Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gest mărinimos al lui Horia Tecău pentru copiii prematuri din Constanța (galerie foto)

ro

25 Nov, 2015 00:00 2409 Marime text


Constănţeanul Horia Tecău, proaspătul câștigător al Turneului Campionilor în proba de dublu, a fost prezent, ieri, la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanța, alături de reprezentanții Organizației „Salvați Copiii”. El s-a aflat la unitatea sanitară din Constanţa pentru a dona un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți, în valoare de 18.000 de euro, necesar Secţiei de Neonatologie.
 
„Sunt foarte norocos că am crescut sănătos, că am avut parte de specialişti care m-au ajutat să ajung unde sunt acum. Vreau să răsplătesc cumva acest lucru, mai ales să sunt mulţi care nu au avut norocul meu. Am decis să mă implic, pentru că e un sentiment plăcut să ajuţi, nu doar să câştigi meciuri şi campionate. Există mult mai mult decât a câştiga meciuri - a da înapoi şi a răsplăti universul pentru ceea ce primeşti. Am cunoscut Organizația «Salvaţi Copiii», iar proiectul lor m-a a impresionat foarte mult, de aceea m-am gândit să ofer o șansă acestor copii născuți prematur. Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă implic și să contribui la dotarea spitalului din orașul meu natal.
 
Cauza susținută de «Salvați Copiii» m-a impresionat și nu am putut rămâne indiferent față de suferința acestor bebeluși. Pentru mine, copiii născuți prematur sunt campioni, sunt adevărați învingători în lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare, să aibă o șansă la o viață normală”, a declarat Horia Tecău, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Spitalul Județean Constanța.
 
Alături de Horia Tecău s-au aflat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ România, Carmen Faliboga, președintele „Salvați Copiii“ Filiala Constanța, dr. Dănuț Căpățînă, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, şi dr. Livia Frățiman, şeful Secţiei de Neonatologie.
 
„Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României. Am reuşit să dotăm 58 de maternităţi cu echipamente vitale pentru salvarea vieţilor bebeluşilor născuţi prematur, convinşi că împreună putem schimba statistici ale mortalităţii infantile care nu ne onorează. Îi mulţumim lui Horia Tecău pentru generozitate şi pentru gestul lui de a ne sprijini cauza copiilor născuţi prematur, un gest pentru viaţă!“, a menţionat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvaţi Copiii“ România. Şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Livia Frățiman, a ţinut să precizeze că ventilaţia mecanică pentru prematurii mici, cu vârstă gestaţională sub 34 de săptămâni, este măsura care garantează salvarea vieţii. „O secţie de Terapie Intensivă trebuie să dispună permanent de echipamente pentru ventilaţie mecanică în număr suficient şi de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparaţie cu o viaţă pierdută sau cu punerea în pericol a stării de sănătate a nou-născutului. Mulţumim Organizaţiei «Salvaţi copiii» şi lui Horia Tecău, care au înţeles acest lucru şi au ales să se implice în modernizarea şi dotarea secţiei noastre, sprijinind efortul medicilor“, a spus dr. Livia Frăţiman.
 
Anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa au avut loc 3.363 de naşteri, dintre care 367 înainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitând terapie specifică. 546 dintre nou-născuţii internaţi la Neonatologie au primit îngrijiri în compartimentul de Terapie Intensivă al secţiei pentru perioade cuprinse între trei zile şi opt săptămâni. Rata de mortalitate infantilă în judeţul Constanţa în anul 2014 a fost de 11,9%, mai ridicată decât media naţională.
 
Donaţia de ieri este a treia din cadrul proiectului „Salvaţi copiii“ pentru reducerea mortalităţii infantile, care vizează judeţul Constanţa. În anul 2013, organizaţia a oferit un incubator de terapie intensivă, iar anul trecut - patru pulsoximetre, patru laringoscoape şi consumabile în valoare de 68.000 de lei. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii