Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încep zilele Pârliilor răzbunătoare! Ce nu ai voie să faci în perioada cuprinsă între 13 şi 27 iulie

ro

14 Jul, 2016 00:00 2609 Marime text


În tradiţia românească străveche, perioada cuprinsă între 13 şi 27 iulie este cunoscută drept Zilele Panteliilor sau Pârliilor.
 
Cele două săptămâni din mijlocul lunii lui Cuptor trebuie respectate cum se cuvine, după obicei străvechi, căci le sunt dedicate Pârliilor răzbunătoare. Iar Panteliile nu ştiu de glumă. Lumea obişnuieşte să respecte cu stricteţe şi săptămâna premergătoare sosirii lor, şi cea de după. Căci, de nu-s cinstite cum trebuie, acestea se răzbună crunt.
 
Se spune că Panteliile sau Pârliile ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Ele sunt personaje răutăcioase care pârjolesc lanurile dacă oamenii nu le acordă respectul care li se cuvine. Tocmai de aceea, oamenii de la ţară caută să le îmbuneze, prin odihnă şi fără să muncească excesiv. Astfel, se spune că de Pantelii nu trebuie să faci vreo muncă a câmpului sau să scoţi gunoiul din casă. Este interzis şi coptul pâinii şi se spune că femeile care vor încălca această regulă vor fi pedepsite cu boli febrile. Nici gătitul la cuptor nu este permis în aceste zile. Panteliile trebuie îmbunate prin odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.


 
Totuşi, e voie să se dea hrană vitelor şi animalelor din curte, să se ude grădinile, să se adune seminţele de la legumele coapte, să se aducă grâul de la câmp, cu mare grijă, pentru a nu risipi boabele. E vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştii şi pentru semănat. Cu toate acestea, activităţi precum udatul grădinii sau culesul fructelor sunt permise doar până la orele amiezii. Cei care muncesc toată ziua pot fi loviţi de arşiţă sau de vijelii.
 
Pe lângă Pantelii, o altă sărbătoare populară este celebrată înainte de Sfântul Ilie. Este vorba de Marina Macinica, prăznuită pe 16 iulie. Se spune că în această zi oamenii devin mai buni, iar cei care culeg in de dimineaţă îşi vor găsi dragostea. Nu este bine ca femeile să toarcă sau să dea cu matura în această zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii