Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâine este Lăsata Secului de Carne. Ce nu este bine să faci în această zi

ro

10 Feb, 2018 17:00 8128 Marime text
După sâmbăta morților urmează lăsatul secului de carne, pe 11 februarie, iar pe 18 februarie cel pentru ouă, pește și lactate, după care creștinii intră în Postul Mare. Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2018 mai poartă numele de Duminica Înfricoșatei Judecăți, potrivit calendarului ortodox 2018.

Intrarea într-unul dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă, este precedată, de fiecare dată, de ziua în care se lasă sec, aceasta fiind ultima zi în care se mai poate mânca ''de dulce''. 

Postul Sfintelor Paști, cel mai lung și cel mai aspru dintre cele patru, este precedat însă de două etape care pregătesc intrarea propriu-zisă în post. Este vorba de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care în acest an a fost la 19 februarie, când s-a lăsat sec de carne, și de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, anul acesta la 11 februarie, când se lasă sec de brânză. 

Având în vedere faptul că Sărbătoarea Sfintelor Paști este celebrată întotdeauna într-o zi de duminică, lăsatul secului pentru acest post are loc tot într-o zi de duminică. Sărbătoarea de lăsatul secului prezintă variații calendaristice, în funcție de zonă, ea fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză. În unele zone, pregătirile încep din ziua de sâmbătă, care este marcată în special de obiceiuri legate de cultul morților. Se fac parastase și se dă mâncare de pomană. Se pregătesc tot felul de bunătăți, se coace pâinea, apoi se fac plăcințele cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă sau cu mac, poame coapte.

Lăsata Secului de Paste se desfăşoară în două trepte. Lăsata secului de carne are loc în penultima duminică dinaintea începerii postului.  

Duminica de 11 februarie este trecută în calendar ca Duminica Infricoşătoarei Judecăţi. Este o zi importantă pentru creştinii ortodocşi deoarece sunt pomeniţi mai multi sfinţi. In Biserică preoţii amintesc de Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi Apfia, dar şi de sfinţii mucenici Maxim, Teodot, Isihie şi Asclepiodota. Tot în această zi are loc pomenirea părintelui Ravula. 
Ce sa nu faci la Lasata Secului de Carne 



1. Nu e bine să împrumuţi obiecte sau bani în această zi. Se spune că dacă faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sărbătorile nu vor fi unele fericite. 
2. Nu e bine să consumi mâncarea nesarată. Bătrânii spun că dacă te zgârceşti la sare şi ceilalţi se vor zgârci când le vei cere ajutorul. 
3. Nu e bine să depui eforturi fizice mari ori să speli haine în această zi. Dacă faci asta rişti să atragi necazuri nu doar asupra ta ci şi asupra celor dragi ţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii