Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În plină carantină de COVID-19 și fără a putea fi prezenți la slujbele religioase, creștinii prăznuiesc, azi, Buna Vestire

ro

25 Mar, 2020 00:00 3646 Marime text

Ziua de 25 martie, a fiecărui an, este cunoscută sub numele de Buna Vestire, dar și de Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Este o sărbătoare dedicată Maicii.
 
Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a decis că situația generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii. Pentru a evita răspândirea virusului, oamenii sunt îndemnați să sta în case și să iasă afară doar ca să meargă la muncă, farmacie sau magazine alimentare. De asemenea, slujbele religioase nu se mai țin cu toți enoriașii, dar sunt transmise în mediul online.
 
Buna Vestire este legată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice, dar cel mai mare păcat în această zi este ca oamenii să se certe între ei. În Apus, această sărbătoare este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului.
Totodată, în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine, Buna Vestire este respectată de creștini cu sfințenie. Buna Vestire reprezintă sărbătoarea în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioară Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus. Așadar, de la această dată, până la Crăciun mai sunt fix nouă luni.
 

Tradiții și obiceiuri. Dezlegare la pește

 
Buna Vestire este o sărbătoare a bucuriei, așadar în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni din familiei sau cu vreun prieten, coleg sau vecin. Cei care nu respectă această tradiție vor avea ghinion tot anul. De Buna Vestire este dezlegare la pește. Așadar, se spune că cei care mănâncă pește pe 25 martie vor avea noroc pentru întreg anul și se vor simți liberi, așa cum este peștele în apă. Tot de această sărbătoare se spune că este prima zi a anului în care începe să cânte cucul. Există tradiția ca fetele nemăritate să întrebe cucul când se vor căsători și să numere de câte ori cântă pasărea. Dacă cucul nu răspunde, înseamnă că nunta va avea loc în acest an. În plus, fiecare cântat de cuc semnifică un an în plus până la căsătorie. Tradiția mai spune că nu este bine să dormi în ziua de Buna Vestire, întrucât vei fi somnoros și obosit tot anul. O altă superstiție este legată de vremea din această zi. Așadar, se spune că cum va fi ziua de Buna Vestire, așa va fi și prognoza meteo pentru Pește.
 

IPS Teodosie „Să nu ne izolăm sufletește! Respectăm regulile, iubind pe semenii noștri”

 
În contextul epidemiei de coronavirus, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îndeamnă credincioșii la apropiere sufletească de Dumnezeu și de aproapele, la alungarea fricii și la respectarea măsurilor decise de autorități. „Această boală contagioasă este o bătaie a lui Dumnezeu, așa cum spune rugăciunea, pentru păcatele noastre. Trebuie să căutăm înăuntru nostru și să găsim resursele ca să îi aducem căința și mulțumirea noastră. Chiar dacă ne-a dat acestor bătăi, ne rugăm să nu ne dea morții ci să ne lase vreme de căință. Mulți oameni se împuținează, prin frică, sufletește, văzând aceste reguli grele de prudență și izolare. Să nu ne izolăm sufletește! Acum, când este necaz și frică de boală și de moarte, să fim mai aproape de Dumnezeu. Continuăm să slujim Sf. Liturghie cu restricțiile necesare. Le vom respecta pentru că trebuie să iubim pe semenii noștri. Să ne aducem aminte de cei ce sunt singuri, să comunicăm măcar prin telefon, să-i încurajăm, să nu-i uităm. Să ne ajutăm unii pe alții! Să ne întărim credința, care este vindecătoare. Prin credință, rugăciune (acolo unde suntem) și dragoste de Dumnezeu și de aproapele, vom dobândi de la Dumnezeu alungarea bolii și a suferinței. Să nu fim peste măsură de fricoși! Să ne stăpânească frica de Dumnezeu! Să cerem lui Dumnezeu să ne mai îngăduie, să ne ierte, să ne ajute. Să nu ne depărtăm decât fizic unii față de alții. Niciodată să nu de depărtăm de Dumnezeu, de Maica Domnului, de Cruce și de sfinții lui Dumnezeu, ci să ne apropiem prin rugăciune, prin grijă, prin compătimire și prin dragoste. Doamne ajută să trecem și peste aceste vremuri!“, a spus ÎPS Teodosie.
 
Citește și:
 
Buna Vestire. „Cu adevărat, mare este taina creștinătății“

Buna Vestire tradiții și obiceiuri Care este cel mai mare păcat pe care îl poți săvârși azi

Buna Vestire. ÎPS Teodosie slujește, azi, alături de PF Daniel și alți ierarhi din Sfântul Sinod. Unde slujesc ierarhii din sud-estul României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii