Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nereguli grave la două unităţi sanitare din judeţul Ilfov Administratorul SC Arimex Comexim 2000 sesizează autorităţile centrale (galerie foto)

ro

13 Sep, 2013 00:00 6512 Marime text
Petre Preda, administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, care a câştigat licitaţia pentru ”Servicii de catering” la Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Direcţiei Generale de Asistenţă Publică şi Protecţia Copilului Ilfov, a trimis un memoriu către Cabinetul Primului Ministru, Ministerul Sănătăţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Conturi a României, precum şi Instituţia Prefecturii Ilfov. În acest memoriu, Petre Preda prezintă o serie de abuzuri şi nereguli legate de achiziţiile publice, dar şi condiţiile în care sunt ţinuţi bolnavii la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Ilfov şi Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică. Mai jos prezentăm integral conţinutul memoriului:
 
„Societatea pe care o administrez, prestează servicii de preparare şi livrare a hrănii şi distribuţie alimente,
în portofoliul beneficiarilor noştri aflându-se şi unităţi sanitare publice, printre care Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Ilfov şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Prin cinci adrese, am adus la cunoştinţă Preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, dl. Petrache Marian, faptul că un grup de persoane influente, prieteni sau rude cu domnia sa, au prejudiciat şi prejudiciază în continuare, bugetele a doua instituţii publice de stat, aflate în subordinea sa, respectiv Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu din sat Bălăceancă comuna Cernica şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

De la salariaţii celor doua instituţii am aflat că fondurile, banii publici proveniţi atât de la Casa de Sănătate Ilfov, cât şi de la Consiliul Judeţean au fost şi sunt cheltuiţi în defavoarea statului şi în interesul Cristinei Manicea (fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, naşa copilului lui Petrache Marian şi cuscra acestuia, Niţă Zaharia Alexandru (consilier PNL la Primăria Cernica între anii 2008-2012, în prezent angajat ca infirmier la DGASPC Ilfov şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu) şi Voicu Ion (consilier la primăria Cernica PSD/PNL între anii 2004-2008 şi PDL 2008-2012 ), în complicitate cu Turliu Răzvan Cristian, manager la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu şi cu Pîntea Iulian Bogdan, director executiv la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Devalizarea fondurilor s-a produs prin achiziţiile frauduloase şi pentru că până în prezent nu am primit niciun răspuns, suntem îndreptăţiţi să considerăm că preşedintele Petrache Marian este şi el implicat, mai ales că în adresa din 05.08.2013, adresată preşedintelui Consiliului Judeţean, am arătat că «Neimplicarea dumneavoastră în stoparea acestor acţiuni, va conduce la ideea că sunt tolerate de Consiliul Judeţean Ilfov». O ancheta a ziarului România liberă, a demonstrat afirmaţiile mele publicând în 21 august 2013, articolul «Cum se fac bani pe seama mizeriei din spitalele de psihiatrie».
 
Cum s-au devalizat fondurile publice ?!
 
Primul pas a fost întocmirea Planului de Achiziţii Publice înregistrat sub nr. 4644/14.12.2012, pentru tot anul 2013, plan prin care echipa Turliu a plănuit în mod premeditat că absolut toate achiziţiile publice, indiferent de pragul valoric, să fie efectuate numai şi numai prin achiziţie directă. Sub falsa aparenţă a legalităţii, s-au făcut şi încă se mai fac achiziţii directe folosind totuşi SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), fără însă a se realiza obiectivul «preţul cel mai scăzut», ci în funcţie de interes. Sunt alese ofertele cele mai mari din sistem. La orice achiziţie fie de alimente, medicamente, materiale sanitare, materiale de curăţenie, de consumabile, de lucrări, echipa Turliu a contactat anumite societăţi, le-a comunicat ce anume intenţionează să achiziţioneze, au stabilit preţul, cerându-le să-şi posteze produsele respective pe catalogul de produse din SEAP, iar achiziţia s-a efectuat, chiar dacă în sistemul SEAP existau societăţi care aveau preţuri mult mai mici. Aceasta se poate dovedi prin înscrisuri, documente şi prin declaraţiile celor care au făcut achiziţiile. Ei nu pot sa declare decât adevărul, adică că toate achiziţiile au fost efectuate la comanda managerului, care a cunoscut furnizorii, condiţiile de livrare şi preţul produselor, iar acum vrea să fuga de răspundere şi să dea vina pe salariaţi.

Când anume societăţile au postat produsele în SEAP, când s-a efectuat achiziţia, comparaţia de preţuri, se poate verifica foarte uşor solicitând aceste informaţii la Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), care administrează SEAP. În acest mod sau prin încredinţare directă, prin societăţile SC ALIDA D&D OUTLETSTORE SRL Braşov, ANDREX EUROBIZ SRL Braşov, SC MIHMAR SRL Braşov, de la o farmacie de sector, FARMACIA Rondfarm, la preţuri grosolan de exagerate, Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu a achiziţionat alimente, materiale sanitare, materiale de curăţenie, echipamente, lenjerii, lucrări, servicii. De asemenea, s-a plătit în avans suma de 600 milioane unei societăţi pentru demolarea unui pavilion, construirea unui gard, s-au făcut angajări fără concurs, a unor persoane apropiate celor la care am făcut referire, unele persoane fiind plătite fără a presta vreun serviciu (unul din exemple dir. economic Zamfir Gabriel), s-au înregistrat deconturi fictive, iar în luna decembrie 2012, pentru achiziţionarea unor lenjerii, pături s-a plătit în avans suma de 800 milioane lei unei societăţi comerciale, care a livrat aceste produse la preţuri de cinci ori mai mari decât preţul pieţei şi de-abia la finele lunii ianuarie 2013.

De exemplu în perioada mai-iulie 2013, s-au achiziţionat ouă la preţ de 0,65 - pe piaţă sunt 0,30, carne tocată 25 lei – pe piaţă 11,00, cartofi 3,00 lei - pe piaţă 0,90 lei, telemea 16,50 lei - pe piaţă 8,50 lei, uniforme 350 lei - pe piaţă 5 lei, saltele 400 lei - pe piaţă 160 lei. Inclusiv motorina destinată ambulanţei a fost sustrasă, managerul Turliu a cerut să i se predea 120 de bonuri valorice pentru achiziţionarea combustibilului, în valoare de 50 lei fiecare. Până şi medicamentele care se aduc pe bani grei s-au casat, datorită expirării termenului de valabilitate. Serviciul de Contabilitate este asigurat de către o societate privată, pentru care se achită lunar suma de 5.000 lei tocmai pentru ca salariaţii spitalului să nu aibă acces la informaţii şi pentru a nu identifica achiziţiile fictive şi frauduloase.
În urma sesizărilor mele, dar şi pentru că achiziţiile frauduloase au afectat grav bugetul unităţii, Răzvan Turliu a elaborat rapid un plan de măsuri prin care a dispus ca achiziţiile de alimente să se facă în acelaşi mod, numai de la numite societăţi gen Selgros, Fralvil şi Meda, ignorând prevederile art. 2 din OG 34/2006.
 
Contacte, încredinţate prin negociere directă
 
Pentru că în urma sesizărilor mele, managerul Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Răzvan Turliu, nu mai poate face achiziţii frauduloase, prin acelaşi plan de măsuri a decis sa externalizeze în următoarea perioadă, serviciul de hrană, prin încredinţare directă, fără licitaţie societăţii SC MEK DÉCOR TRADE SRL. În acelaşi mod fraudulos, acestei societăţi, i-a fost încredinţat contractul de servicii catering, de către DGASPC Ilfov, încă din anul 2012, contract care a încetat în data de 12.08.2013, ca urmare a scoaterii la licitaţie a acestui serviciu. Coincidenţă sau nu tocmai în 12 august 2013, când SC MEK DÉCOR TRADE SRL a rămas fără activitate, Răzvan Turliu a elaborat planul de măsuri şi tot atunci acestei societăţi agreate de Consiliul Judeţean Ilfov i s-a încredinţat tot direct, fără licitaţie un contract prin care aceasta pregăteşte hrană pentru 60
de bătrâni aduşi special de la Căminul din Domneşti la DGASPC Ilfov.

Şi pentru că au plănuit să fraudeze şi fondurile pentru investiţii de reabilitare a Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu, alocate de Ministerul Sănătăţii şi CJ Ilfov, în semn de recunoştinţă, domnului Turliu i s-a prelungit mandatul de manager interimar până în noiembrie 2013. Aceasta cu toate că dl. Turliu a avut mandat doar pe 6 luni, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Mai mult, Turliu este încă cercetat penal în dosarul cu Raiffeisen Bank. De asemenea, Turliu s-a lăudat că i-a fraierit pe cei de la controlul efectuat de Consiliul Judeţean şi Prefectură, şi că aceste controale l-au costat 10.000,00 de euro, dar va scoate el pârleala’ prin achiziţia unei lucrări la nu ştiu ce gard. De asemenea, anul trecut, managerul a atentat la sănătatea celor suferinzi necheltuind mai bine de un miliard lei destinat pentru hrana suferinzilor, spunând că a făcut economie. O adevărată performanţă, în condiţiile în care alocaţia de hrană nu s-a modificat din anul 2008, iar bolnavii cerşesc printre garduri mâncare.
 
La Bălăceanca, lupii sunt paznici la stână
 
«Se întâmplă în România zilelor noastre - Cum sunt „exterminaţi” pacienţii dintr-un Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică». este numele articolului apărut în urma unei anchete în data de 04.09.2013 în ziarul Ziua de Constanţa. Cum sunt „exterminaţi”? Printr-o alimentaţie nesănătoasă, prin impunerea unui consum de pâine periculos pentru sănătate, prin lipsa unui asistent dietetician sau a unui medic specialist în nutriţie, prin furtul alimentelor, prin reaua credinţă, indiferenţă şi nepăsarea celor care sunt plătiţi pentru a ajuta, trata, hrăni şi păzi aceste suflete.

Atitudinea managerului prin impunerea fără argumente sustenabile a unui consum de 450 gr pâine/zi este iresponsabilă şi fără de tăgadă, un atentat la sănătatea pacienţilor, mai ales a celor diabetici. Consumul de pâine a fost stabilit de persoane fără competenţe în domeniu, la un raport de gardă, ca urmare a faptului că pacienţii au fost înfometaţi prin lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, prin înregistrarea de economii şi achiziţii ale alimentelor la preţuri de trei patru ori mai mari decât preţul pieţei sau prin furtul hranei. Lor li se fura mâncarea, medicamentele, hainele, viaţa!!! S-a mizat tot timpul că aceşti bolnavi sunt închişi, păziţi şi nu au cum şi cui să formuleze vreo reclamaţie nici legată de drepturi, nici de abuzuri.

După cum se observă, bolnavii sunt osândiţi la exterminare lentă, tocmai de cei care sunt plătiţi pentru a-i ajuta, a-i trata, a-i hrăni şi păzi. Cu alte cuvinte, la Bălăceanca, lupii sunt paznici la stână. Toate aceste fapte au fost relatate de salariaţi de bună credinţă ai unităţii sanitare, care sunt revoltaţi de ce se întâmplă acolo şi care sunt în permanenţă ameninţaţi cu bătaia şi cu pierderea locului de muncă. Având încredere în noi, cunoscând atitudinea noastră şi grija faţă de cel bolnav, faptul că în repetate rânduri chiar şi în prezent, am adus pacienţilor sponsorizări cu ocazia importantelor sărbători religioase. Cunoscând că am ajutat la amenajarea unei capele în incinta spitalului, cu hramul Sfântului Ioan Rusu, salariaţii ne-au cerut ajutorul şi ne-au asigurat că pot proba aceste acuze cu documente. În speranţa că veţi încerca să stopaţi aceste abuzuri şi fraude precum şi această exterminare vă mulţumesc anticipat”, scrie Petre Preda.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii