anul 2014 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

ro

09 Apr, 2014 00:00 2067 Marime text
„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va pune în aplicare noul contract-cadru pe anul 2014“, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dănuţ Căpăţînă, directorul unităţii sanitare. În noul contract-cadru pe anul 2014, apar două noţiuni noi: pachetul de bază, destinat persoanelor asigurate, şi pachetul minimal de servicii, care se referă strict la constănţenii care nu-şi plătesc asigurările de sănătate.
 
Mai mult, unitatea sanitară poate beneficia şi de telemedicină, serviciu care va fi decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Astfel, dacă în mediul rural există ecografe şi EKG, investigaţiile vor putea fi transmise la distanţă către un specialist care le va interpreta. Un alt lucru din contractul-cadru este cel referitor la transferul pacienţilor. „Dacă un pacient vine de la privat, eu îi solicit toate costurile aferente cazului respectiv spitalului privat. Peste tot există un tarif pe caz rezolvat, iar în cazul nostru este de 1.880 de lei. Dacă am un pacient pe care-l transfer la alt spital, primesc numai jumătate din aceşti bani, urmând să plătesc şi către spitalul unde a fost transferat cât a costat până l-a făcut bine“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Dănuţ Căpăţînă.
 
Cum profită spitalele private de cele de stat
 
Cadrele medicale din spitalul constănţean s-au confruntat cu unele cazuri venite de la spitalele private, care au implicat costuri uriaşe, lor decontându-li-se numai partea de spitalizare. „Există o modă de a trimite pacienţi din alte părţi pentru consult, care nu au RMN făcut sau alte investigaţii. Ne trezim cu ei cu solicitare şi foaie pentru consult oftalmologic, spre exemplu. Îl consultăm, pacientul pleacă, iar eu nu iau bani de nicăieri, aşa că am decis să cerem transferarea la noi a tuturor acelor cazuri care nu pot fi rezolvate în alte părţi, nu consultarea acestora“, a adăugat managerul spitalului. Cel mai recent caz de acest gen cu care instituţia s-a confruntat a avut loc săptămâna trecută, când o pacientă de la Euromaterna făcuse un avort în urma căruia a sângerat mult, drept pentru care medicii de acolo au adus-o la SCJU. „Am salvat tânăra, dar spitalizarea ei a costat destul, pentru că medicii i-au băgat sânge, iar numai anti-coagulantele au costat în jur de 8.000 de euro. Oricum, ne-am obişnuit să avem cam 2-3 prezentări pe zi, dar noi avem pacienţi programaţi, urgenţe, iar în plus trebuie să-i vedem şi pe cei care vin de la alte unităţi sanitare. Desigur, în situaţii excepţionale, îi putem primi, dar deja a devenit un obicei să ni-i aducă aici, pentru că ei ştiu că noi avem o imagistică pusă la punct, un laborator performant şi atunci profită şi spun că nu pot face anumite investigaţii bolnavilor, numai pentru a-i aduce aici“, a comentat directorul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii