Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Sfântul Vasile trebuie să verşi vin pe masă şi să dai de pomană

ro

01 Jan, 2016 00:00 3320 Marime text

 
Sfântul Vasile, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, considerat păzitor de duhuri rele, este sărbătorit în prima zi din Noul An, cu urări şi petrecere.
 
Conform tradiţiei, în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Totodată, se spune că Iisus Hristos, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele „Vasile”. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani.
 
În tradiţia populară, se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, pe 1 ianuarie există obiceiul de a ura. Copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, urându-le oamenilor viaţă lungă şi sănătate.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile

În ziua de Sfantul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar şi să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Astăzi este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului.
 
Este bine ca prima persoană care îţi intră în casă de Sfantul Vasile să fie un bărbat. Mai mult de atât, în funcţie de situaţia materială a persoanei, se spune că aşa va fi şi următorul an.
 
Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

Înălţat la rang de arhiepiscop în vremuri grele pentru biserică

Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.
 
Sfântul Vasile a dus o luptă aprigă, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. A acordat o mare atenţie păturii sărace şia organizat numeroase acte de caritate. Este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
 
A murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare. La înmormântarea sa auparticipat creștini, evrei, păgâni, localnici și străini, ca dovadă a marii sale popularități.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii