Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzică şi voie bună la Tepreş Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep - „Este o sărbătoare importantă pentru noi“ (galerie foto)

ro

11 Jul, 2016 00:00 4556 Marime text

 
Miros de iarbă cosită, de friptură, de baclavale, toate însoţite de acordurile melodiilor tătăreşti, la Tepreş, sărbătoarea câmpenească organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) pentru comunitatea de tătari din Dobrogea. Evenimentul s-a desfăşurat în pădurea Fântâniţa din localitatea Murfatlar.
 
„Este o sărbătoare importantă pentru noi, reluată după ce, în anii regimului comunist, dispăruse. Anul acesta, suntem la cea de-a treia ediţie. După cum vedeţi, sunt mai mulţi oameni, este o organizare mult mai bună. Îmi pare rău că cititorii dumneavoastră nu vor simţi şi mirosul Dobrogei adevărate. Miroase a iarbă cosită, a cai, a ceaun, a berbecuţ. Fiecare filială s-a pregătit şi a venit cu cele necesare, bineînţeles, şi cu sprijinul filialei centrale. Avem şi un program artistic, susţinut de 19 ansambluri ale UDTTMR, de interpreţii noştri. Avem şi muzică tradiţională, şi trupe de dans. Vreau să mulţumesc şi Primăriei Murfatlar, care a fost mereu alături de noi în asemenea momente“, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.


 
La rândul lor, participanţii la Tepreş susţin ideea organizării acestei sărbători câmpeneşti, deoarece, spun ei, astfel sunt conservate obiceiurile comunităţii. „Este o tradiţie pentru noi. Ne bucurăm că toţi ne întrunim, ne adunăm. Sunt ani şi ani în care nu ne-am întâlnit. Este frumos, este muzica noastră, folclorul nostru. Încercăm să scoatem în relief originile noastre, ca să nu le pierdem“, ne-a spus unul dintre participanţii la eveniment.
 
După mai bine de 50 de ani, UDTTMR a reluat această tradiţie în 2014. Şi anul acesta, membrii comunităţii au participat la curse de cai, la întreceri de tras cu arcul, dar şi la tradiţionalele lupte tătăreşti, Kureş. De la sărbătoarea câmpenească nu au lipsit bucatele tradiţionale tătăreşti, pregătite de membrele organizaţiilor de femei ale UDTTMR pe tot parcursul zilei în spaţiile special amenajate. Pe scena special amenajată, ansamblurile şi soliştii comunităţi au susţinut un program artistic inspirat din folclorul tătăresc, care este deosebit de bogat şi foarte îndrăgit în Dobrogea. În timp ce unii se distrau, alţii munceau. Femeile din filialele UDTTMR au pregătit toată ziua bucate tradiţionale tătăreşti, în corturi destinate activităţilor culinare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii