Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eşti navigator? Iată ce trebuie să faci pentru a-ţi spori şansele la pensie!

ro

13 Aug, 2016 00:00 23059 Marime text
Anunţ deosebit de important pentru toţi navigatorii români! În mediul virtual a fost lansat un demers propriu-zis prin care să li se asigure posibilitatea de a-şi cumpăra anii de vechime şi în ţară, pentru a putea beneficia de o pensie efectivă la momentul retragerii din activitate. Oamenii spun că, deşi ei sunt de acord şi chiar vor să îşi plătească propriile contribuţii la fondul de pensii, nu au posibilitatea legală de a o face, pentru că există un vid legislativ în acest sens.
 
Marinarii români vor ani de vechime! Adesea invidiaţi pentru veniturile şi salariile mari în raport cu media pe ţară, dar ei înşişi sătui de un statut care nu le asigură nicio protecţie la bătrâneţe şi de o legislaţie care nu le oferă un drept propriu-zis la pensie, navigatorii s-au decis să ia, pe cât posibil, problema în propriile mâini, aşa că au iniţiat o petiţie prin care cer dreptul de a-şi cumpăra vechimea retroactiv. Acesta este un prim demers privind protecţia socială a acestei categorii.
 
Drepturi la pensie pentru navigatorii români. Asta este ceea ce solicită oamenii mărilor, sătui de o viaţă de pribegie ce nu le oferă efectiv niciun sprijin la bătrâneţe. Un prim pas în acest sens a fost făcut, prin iniţierea unei petiţii în mediul online.
 
„Dragi marinari români, după cum ştim cu toţii, acum nu mai avem flota la care contribuţiile la Sănătate şi CAS să poată fi efectuate şi să avem cu toţii beneficii atunci când vine vremea pensionării“, a scris iniţiatorul acestui demers. „Fiecare dintre noi efectuăm îmbarcări / debarcări din voiajele efectuate la companii străine şi la dosarele noastre este, în dreptul fiecăruia, şi o copie a contractului pe baza căruia am efectuat acel voiaj“, a explicat omul. „Petiţia pe care o aduc în faţa voastră cere ca, în baza acestui contract, să putem plăti contribuţiile aferente la CAS retroactiv şi să obţinem astfel anii de vechime atât de mult căutaţi la vremea pensionării“, a mai spus omul. „Unii dintre noi avem contribuţii speciale făcute la CAS ori prin terţe persoane, dar aceşti ani de vechime nu îi putem obţine la nivelul normalităţii fără acest sprijin“.
 
„Daţi un vot pentru voi şi pentru semenii noştri, să putem beneficia de aceste drepturi. A fost o singură dată o formă de plată anticipată pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să poată plăti cinci ani retroactiv. La acea dată, nefiind în ţară, nu am beneficiat de acest drept, pentru simplul fapt că a durat doar două luni forma aceasta de plată. Când am solicitat să beneficiez de acest drept ca cetăţean, mi s-a spus că nu sunt forme de a plăti şi de a încasa sume la această contribuţie, legea nemaifiind în vigoare“, a mai precizat iniţiatorul petiţiei.
 
„Aştept sprijinul vostru pentru un viitor mai bun, pentru drepturi egale“, a conchis cel care a demarat acţiunea pentru cumpărarea anilor de pensie.
 
Acţiunea marinarului român nu a rămas fără ecou. În scurtă vreme, şi alţi navigatori s-au alăturat demersului său. „Acestea sunt adevăratele probleme ale contribuţiei la pensie: vrei să plăteşti şi nu ai cale legală. Hai să dezbatem subiectul acesta în loc de acordarea de «pensii speciale neacoperite». Marinarii au nevoie de vechime în muncă, pentru care vor să contribuie din buzunarul lor“, a comentat unul dintre semnatarii petiţiei. „Mă aflu într-o situaţie asemănătoare“, a scris un altul. „Tot ce avem de făcut este obţinerea voturilor necesare dezbaterii ulterioare. Dă mai departe la semnat petiţia şi altor persoane, îndemnând la sprijinirea marinarilor. Aştept în continuare voturi“, a conchis iniţiatorul demersului online.
 
La acest moment, rămâne de văzut dacă iniţiativa marinarilor români se va limita la un slab demers exclusiv în mediul online ori dacă aceştia vor primi şi sprijinul aşteptat din partea instituţiilor abilitate să facă ceva în acest sens. Petiţia online poate fi semnată accesând acest link: http://www.petitieonline.com/forum/173689.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mouse miky 03 Nov, 2017 21:17 exista temei legal si nu ne opreste nimeni sa facem contract cu casa de pensii pentru asta. Eventual, daca e cazul, mai faci un contract cu o banca, sau platesti anticipat. Sau apelezi la o persona j uridica ce se ocupa cu asa ceva. (ex: PODARU din C-ta.)
  • Albisoru Ion 13 Aug, 2016 11:11 Ia mai stai tu potolit si nu mai răscoli c..... Sau eşti pus dinadins să faci asta