Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda oraşului Cernavodă, ctitorit de Negru Vodă

ro

21 Feb, 2015 00:00 6643 Marime text
Cernavodă (în antichitate Axiopoli, în bulgară, Черна вода, în turcă, Boğazköy) este un oraș situat în partea de vest a județului Constanța. Localitatea are o poziție privilegiată prin situarea sa pe malul drept al brațului Dunărea Veche, în punctul de contact cu fluviul Dunărea.
 
Cernavodă este considerat un nod de transport de interes naţional, având în vedere magistralele de transport rutier, fluvial şi feroviar care trec prin acest oraş. Are port la Dunăre, iar în apropiere se află centrala nucleară, singura de tip CANDU (CANada Deuterium Uranium) din România.
 
Fostă colonie grecească, cu denumirea de Axiopolis, Cernavodă este locul de naştere a unor mituri extrem de interesante. Astfel, potrivit unor legende, orașul dobrogean medieval ar fi fost ctitorit de Negru Vodă, un domnitor misterios, căruia urbea i-a luat apoi numele. Tradiția orală românească spune că Negru Vodă ar fi fost un voievod din Făgăraș, care a trecut munții în sud, în jurul anului 1290, întemeind Țara Românească, cu două decenii înaintea lui Basarab I, cel acceptat de istoria oficială ca fiind descălecătorul țării. Se mai spune că Negru Vodă a fost cel care a pus capitala la Curtea de Argeș și că tot din ordinul lui a fost construită celebra mânăstire care ne-a dat frumoasa legendă a meșterului Manole și a Anei. Negru Vodă ar fi ocupat teritorii și în vest, în Oltenia, dar și în est, pe malul Dunării, cum ar putea fi cazul urbei Cernavodă. Dincolo de legendă, se crede totuși că originea plauzibilă a numelui orașului dobrogean este cea legată de toponimul slavon „cerna voda“, tradus ca „apa neagră“. În sprijinul acestei variante vine și faptul că numele antic grecesc Axiopolis derivă din tracicul Axiopa (ksei - upa), care se traduce !apa neagră“.
 
Sursa:  http://www.black-sea.travel
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Claudiu Ristea 22 Feb, 2015 21:44 Cernavoda pe linga orasul meu natal, are demnitatea orasului in care mi am pus fundatia familiei, datorita Centralei Nucleare.Chiar daca numai 7 ani, am stat dupa care am plecat in USA, Cernavoda a ramas in inima mea adanc inradacinat, si o parte din sufletul meu a ramas acolo cand am plecat. Cred ca pe langa legaturile istorice mentionate, acest oras are ceva sfant, ceva care a putut lega oameni de diferite culturi si religii( musulmani si ortodocsi). Pe de alta parte cred ca orice alt locsor romanesc are atractie istorica sau spirituala, cum este Targovistea, Ploiestiul, si altele. Romania este o tara care are multe de povestit. O tara cu valori spirituale si culturale care vor petrece inca mii de ani pana vor fi estompate.