Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dănuţ Jugănaru - „Legea IMM-urilor trebuia schimbată din 2004"

ro

16 Jun, 2012 01:28 2162 Marime text
ccina.jpgCamera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Enterprise Europe Network (EEN) şi Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Constanţa, a organizat, ieri, o consultare cu reprezentanţii camerelor de comerţ şi industrie din Regiunea Sud-Est, ai patronatelor şi ai altor asociaţii de afaceri, precum şi cu întreprinzătorii interesaţi, pentru colectarea şi sistematizarea de propuneri privind modificarea Legii 346/2004. La final, Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA, Răzvan Ioan Taraş, directorul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, şi Dumitru Nancu, vicepreşedintele AIPPIMM, au explicat care sunt avantajele noii Legi privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor.

Începând cu 14 mai, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a lansat procesul de dezbatere publică a proiectului de modificare şi completare a Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor. În total, au fost organizate opt astfel de dezbateri în toate regiunile ţării. Potrivit lui Răzvan Ioan Taraş, directorul AIPPIMM, noua lege va asigura implementarea la nivel naţional a Small Business Act (SBA), aplicarea principiului „Reglementaţi mai întâi pentru IMM-uri" şi creşterea treptată de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, pentru perioada 2014 - 2020. Printre avantajele noii legi se numără: crearea unui mediu în care întreprinzătorii şi întreprinderile familiale să poată prospera şi unde spiritul antreprenorial este recompensat, asigurarea posibilităţii pentru întreprinzătorii care au dat faliment de a beneficia în mod rapid de o a doua şansă, adaptarea instrumentelor puterilor publice la nevoile IMM-urilor, facilitarea participării IMM-urilor la achiziţiile publice şi exploatarea mai judicioasa a posibilităţilor oferite de a beneficia de ajutoare de stat. Nu în ultimul rând, va fi facilitat accesul IMM-urilor la finanţare şi va fi pus în aplicare un cadru juridic şi comercial care va favoriza punctualitatea plăţilor cu ocazia tranzacţiilor comerciale. IMM-urile vor fi sprijinite pentru a beneficia mai mult de oportunităţile oferite de piaţa unică şi vor fi ajutate să transforme provocările în materie de mediu în oportunităţi. De altfel, noua Lege a IMM-urilor va include principalele direcţii de acţiune cuprinse în capitolul Economie, comerţ şi mediul de afaceri din Programul de Guvernare. Prin urmare, controlul financiar fiscal de fond va fi efectuat doar o singura dată la trei ani pentru IMM-uri.

Procedurile administrative cu impact asupra mediului de afaceri vor fi reduse şi simplificate. Pentru rezolvarea tuturor problemelor administrative, vor fi înfiinţate birouri unice. Va creşte şi accesul pentru IMM-uri la achiziţiile publice. Nu în ultimul rând, vor fi înfiinţate fonduri de risc cu concentrare pe economia României, pentru crearea accesului la finanţare al IMM-urilor în ceea ce priveşte valorificarea oportunităţilor de investiţii locale şi internaţionale. „Legea IMM-urilor trebuia schimbată încă din 2004, deoarece este depăşită. Sperăm ca un număr cât mai mare de amendamentele depuse de mediul de afaceri să re regăsească în forma finală a acestei legi", a declarat Dănuţ Jugănaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii