Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hrisovul buclucaş din fundaţia pasarelei de la Mamaia Cine îi întinde capcane lui Teodosie?

ro

27 Sep, 2013 00:00 3282 Marime text
Săptămâna trecută, Primăria Constanţa au demarat lucrările la trei pasarele - „Yaht”, „Năvod şi Pescăruş”, „Retro”, care urmează să fie inaugurate pe 1 decembrie, aducând un plus de siguranţă pietonilor.
 
Startul lucrărilor a fost dat de primarul Radu Mazăre şi arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. La baza pasarelei din zona Complexului Perla (Satul de vacanţă) a fost pus un hrisov, semnat de ÎPS Teodosie, pe care era scris: „Hrisov peste timp: Astăzi 20 septembrie, cu voia lui Dumnezeu, se pune piatra de temelie la fundaţia primei pasarele pietonale situată în zona perla. La finalul lucrărilor vor fi construite încă două pasarele, cu scopul de a fluidiza traficul rutier în zonele Cazino şi Rex. Proiectul este realizat de primăria Municipiului Constanţa cu fonduri europene nerambursabile. Constructorii sunt SC Polaris SA şi SC Mobitom SA, care vor finaliza lucrările în 30 noiembrie 2013. Aşa să ne ajute Dumnezeu! ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului şi Întregii Dobroge”.
Şi de aici încep problemele.
Titulatura ÎPS Teodosie este scrisă greşit, înaltul ierarh fiind de fapt doar „Arhiepiscop al Tomisului”, nu şi al „Întregii Dobroge”, cum a fost până în momentul înfiinţării Episcopiei Tulcei. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a declarat că iniţiativa îngropării hrisovului la baza pasarelei a fost a Primăriei Constanţa. „ÎPS a văzut că titulatura este greşită, dar a trebuie să-l semneze. Primăria a venit cu acestă iniţiativă a hrisovului, pe care l-a şi făcut. De altfel, Arhiepiscopia pune hrisoave doar la temelia lăcaşelor de cult, pe care le pune în tuburi de oţel. Ulterior aceste tunuri sunt îngropate la temelia bisericii”, ne-a explicat Călin Gavrilaş. Purtătorul de cuvânt al primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, a dat vina pe firma Mobitom, care care a făcut hrisovul. „Cred că nu au ştiut care este titulatura corectă”, a explicat senin Liviu Tramudana, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi totuşi noi ne întrebăm: cine îi întinde capcane arhiepiscopului Teodosie?
 
Investiţie de 10 milioane de lei
 
Construcţia celor trei pasarele face parte din proiectul „Îmbunătăţirea accesului în staţiunea Mamaia prin construirea unor pasarele pietonale”, implementat cu contribuţia financiară a Uniunii Europene şi a Guvernului României. Pasarela „Yaht” va fi amplasată în zona trecerii de pietoni Sat Vacanţă, a doua – „Năvod şi Pescăruş”, care va fi amplasată în zona Cazino, unde se creează ştrangulaţii ale traficului auto, iar cea de-a treia pasarelă – „Retro” – va fi în zona hotelului Rex. Conform datelor din proiect, valoarea exact a lucrărilor se ridică la suma de 10.592.525,58 lei, contribuţia beneficiarului, respectiv a administraţiei locale constănţene fiind de 2.200.252,26 lei. Obiectul proiectului îl reprezintă creşterea atractivităţii turistice şi creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea accesului în staţiunea Mamaia, în contextul protejării mediului înconjurător şi al asigurării unei dezvoltări durabile. De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii fizice, turistice şi a serviciilor publice, prin construirea celor trei pasarele pietonale. În ceea ce priveşte beneficiarii direcţi ai proiectului, aceştia sunt turiştii care vizitează staţiunea, populaţia Zonei Metropolitane Constanţa şi toţi agenţii economici din zonă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii