Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezlegare la pește Sfântul Apostol Vartolomeu și Sfantul Luca al Crimeii, prăznuiți mâine de creștini

ro

10 Jun, 2018 13:09 2903 Marime text
Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Sinferopol, din Crimeea.
 
În pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea și credința lui in Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnitele comuniste.
 
Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos. Sfântul Filip a fost martirizat de către conducatorul cetății, în cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns în Licaonia, iar Sfântul Vartolomeu în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a taiat capul.

Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb. Pentru că la sfintele lui moaște se săvârșeau multe minuni, păgânii au luat sicriul și l-au aruncat în mare. Dar apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a înmormântat cu cinste în biserică. După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii